Mit gondoljunk át, mielőtt házat építünk magunknak?

Építőanyag.hu

Építőanyag.hu

Ideális esetben a ház egy életre szól. Sőt: akár több generációt is kiszolgálhat. Az otthonunk lesz nem csak hosszú évekig, hanem egyenesen évtizedekig. Ezért nem mindegy, hogyan fogunk a saját házunk felépítéséhez és mennyire részletesen tervezzük a ránk váró feladatokat.

Mérjük fel reálisan a lehetőségeinket!

Itt elsősorban az anyagi lehetőségekre kell gondolni: belevághatunk-e az építkezésbe, vagy egy már meglévő ház felújítását/átalakítását lenne jobb választanunk? Gondoljuk át, mennyi pénzünk van és az mire lesz elég, hozzájuthatunk-e banki hitelhez, a családtámogatási csomag valamely eleméhez (például falusi CSOK, CSOK Plusz vagy Babaváró hitel), vannak-e a családnak az építkezés céljára felszabadítható tartalékai, és mennyi időt tudunk majd mi magunk az építkezésre fordítani.

Kik segítenek bennünket? Kikre bízzuk az építkezést?

Mi magunk vágunk bele a barátok, ismerősök, családtagok és a megfelelő szakemberek segítségével? Vagy egyes feladatokat építkezési vállalkozóra bízunk? Esetleg a teljes folyamatot vállalkozóra bízzuk, aki a mestereivel kulcsrakészen adja át nekünk?

Milyen típusú ház elégítené ki az igényeinket?

Ha úgy döntöttünk, hogy belevágunk, akkor elsőként azt érdemes végiggondolni, milyen funkcióknak feleljen meg a ház. Nyilván más igények merülnek fel, ha egy szingli, egy fiatal pár vagy egy gyermekes család szeretne majd beköltözni: az helyiségek számát, méretét, elhelyezését a tervezett életmódhoz célszerű alakítani.

Ugyanakkor nem árt arra is gondolni, hogy a ház a család bővülésével miként maradhat kényelmes és jól használható, akár az egyes helyiségek funkcióinak újragondolásával vagy kisebb átépítésével. Legyenek-e mozgatható/eltolható falak, hogy egy-egy helyiséget menet közben szabhassunk át gyorsan valamilyen új célra, például a nappalit és konyhát egybenyithassuk családi eseményeknél? Nem mindegy az sem, hogy később esetleg szeretnénk-e beépíteni a tetőteret.

Mit tesz lehetővé a telek és a helyi hatóság?

Mindenképpen érdemes tisztában lenni vele, hogy a kiszemelt teleknek milyen a beépíthetősége, talaja, tájolása, milyen típusú épületet húzhatunk fel oda. Arra is gondoljunk, egy építkezéshez milyen engedélyeket kell beszerezni és ezek mennyi időt vesznek igénybe.

Milyen építésmódot, illetve szerkezeti jelleget preferálunk?

Az sem mindegy, hogyan képzeljük el a házépítést. Valamilyen hagyományos építésmód rokonszenves a számunkra, például a vályogfalas ház? Vagy a favázas épületek tetszenek?

Maradnánk a szokványos, téglaháznál? Előre gyártott elemeket is használnánk az építkezés során? Passzívházban vagy egyéb zöld megoldásokban gondolkodunk?

Milyen lesz a szigetelés? Hogyan fogunk védekezni a nagy hőség vagy a kemény fagyok ellen?

Milyen építőanyagokra lesz szükség?

Azt, hogy milyen építőanyagok kellenek, már a konkrét tervek ismeretében, szakember bevonásával tudjuk csak kikalkulálni. Ezután gondoljuk végig, honnan és hogyan szerezzük be az építkezéshez szükséges anyagokat. Milyen kereskedésekből és áruházakból választhatunk? Hol mennyire látható át a választék és a raktárkészlet? Ki és miként szállítja az építkezéshez az alapanyagokat? Nyújtanak-e plusz szolgáltatásokat, tanácsadást? Szükség esetén biztosítanak-e raktárhelyet?

Készítsünk kalkulációt!

Ha a fentieket átgondoltuk és vázlatosan megterveztük, akkor számoljuk ki előre, milyen nagyságrendű lesz az építkezés: mennyibe kerül a telek és az építkezés (munkafolyamatokra és építési anyagokra lebontva), mekkora a tervező díja, az engedélyek költsége.

Ezután kalkuláljunk bele az építkezés előre nem várt költségeit is – ez az előzetesen kiszámolt árnak akár 10-20 százaléka is lehet.

Ne feledd: házépítéshez az építőanyagokat a téglától a szigetelésen át az ereszcsatornáig egy helyen megvásárolhatod nálunk, az Építőanyag.hu webáruházban.

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel
    Raktáron
    1 085 Ft / db
     
    Megnézem
    • Expressz átvétel
    Raktáron
    1 510 Ft / db
     
    Megnézem