A falak hangszigetelése

Építőanyag.hu

Hangszigetelés

A hangszigetelés felelős azért, hogy a külső zajokat kint, az otthon hangjait pedig bent, a ház négy fala közt tartsa. Épp ezért az építkezés során a hőszigetelés mellett erre is érdemes kellő figyelmet szánni.

Bármilyen lakóépületről legyen is szó, a szigetelés, ezen belül is a megfelelő hangszigetelés nélkülözhetetlen.

Külső zajok

A külső zajok tekintetében elsősorban a forgalom beszűrődő zajával, a vasúti és légiközlekedés hangjaival, belvárosi épület esetében pedig az éjszakai élet, a szórakozóhelyek és bulizó emberek lármájával érdemes számolni.

A túl zajos környezet elsősorban a kisgyermekeket zavarja, a fejlődő szervezet sokkal érzékenyebb a zajártalmakra. Egy bizonyos határ felett azonban már a felnőttek számára is zavaró, sőt egészségtelen lehet. Egyes felmérések szerint a 65 decibel feletti zaj már káros az egészségre, de éjszaka a 30 decibelt elérő érték is alkalmas arra, hogy megzavarja a nyugalmunkat.

A külső zajokra a jól szigetelő ablakok, ajtók és persze a jól hőszigetelt falak jelentik a megoldást.

Belső zajok

Persze nem csak a külső hanghatásokkal kell számolnunk. A házon belül is vannak falak, amelyek a családi élet különböző momentumait hivatottak elválasztani, és bizony az sem árt, ha az ezekkel együtt járó zajokat is képesek tompítani. Ezért a családi béke és nyugalom érdekében a válaszfalak hangszigeteléséről is érdemes gondoskodni.

Anyaghasználat

A falak anyaga sem elhanyagolható kérdés. A hőszigetelés érdekében ma már kevésbé hagyományos téglákból, mint inkább üreges szerkezetű falazóelemekből készülnek a falak. Az üreges szerkezetnek köszönhetően ezeknek a hőszigetelő-hatása jóval nagyobb a tömör téglánál, viszont a kisebb súlyuk miatt valamivel rosszabb a hangszigetelésük. Ezt ellensúlyozandó a modern építőanyagok esetében sem érdemes elhagyni a szigetelőanyagokat.

A jó hőszigetelés azonban nem feltétlenül jár kéz a kézben a jó hangszigeteléssel is. Az egyik legnépszerűbb hőszigetelőanyag a hungarocell, azonban a szigetelők közül nem ez rendelkezik a legjobb hangszigetelő-hatással.

Ebből a szempontból jobban járunk a kőzetgyapottal vagy az üveggyapottal. Már akár 10-15 centiméter szigetelés - 20-30 centiméter födémszigeteléssel kiegészítve – is elegendő lehet a hangok kizárására. A szigetelőanyagok vastagsága mellett természetesen döntő szerepe van azok minőségének is.

A benti zajok esetében érdemes a hanghatásokat magas és alsó hangokra bontani, ugyanis más megoldás kell egyikre és más a másikra. A magas hangok esetében a külső falak esetében már boncolgatott hőszigetelőanyagok, azaz a kőzetgyapot, üveggyapot tökéletesen ellátja a hangszigetelés szerepét itt is. Gipszkarton falak közé ezek könnyedén be is építhetők. Ezeknek az anyagoknak azonban nincsen tömegük, márpedig mély hangok esetében bizony arra van szükség. Vagyis érdemes a beltéri falakat is nehezebb anyagokból, például téglából építeni, ha a benti zajok tekintetében is biztosra akarunk menni.

Ne feledd: webáruházunkban néhány kattintással megrendelheted a szigetelés, ezen belül is a hangszigetelés alapanyagait és kiegészítőit!

Kapcsolódó cikkek
Vízszigetelés: eső előtt köpönyeg
Házépítés lépésről lépésre – Hőszigetelés
Mivel és hogyan hőszigeteljük az otthonunkat?
 

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel