Milyen a jól megépített tető?

Építőanyag.hu

milyen a jól megépített tető

Ha a házépítéskor nem spórolták ki a minőségi anyagokat, akkor egy jó tető évtizedekig szolgálhat kifogástalanul. De előbb vagy utóbb eljön a tetőcsere ideje. Összegyűjtöttük az alapinformációkat arról, hogy mire érdemes figyelni a felújításkor.

Házunkon a tető arra szolgál, hogy az épület belső falait, belső tereit védje az időjárás viszontagságaitól. A megfelelően megépített tető évtizedekig ellátja a feladatát csere vagy nagyobb javítás nélkül, valamint viharbiztos.

Egyik korábbi anyagunkban – Házépítés lépésről lépésre - a tető megépítése – áttekintettük, milyen munkákra lesz szükség: ácsmunka, bádogozás, a cserepek felrakása stb.

 

Az első a tervezés

Mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, hogy milyen típusú tetőt szeretnénk: lapostető, vagy magastető legyen, és ha a magastetőt választottuk, akkor azon belül melyik típus megépítését választjuk (nyeregtető, sátortető, kontytető stb.) Szakemberrel konzultáljunk, melyiknek milyen a szerkezete, belső térkihasználása, később be lehet-e építeni, milyen előnyökkel és hátrányokkal kell számolnunk. Ha pedig a környezettudatosság és a megújuló energiák fontosak számunkra, azzal is kalkuláljunk, hogy napelem, napkollektor elhelyezhető lesz-e a háztetőn.

 

Mire figyeljünk a faanyagoknál?

A fedélszerkezet kialakításához az egyik legnépszerűbb anyag a fa. Az ácsmunkával készült fedélszékeken kívül terveznek vasbeton vagy fém elemekből is tetőszerkezetet.

Faanyagból mindenképp jó minőségűt érdemes vásárolni, hiszen nem csak a rákerülő cserép súlyát kell elbírnia. Az időjárás változásával a tetőre nehezedik még a hó, a jég is, illetve erősebb szélvihar esetén is meg kell tartania a teljes tetőszerkezetet. Faanyag esetén a rágcsálókkal és nedvességgel szembeni ellenállás biztosítására megfelelő impregnálásról se feledkezzünk el!

 

A tetőfólia szerepe

A tetőfólia feladata, hogy a cserép alá bejutott nedvességet és párát elvezesse az ereszekhez és védelmet nyújtson a nap káros UV-sugárzásával szemben is. Ahhoz, hogy ezeket a feladatokat megfelelően el tudja látni, már nem elegendő a korábban megszokott építési fólia. Párazáró és páraeresztő, UV-védelmet biztosító bevonattal ellátott fóliára van szükségünk.

A vásárlás előtt mérjük fel, hogy padlás vagy beépített tetőtér lesz-e a cserepek alatt, mivel ez dönti el, hogy egy vagy két irányból kell páravédelmet biztosítanunk. Szintén fontos a tető dőlésszöge is. Minél kisebb, annál több csapadékkal kell elbírnia, azaz annál vastagabb fóliát kell vennünk. Illetve, ha előre szeretnénk gondoskodni a későbbi klimatizálásról is, akkor hőtükrös fóliát válasszunk.

 

Kerámia vagy betoncserép

A tetőcserép kiválasztásakor több kérdésben is döntenünk kell. Mielőtt belemerülnénk a színek és a gyártók kavalkádjába, választanunk kell a cserépanyagok közül: beton vagy inkább kerámia legyen? Ha a súly miatt döntenénk a kerámia mellett, akkor jó tudni, hogy darab súlyban előfordulhat, hogy a kerámia könnyebb, ám négyzetméterre vetítve már sok esetben a kerámia a nehezebb, és az sem feltétlenül igaz, hogy a kerámia könnyebben szállítható vagy mozgatható.

A kerámia jóval több formában és színben készül, mint beton társa. Mivel a tető a házunk ékköve, ezért a döntésünkben komoly jelentőséggel bír, mekkora a választék dizájn terén. A kerámiának jobb a páraáteresztő képessége is, ami szintén döntő lehet egy nehezebben szellőztethető tető esetén. Mindenesetre akár kerámia, akár beton lesz a befutó, a pénzünkért minőségi anyagot kapunk.

 

tetőfedési munka

 

A tetőfedés

A fent említett szempontoknak a napjainkban egyre szélsőségesebb időjárás elleni védekezésben is komoly jelentőségük van. Érdemes tartós és minőségi anyagokat választani. A megfelelő tetőcserepek és kiegészítőik döntő szerepet játszhatnak abban, hogy viharban kárt tesz-e esetleg a jégeső vagy a letört ág a háztetőben.

Tetőszerkezet építésekor lényeges az ereszcsatorna kialakítása is – a műanyag ereszcsatorna előnyeiről és az ereszcsatorna cseréjéről korábban már írtunk.

Az építőanyagok, többek közt a tetőcserép kiválasztásakor a minőségen és az áron túl hasznos a garancia és a gyártástechnológia is. A Creaton kerámia cserepekre és a korszerű gyártástechnológiával, prémium kategóriás felületkezeléssel és a tartós alapanyagokból készült Terrán tetőcserepekre például a gyártó 50 év írásos garanciát vállal.

Kapcsolódó cikkek:

Jelek, hogy eljött a tetőcsere ideje

Házépítés lépésről lépésre – a tető megépítése

Tetőfólia kiválasztása a tetőszigeteléshez

Kapcsolódó termékek