A kőzetgyapot szigetelés környezetbarát alternatíva a fenntartható építkezésben

Építőanyag.hu

A kőzetgyapot szigetelés környezetbarát alternatíva a fenntartható építkezésben

A nyílászárócsere mellett a szigetelés a másik megtérülő beruházás, a kőzetgyapot pedig számos kiváló tulajdonsága miatt hasznos és népszerű szigetelőanyag.

A fenntarthatóság jegyében építkezni nem lehetetlen, nem luxus, hanem elérhető lehetőség. A fenntarthatóság felöleli a környezetbarát alapanyagok, a környezetkímélő technológiák használatát és mindazt, ami az energiahatékonyságot elősegíti.

Ha van építőanyag, ami ezeknek a követelményeknek megfelel, az a kőzetgyapot szigetelés, de emellett számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt érdemes hőszigeteléshez választani.

Cél az energiahatékonyság

Szinte már mindenki tudja, hogy a fel nem használt energia a legolcsóbb energia. Az épületek energiafelhasználásának tetemes részét, mintegy 70 százalékát elsősorban a fűtési és a hűtési költségek együttese teszi ki. Éppen ezért, ha energiahatékonyságról beszélünk, akkor a felhasznált energia mennyiségének csökkentése a cél. Lehet ez a fűtésre használt földgáz, vagy hűtésre és fűtésre, háztartási eszközök használatára elhasznált villamos energia.

Külön érdemes megemlíteni a nyári hőség elleni védekezést. Míg a korábbi években a téli időjárással szembeni védelmen volt a hangsúly, az utóbbi idők egyre melegebb nyarai azt mutatják, hogy a hőségre is fel kell készülnünk. A hőszigetelés ugyanúgy véd minket a hőség ellen, mint a hideggel szemben. Ha nem forrósodnak át a falak, és a nyílászárókat is korszerűsítettük, szinte szükségtelen a klímaberendezés. Egy-egy extrém meleg napon a hűtés miatt az országos villamos energia fogyasztása megugrik. Azon kívül, hogy a folyamatos hűtéssel saját pénztárcánk ellenségei is vagyunk, az áram előállítása is negatív hatással van a környezetre.

Számos módja van az energiahatékonyságnak, a nyílászárócserén és az energiatakarékos berendezéseken kívül a legnagyobb megtérülő beruházás a szigetelés. A piacon lévő hőszigetelő anyagok közül a legnagyobb energia megtakarítást, mégpedig környezetbarát anyaggal, a kőzetgyapottal érhetjük el.

Remek hőszigetelő képességének köszönhetően télen a hideg ellen, nyáron a meleg ellen véd. A kőzetgyapottal szigetelt épületek téli fűtésszámlája mérhetően, jelentősen csökken, a nyári klímahasználat szinte mellőzhető, vagy minimálisra csökkenthető, ami országosan is, és családonként is villamos energia megtakarítással jár.

Mi a kőzetgyapot?

A kőzetgyapot nem más, mint egy ásványi anyag magas hőmérsékleten való olvadékából húzott szálas szerkezetű anyag. Bár számos ásvány alkalmas erre, a gyakorlatban mégis a bazaltkőből való előállítás az elterjedt.

Az ásványi szálból és kötőanyagból létrehozott anyag szigetelő tulajdonságát a szálak közé rekedt levegő biztosítja.

A kész termék táblás kiszerelésű, számítani kell arra, hogy nehezebb, mint az üveggyapot, de egyúttal stabilabb szerkezetű is.

A kőzetgyapot természetes alapanyag, környezetbarát termék

Amellett, hogy kiváló szigetelőanyag természetes alapanyagból készül: fő összetevője, a bazaltkő vulkanikus eredetű. Ipari felhasználása, és e célból való kitermelése a 20. században kezdődött. A bazaltkövet apró darabokra őrlik a könnyebb olvasztás érdekében, majd szintén természetes eredetű őrölt mészkövet, esetleg dolomitot adnak hozzá.

Előállításához a legnagyobb energiaigényt az olvasztás képezi, de a korszerű technológiával termelő gyártók törekednek arra, hogy a gyártás során ne használjanak káros adalékot, és a minimálisra csökkentsék a károsanyag kibocsátását. A kész termékek sem bocsát ki káros anyagot, még égés esetén sem. Beépítése után pedig a kevesebb fűtés is kisebb szén-dioxid-kibocsátással jár.

Hol használjuk a kőzetgyapotot?

Ezzel a táblás kiszerelésű anyaggal remekül lehet szigetelni a homlokzatot, de felhasználható lépésálló födémszigetelésre, padlástér (tetőtér) vagy válaszfalak szigetelésre. Építkezés és felújítás során kiváló hő-és hangszigetelő tulajdonsága alapján választják, és az is az előnyére írható, hogy jó páraáteresztő tulajdonsággal rendelkezik

Új építésű ház, létesítmény esetén szinte magától értetődő az alkalmazása, de – gondoljunk csak a hőátbocsátási tényezőre – kiváló anyag meglévő épületek utólagos szigetelésére, belső szigetelésére is. Ez utóbbi esetben nem csak jelentős energiamagtakarítást érhetünk el, de a felújítással az ingatlan élettartamát is megnöveljük.

Elmondhatjuk, hogy a kőzetgyapot szigetelés a pincétől a padlásig, a családi házaktól a közintézményeken át az ipari létesítményekig egyaránt használható.

Hangszigetelés-zajvédelem

A hangszigetelés az élet minden területén fontos. Otthonunk csak akkor nyújt teljes nyugalmat és kikapcsolódást, ha sem a mellettünk lévő szobából, sem a szomszéd lakásból, sem a közeli üzemből vagy forgalmas útról nem jutnak hozzánk a zavaró hangok. De mi magunk is szeretnénk, hogy a tőlünk átszűrődő zajok ne zavarjanak másokat.

A zajok káros hatása az egészségünket veszélyezteti: halláskárosodással járhat, a pihentető alvás elmaradása idegrendszeri problémákat, figyelemzavart okoz, és ha a környezetünkben rendszeres zajforrás akad, az megmérgezi mindennapjainkat.

Akár külső, akár a saját környezetünkből zajt akarunk tompítani, az ismert hangszigetelő anyagok közül a leghatásosabb a kőzetgyapot.

Kőzetgyapot lapokkal szigetelhetjük – a zajforrástól függően – a mennyezetet, a padlót, a válaszfalakat, a főfalakat belülről és kívülről.

A kőzetgyapot időtálló alapanyag

Ha szakszerűen történik a beépítése (ez a hőhidak miatt kulcsfontosságú), a kőzetgyapot élettartama megegyezik az épületével, ahová beépítették. Még panelházak is több, mint ötven évet bírnak, a téglaépítmények pedig száz-százötven évre készülnek, így akár azt is mondhatjuk, hogy a kőzetgyapot soha nem megy tönkre, köszönve ezt a vulkáni eredetű bazaltkőnek, amiből készült. Mivel ez a szigetelőanyag helyes beépítés esetén alak és mérettartó, a stabilitás szempontjából is előnyös a használata.

Tűzgátló hatás

Pozitív tulajdonságai közül érdemes kiemelni, hogy tűz esetén gátolja a tűz tovább terjedését. Mivel a kőzetgyapot 1000 C°-ig nem olvad meg, lényeges a feladata az épületek tűzvédelmében. Magas hőmérsékleten is változatlan marad, ezért segít az épület stabilitásának megtartásához a mentés idején. Tűz esetén nem fejlődnek mérgező gázok sem.

Ezek a tulajdonságok családi házaknál is előnyösek, de közintézményeknél, magas épületeknél különösen fontosak tűzvédelmi szempontból.

Ártalmatlan kőzetgyapot szálak

Egyáltalán nem elhanyagolható kérdés, hogy mi történik, ha belélegezzük vagy lenyeljük a kőzetgyapot megmunkálásakor levegőbe kerülő apró szálakat. A gyártók erre is gondoltak. A szálak mérete csak akkora lehet, hogy a szervezetben lejátszódó öntisztuló folyamat révén bizonyos időn belül eltűnjenek. Az így előállított „biogyapot” már nem veszélyes.

Nem minden kőzetgyapot rendelkezik ezzel a tulajdonsággal, csak az, amelyik a Wool Products, azaz Ásványgyapot Termékek Európai Minősítő Tanácsa minősítését elnyeri. Ilyenek például a Rockwool Hungary Kft. által előállított termékek.

Ne feledd: a szigeteléshez webáruházunkban néhány kattintással megrendelheteg a szükséges anyagokat.

Kapcsolódó cikkek:

Mi mindennel lehet energiahatékonnyá tenni az otthonodat

A külső és belső szigetelés szerepe az energiahatékonyságban

Mivel és hogyan szigeteljük az otthonunkat

Kapcsolódó termékek

    • -14%
    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel