A nyílászárók szerepe az energiahatékonyságban

Építőanyag.hu

A nyílászárók szerepe az energiahatékonyságban

A nyílászárócsere gyorsan megtérülő befektetés: látványos javulást hoz a lakás hőmérsékletében, és a munka csak pár napot vesz igénybe.

Napjainkban az energiahatékonyság több szempontból is fontos. Az egyik sürgető kérdés a klímaválság megállítása, aminek egyik pillére a fosszilis energiahordozók visszaszorítása. Ebbe az irányba mutat az energiaárak emelkedése is, így minden okunk megvan rá, hogy ne pazaroljuk a háztartásokban elhasznált földgázt és elektromos áramot, valamint, ha lehetőség van rá, térjünk át a megújuló energiára.

Az új lakóházak már megfelelőbb energetikai mutatókkal épülnek, ám a régi építésű házak korszerűsítésre szorulnak. Ha ingatlant adunk el, már csak energetikai tanúsítvánnyal tehetjük meg, amelyet szakember készít. Ezt a tanúsítványt felújítás előtt is megszerezhetjük, ebben szembesülhetünk azzal, milyen a lakóházunk energetikai besorolása, a szakember milyen felújításokat javasol.

A lakó és középületek energiafelhasználásának csökkentése külső és belső szigeteléssel, fűtéskorszerűsítéssel, nyílászárócserével történhet. Ez a teljes korszerűsítés azonban nem megy egyik napról a másikra, és nem is érhető el mindenki számára.

Olyan megoldásokat kell találnunk, amelyek gyors segítséget nyújtanak ahhoz, hogy kevesebb energia felhasználásával komfortosan érezzük magunkat, ugyanakkor megfizethetők.

A nyílászárók cseréje éppen ilyen, mert anyagi ráfordítás és munka tekintetében hatékony megoldás.


Miért a nyílászárókkal kezdjük?

Egy energetikai szempontból korszerűtlen épület vagy lakás problémája a télen a hideg elleni védelem, nyáron pedig a forróság kivédése. Az első lépés a korszerűsítés felé, hogy a lakásban előállított hőt ne engedjük kiszökni, nyáron pedig akár légkondicionáló nélkül is elviselhető tegyük a benti hőmérsékletet. Ezért célszerű a nyílászárók cseréjével kezdeni, mégpedig körültekintő tervezéssel.

Ha lehetőségünk van rá, az ablakok esetén válasszunk háromrétegű üvegezést, ezzel körülbelül 50 százalékkal kevesebb hőt veszítünk el, mint a kétrétegű üvegezéssel. Érdemes hozzátenni, hogy az energiamegtakarítás már egy új kétrétegű ablak használatakor is érzékelhető, mivel ez is messze túlszárnyalja a régi ablakok tulajdonságait.

 

A nyílászárók családja

Ide soroljuk az ablakokat, a beltéri ajtókat, a bejárati ajtókat, amelyek a világosság és a friss levegő bejutását, a közlekedést szolgálják. De ide tartoznak a nem nyitható ablakok, illetve az üvegezett falak is, amelyek a fény bejutását biztosítják.

A mai nyílászárókkal kapcsolatos követelmény mindegyikre vonatkozik. Ezek az elvárások: a légzárás, a nedvesség elleni védelem, a hő- és hangszigetelés, a világosság akadálytalan bejutása.

Tágabb értelemben az árnyékolókat is ide sorolhatjuk, mert komoly szerepük lehet a hő megtartásában és visszaverésében.

A fényviszonyok optimalizálására is figyeljünk. Gyakori megoldás, hogy az új nyílászáró kisebb, mint a korábbi volt, különösen panellakásoknál találkozhatunk ezzel. Hőveszteség nem éri a lakást, mert a kitöltésre szánt PUR hab remek szigetelő, de minél több fényt engedünk be a lakásba, annál kevesebb mesterséges világítás szükséges, annál kevesebb áram fogy. Ezért az ablakok méretén ne változtassunk!

Emellett fontos az esztétikus forma, a tartósság és a biztonság. Ez utóbbi különösen a bejárati ajtók, teraszajtók, teraszablakok esetében és az utcafronti földszinti ablakokkal kapcsolatban jogos kívánalom. Statisztikák szerint a legtöbb illetéktelen behatolás a teraszok nyílászáróin át történik.

 

A korszerű nyílászárók jellemzői

Ha összehasonlítunk egy régi, mondjuk 50 éve beépített ablakot egy mai korszerű nyílászárókkal, mindjárt megértük az újak energiamegtakarításban betöltött szerepét.

A régi ablakok, már nem csukódnak jól, a szárnyak nem illeszkednek pontosan, az üvegfelület hamar áthűl, szinte mindenhol kiszökik a meleg és bejön a hideg, a réseken, az ablaküveg mellett egyaránt

Az új nyílászárók éppen ezeket a hibákat küszöbölik ki. Pontos, szinte légmentes záródás, amit a precíz tervezés mellett a szilikon tömítők biztosítanak, és forradalmian új üvegezési technika. A 2 vagy 3, de akár ennél több rétegű üvegezéssel légkamrákat alakítanak ki, amelynek hőszigetelő tulajdonságát a köztük lévő argongáz és a szilikon tömítés biztosítja.

 

Hogyan segít egy ablakcsere?

Ha az ablakok cseréjével kezdjük a nyílászárók korszerűsítését, megszüntethető a huzat, az állandó erős légmozgás, ami miatt a magas fűtésszámla ellenére is hűvös a lakás. Az új, két vagy háromrétegű ablakok beépítése után a légmozgás megszűnik, és még nagyobb ablakfelület esetén sem kell számolni azzal, hogy az üveg tovább hűti a helyiséget. A lakás hőmérséklete egyenletessé válik, ami szintén a melegérzetet növeli.

Egy új ablak a nemkívánatos zajokat is kiszűri. Különösen a háromrétegű ablak beépítése után tapasztalható, hogy a minimálisra csökken az utcai zaj.

Ezeken az előnyökön kívül a jól záródó új ablak és ajtó a por lakásba kerülését is mérsékli.

 

Ajtók, árnyékolók

Az új típusú bejárati ajtók növelik a biztonságot, velük teljessé válik a hideg és a forróság elleni védelem.

Ugyanígy a beltéri ajtók cseréje sem felesleges: szerepet kapnak a helyiségek közötti zajok megszűrésében, a hőmegtartásban, és növelik a lakás esztétikai értékét.

Az árnyékolók ugyan nem tartoznak szorosan a nyílászárókhoz, de csak velük együtt teljes a ház nyílászáróinak energetikai korszerűsítése. A redőnyök, árnyékolók különösen a nyári hónapokban tesznek jó szolgálatot.

 

Szakaszos csere

Jó hír, hogy a nyílászárócsere tipikusan olyan felújítási munka, amit nem kell egyszerre elvégezni. Természetesen minél hamarabb történik meg otthonunk nyílászáróinak teljes cseréje, annál hatékonyabb a hőszigetelés, akadnak olyan élethelyzetek, amikor nem tudjuk az egész házat szabaddá tenni ehhez. A bontást és a törmelék szállítását is meg kell oldani, az utólagos kőművesmunkát, falfestést is el kell végezni.

Éppen ezért az is járható út, ha helyiségenként haladunk. Sok esetben azokban a helyiségekben kezdik a cserét, amelyek északi fekvésűek, vagy (lakások esetén) szabad fallal rendelkeznek.

Az energetikai felújítások közül csak ezt a munkát végezhetjük el több alkalomra elosztva.

 

Számoljunk!

Számoljuk ki, mennyibe került a fűtés egy olyan lakásban, ahol harminc évesek vagy annál is régebbiek a nyílászárók. Gondoljuk végig, hogy az új ablakok áránál vajon többet költünk-e el rezsire, ha a következő tél tartósan hideg lesz. Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy a magas fűtésszámla mellett biztosítani tudjuk-e az egyenletes meleget.

Egy új nyílászáró élettartama legalább 30 év. A felújítás költsége a legtöbb esetben tíz év vagy akár ennél rövidebb idő alatt megtérül. Ha közben eladjuk a lakást vagy házat, jobb árat kaphatunk érte, hamarabb találunk vevőt, mert a lakásvásárlók első kérdése, hogy kicserélték-e a nyílászárókat.

A nyílászárócsere a gyorsan megtérülő befektetések közé tartozik, látványos javulást hoz a lakás hőmérsékletében, és a munka csak pár napot vesz igénybe. Ezek alapján könnyű eldönteni, hogy belevágunk-e.

Kapcsolódó cikkek:

A külső és belső szigetelés szerepe az energiahatékonyságban

Megéri-e drágább, energiatakarékosabb tetőablakot venni?

Mi az a hőátbocsátási tényező és miért fontos?

Kapcsolódó termékek