Mivel és hogyan hőszigeteljük az otthonunkat?

Építőanyag.hu

Hőszigetelés

Az épület hőszigetelő képességét többnyire a szigetelőanyag vastagsága és hővezetési képessége határozza meg, ezért egy lakás komfortszintje és fűtési költsége szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen hőszigetelést alkalmazunk.

Első körben azt kell eldöntenünk, hogy külső vagy belső szigetelést szeretnénk.

A legtöbb esetben a külső a javasolt, de van pár eset, amikor erre nincs lehetőség, és kénytelenek vagyunk a beltérből lemondani pár centiméterről.

Az ilyen esetekben azonban nagyon körültekintően járjunk el. Ugyanis ha a fal és felvitt réteg között párakicsapódás jön létre, az a teljes falszerkezetet átnedvesíti, dohos szagú és penészes lesz az otthonunk. Hosszabb távon pedig a teljes falszerkezet károsodik, a szigetelés pedig lemállik.

Külső hőszigetelés

Külső hőszigetelés esetén számos anyag közül választhatunk. Az egyik leghatásosabb eredményt az úgynevezett szálas alapanyagokból készült táblás hőszigeteléssel, például kőzetgyapottal érhetjük el. Ezzel akár a lakás zajszintje is csökkenthető. De hasonló hatékonysággal bír a polisztirol is. Sokan esküsznek a hőszigetelő vakolatokra is, ez utóbbiak azonban inkább csak kiegészítésként javasoltak. Egy mindössze 5 centiméter vastagságú polisztirolhab alapú hőszigetelés hatásának eléréséhez 20 centiméter vakolat szükséges.

A kőzetgyapot és a polisztirol között is van természetesen különbség. Előbbi víztaszító réteggel bevont természetes kőzetből készül. Nagyon jó a hőszigetelő hatása, páratlan a tartóssága, páraáteresztő, zajszűrő, jóformán éghetetlen. Hátránya, hogy a magasabb árfekvésű termékek közé tartozik, és súlya miatt a felszerelése is komolyabb rendszert igényel. A polisztirolhabról sokáig az a közvélekedés járta, hogy megfogja a párát, megduzzad, és ezáltal penészessé válik a lakás, azonban ezt mind a kutatások, mind a gyakorlat azóta cáfolta. Jellemzően alacsony árfekvése mellett jó a hőszigetelő hatása, könnyen megmunkálható, olcsón és könnyen felszerelhető. Ugyanakkor ma már ebből a termékből is több kategória kapható: EPS, Expert fix, XPS és a legújabb a grafitos hőszigetelő lemez.

A beltér

Persze, a hőszigetelő anyag kiválasztása mellett hasonló súllyal bír a fűtés is. Egy otthon ideális hőmérsékletét a hozzáértők 18,5 és 21,5 Celsius-fok közé teszik. Takarékosabb, ha nem hagyjuk kihűlni a ház falait, akkor sem, ha nem vagyunk esetleg otthon, hiszen újra felmelegíteni azokat sokkal költségesebb. Előnyösebb, ha akkor vesszük alacsonyabbra a hőfokot, ha több napra megyünk el otthonról, így a pára nem csapódik ki a falakra és a penész sem jelenik meg.

A penész megjelenésének három fő feltétele van: a hőmérséklet, a páratartalom és a nyomás. Mivel fűtéssel a levegő is szárad, így érdemes az ideiglenesen lakatlan épületeket is olykor kifűteni, ezzel elejét venni az esetleges penészesedésnek.

Ugyanilyen fontos a szellőztetés is a házban. A nyílászárók hőszigetelése egy nagyobb lélegzetvételű téma, de mit sem érünk annak extra hatékonyságával, ha időről időre nem engedünk be friss oxigént az otthonunkba.

Ne feledd: webáruházunkban néhány kattintással megrendelheted a szigetelés alapanyagait és kiegészítőit!

Kapcsolódó cikkeink:

Házépítés lépésről lépésre - hőszigetelés

Miért jók a grafitos hőszigetelő rendszerek?

Mit tehetünk a penészedő fal ellen?

Kapcsolódó termékek