Mi mindennel lehet energiahatékonnyá tenni az otthonodat

Építőanyag.hu

energiahatékony ház a rezsicsökkentésért

Mostanában sok szó esik a lakóépületek energiahatékonyságáról, vagyis arról, hogy az épület energiaforrásait hogyan tudjuk úgy kihasználni, hogy a fogyasztás csökkenjen, de a régi megszokott kényelmünk megmaradjon.

Ha végiggondoljunk, mi mindent tehetünk ennek érdekében, rájövünk, hogy nem lehetetlen feladat. Mi a teendőnk, hogy a megtermelt hő ne szökjön ki az utcára? Mivel érhetjük el, hogy kevesebb elektromos áram és tüzelő fogyjon? Mivel kezdjük a korszerűsítést? Kell-e minden esetben erőnket meghaladó beruházásokra gondolni? Kis lépésekkel tudjuk-e javítani energiafelhasználásunkat?

Az ablakokon sok hő kiszökik

A szakemberek legelőször a nyílászárók cseréjét javasolják. Az épület hőveszteségének 15-25 százaléka a nyílászárókon keresztül távozik. Ez jelentős hőveszteség, amelyet csak a falakon távozó 30-40% előzi meg. Mégis, a felújítás sorrendjében, praktikus okokból először az ablakcserét, majd ezután a külső fal szigetelését javasolják.

A mai korszerű nyílászárók, például 2 vagy 3 rétegezésű, jól szigetelő homlokzati ablakok, akár műanyagból, akár fából készültek, jelentős javulást hoznak.

Ha nincs meg rá az anyagi keret, nem kell egyszerre az összeset kicserélni, ezt a munkát egyenként is el lehet végezni. Kezdjük azokkal az ablakokkal, amelyek északi oldalon vagy a tetőtérben vannak, vagy amelyek állapota a legrosszabb. Már egy csere is javulást hozhat.

A tetőtéri ablakok cseréje nem csak télen hasznos, hanem a nyári forróságban is. A felújítás sorrendjében érdemes előre venni. Egy háromrétegű üveggel ellátott tetőtéri ablak árnyékolóval ellátva, ami lehet roló, redőny, reluxa, vagy külső hővédő roló, már igazán hatékony, akár a meleget, akár a hideget akarjuk kint tartani.

Családi házaknál, ahol a bejárat közvetlenül a kültérre nyílik, bejárati ajtókat is érdemes kicserélni, és ha két bejárat van, mindkét helyen. Régi házaknál, ahol az előszobát fűteni kell, egy nyílászáró cserével akár ezt el is hagyhatjuk. Az erkélyajtókat ugyancsak érdemes újakra cserélni.

Köztes megoldásként, ha az eredeti, fából készült ablak minőségi darab, és jól zár, elég lehet az eredeti üveget hőszigetelő változatra cserélni, modern, jól záró tömítéssel, az ablakszárnyak hőszigetelésével. Több cég is foglalkozik ilyen felújítással.

korszerű műanyag nyílászáró ablak hőátbocsátás

Homlokzati szigetelés

A legnagyobb és leghatékonyabb lépés az épület külső szigetelése Elsősorban a kinti hőmérséklet elleni védelem a célja, legyen az extrém hideg, vagy nyári forróság. Ezek a burkolatok mindkettő ellen védenek. A legjobb homlokzati szigetelők a külső hangokat is kizárják, ez különösen forgalmas utak mellett lehet hasznos.

Többféle anyaggal burkolhatjuk kívülről a házunkat. Igen elterjed a polisztirol és a szintén kiváló tulajdonságokkal rendelkező kőzetgyapot. A szigetelőanyagokról részletesen szigetelési kisokosunkban lehet olvasni.

Remek adottságokkal rendelkezik a Gutta Technofacade kőzetgyapot homlokzati szigetelőlemez, amely bazaltkőből készült ásványgyapot, vízlepergető, páraáteresztő, hő-és hangszigetelő tulajdonságokkal. Vakolható, hő-és fagyálló termék elérhető áron. Ennyi jó tulajdonság mellett még a használata is könnyű, érdemes megismerkedni vele, ha valaki most készül homlokzatszigetelésre.

energiahatékonyság rezsicsökkentés

Belső falak szigetelése

Ha társasházban lakunk, és a lakóközösség még nem döntött a külső szigetelésről, a belső falak – ideértve az álmennyezetek kialakítását is – szigetelőanyaggal való burkolása hozhat jelentős megtakarítást és kellemes hőérzetet.

A belső falak burkolása, ha hangszigetelő tulajdonsággal is rendelkező anyaggal végezzük, a lakáson belüli zajt is tompítja vagy kiszűri.

Leggyakrabban a gipszkarton és egy szigetelőanyag kombinációját választják a felújítók. Ez azért is nyerő megoldás, mert a belső szigetelés a kültérrel érintkező falaknál általában kedvez a hőhíd kialakulásának és a páralecsapódásnak. Ha a falra szerelt hőszigetelő anyag és a belső felületen lévő gipszkarton közé párazáró fóliát teszünk, megakadályozhatjuk a fal hideg külső oldala és a meleg belső felület miatt kialakuló páralecsapódást.

szigetelés energiahatékonyság rezsicsökkentés

Mit tehetünk még az energiahatékonyságért?

A nagy beruházások mellett, vagy azok helyett, ha nem tudjuk azonnal megoldani a felújítást, számtalan módon, fokról fokra javíthatjuk a benti hőmérsékletet, akár a meleget, akár a hideget akarjuk kizárni.

  • Kezdjük a ház környezetével. Minél több lombhullató fa veszi körbe házunkat, minél több árnyékolja a kertünket, annál inkább elviselhető a nyári hőmérséklet a lakásban. Ha megnőttek a fák, akár klíma nélkül is átvészeljük a legforróbb napokat.
  • Tegyünk speciális, blackout, fényzáró függönyöket az ablakokra, ezek egyúttal hőszigetelő tulajdonságokkal is rendelkeznek többrétegű, sajátos szövésüknek köszönhetően.
  • Ha az idén már nem fér bele a keretbe egy belső falszigetelés, vagy olyan kicsi a helyiség, hogy nem akarunk elvenni a légteréből, jó megoldás a hőszigetelő tapéta. Nagy előnye, hogy akár házilag is fel tudjuk tenni.
  • Ha még eddig nem tettük meg, égőinket cseréljük ki LED fényforrásokra.
  • Az is fontos, hogy a korábbihoz hasonló komfortot meg tudjuk őrizni a lakásban anélkül, hogy többet fizetnénk a klímakészülék vagy a fűtési rendszer használatáért.
  • Ha klímaberendezést választunk, vegyük figyelembe, hogy a mobil klíma kevésbé hatékony, mint a hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmas split klíma.
  • Klímából érdemes energiatakarékos típust beszereltetni.

Ha fűtésrendszer korszerűsítése előtt állunk, beszéljünk szakemberekkel, hogy a mi házunkba, lakásunkba milyen megoldást javasolnak. A földgázzal működő új kondenzációs kazánok már nagyobb hatásfokkal, energiatakarékosan működnek, ezért érdemes átgondolni a kazáncserét is.

Ne feledd: a korszerűtéshez, házad, lakásod energiahatékonnyá tételéhez webáruházunkban megtalálhatsz és néhány kattintással megrendelhetsz mindent, ami a szigeteléshez (például a hangszigeteléshez és a hőszigeteléshez) és a nyílászárók cseréjéhez kell.

Kapcsolódó cikkek:

Mit kell tudni a hungarocell szigetelésről?

Útmutató a megfelelő tetőszigeteléshez

Szigetelési kisokos

A rezsimódosítások miatt megugrott a kereslet a szigetelőanyagok iránt

Kapcsolódó termékek