Mire jó a zsalukő? Mitől jó vagy rossz a zsalu?

Építőanyag.hu

Zsalukő

Nem véletlen a zsalukő ismertsége és népszerűsége. Számtalan helyen segítségül hívhatjuk az építkezés során, ráadásképp majdnem olyan egyszerű vele dolgozni, mintha csak legóznánk. Mindemellett biztonságos, tiszta, és az ára sem veri a csillagos eget.

Fontos megjegyezni, hogy a teherbírása nem egyenértékű az egybeöntött, hagyományosan zsaluzott betonelemmel, így sokszintes épületek esetében nem érdemes gondolkoznunk benne. De például egy családi háznál már ideális választás lehet. Eredetileg is az a gondolat hívta életre, hogy akár szakember segítsége és zsaluzás nélkül is képesek legyünk tartós, masszív lábazatot építeni.

Az már csak a hab a tortán, hogy tulajdonságai révén megannyi területén használható. A teljesség igénye nélkül csak pár példa: segítségül hívhatjuk a pince alapozásánál, kerítésépítésnél, lábazatnál, támfalazásnál, akna kialakításánál, de még akár a kerti szalonnasütő, bútorelemek elkészítésekor is.

Mi az a zsalukő?

Maga a zsalukő nem más, mint üreges kialakítású betonelem. Az üregeibe öntött betonnal együtt pedig stabil, biztonságos támfalak, rézsük és egyéb betonfelületek hozhatóak létre. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a zsalufalat vízszintesen és függőlegesen egyaránt vasalni kell.

Mivel nem erős építőanyagról beszélünk, így akár egy egyszerű kőműveskalapáccsal is könnyedén kettétörhető, formázható. Ettől a tulajdonságától nem kell megijedni, hisz ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne belőle stabil falat építeni. Mivel a funkciója nem a tartóerő kifejtése, hanem hogy megtartsa a beléöntött folyékony betont annak megszilárdulásáig. Persze nem kell mindent a kalapácsra bíznunk, hiszen a gyártók több méretben is készítenek zsaluköveket. Kétféle alaptípus is található webáruházunkban: pincefalazó zsalukő és oszlopzsalu vagy körzsalu.

zsalukő

Központi, sarok- és végelem

Formáját tekintve háromféle elemet tartalmaz egy raklap: központi elem, sarokelem és végelem. A központi elemből, azaz a közönséges zsalukőből készülnek az egyenes szakaszok. Ezeket – a téglákkal ellentétben nem keresztkötésben, hanem – függőleges kötésben kell egymásra építeni. Ez annyit jelent, hogy minden teljes sor után a következő sort egy fél zsalukővel kezdjük és azzal is zárjuk. Ebből adódóan az üregek pontosan egymás felé kerülnek, így biztosítva, hogy a beléjük öntött beton folyamatosan, függőlegesen is összeérjen. A végelemek és sarokelemek egyébként épp erre valók, azaz az egyik szárnyuk, illetve a közepük könnyített kötésűek, vagyis ideálisak a félbevágásra. Ezeket az elemeket nem szükséges és nem is lehet külön megvásárolni, minden raklap tartalmaz vegyesen ilyen termékeket.

A kavicson múlik

Minőségüket tekintve az előállításukkor használt kavics a nyitja mindennek. A legjobb gyártók elsőosztályú kavicsból készítik a zsaluköveket. Ehhez adnak még portlandcementet és egyéb adalékanyagokat. Egy hatalmas betonkeverőben állítják elő a betont, amelyből egy speciális vibrációs prés segítségével öntőformákba kerül át az anyag. A vibráció gondoskodik arról, hogy az öntőforma minden milliméterére egyformán jusson a masszából, illetve kipréselődjön belőle a levegő.

Ahogy az a fentiekből is kiderül, számtalan érv szól a zsalukő mellett. Ár-érték arányban az egyik legjobb választás. A munkálatok során nincs szükségünk időigényes és költséges zsaluzatra. Könnyen és tisztán lehet vele dolgozni. A munkához nem feltétlenül kell szakembereket felkérni. Kialakításából adódóan akár egy vízszintmérő és egy kalapács is elegendő szerszámok közül. Ha pedig elszámoljuk magunkat, és megmarad pár darab az építkezés után, ötletes virágágyások, kertibútorok készíthetőek belőle.

A megfelelő zsalukövet webáruházunkban a zsalukő kategória alatt találod és pár kattintással megrendelheted.

Kapcsolódó cikkek:


Kerítéslábazat készítése

Kerti támfalak építése

Téglafajták

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    Raktáron
    650 Ft / db
     
    Megnézem
    • Expressz átvétel
    Raktáron
    2 300 Ft / zsák
     
    Megnézem
    • Expressz átvétel
    Raktáron
    1 510 Ft / db
     
    Megnézem