Tetőablak – Nyitási mód

Építőanyag.hu

Tetőablak

A kényelmes kezelés, tisztítás, de még a bútorok elhelyezéseszempontjából sem mindegy, milyen nyitású ablakot választunk.

 

Milyen magasra kerüljön a tetőablak?

Ez elsőre nem tűnik a legfontosabb kérdésnek, de ha jobban belegondolunk, hosszú távon egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire lehet kilátni az ablakon, elfér-e alatta egy bútor, mennyire egyszerű, kényelmes a tetőablak nyitása és zárása, illetve az árnyékolók kezelése.

 

Alacsonyabb elhelyezés

Természetesen a komfortérzetnek jót tesz, ha a homlokzati ablakokhoz hasonlóan ülve is ki lehet nézni a tetőablakon. Ebben az esetben a billenő ablak alját 80-100 centiméterre kell elhelyezni a padlótól. Ami a nyitást illeti, 80-130 cm-es beépítési magasságnál célszerű felső kilincses megoldást választani. Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy a családtagok magasságától függően a padlón állva, kicsit felnyúlva elérhető legyen a kilincs. Ehhez jellemzően 185 és 220 cm között kell lennie.

 

Közepes magasság

Ha a padlótól számítva 110-120 cm-es magasságban helyezzük el az ablakot, akkor felnyíló ablak mellett is dönthetünk, amelynél az ablakszárny teljes terjedelmében felnyílik a tetősíkból. Ugyanakkor billenő állásban 180 fokban körbe is lehet forgatni, ami lehetővé teszi az árnyékolók egyszerű kezelését. Továbbá lehetőségünk van még emelt forgástengelyű ablak választására is, ahol magasan van a forgáspontja az ablaknak, kényelmesen alá lehet férni.

 

Magasabb elhelyezés

Amennyiben az ablak alja magasabban, 130-150 cm-re van a padlótól, a teteje a legtöbb esetben már nem érhető el kézzel, ezért alsó kilincses ablakot érdemes beépíteni. Ennél az elhelyezésnél a belső árnyékolók kezeléséhez távvezérlésre, vagy kézi távnyitó rúdra lehet szükség.

 

Módosítás

Ha valamiért meggondoljuk magunkat, jó tisztában lenni vele, hogy Velux ablak esetén egy felső kilincses tetőtéri ablakra utólag lehet alsó kilincset is szerelni, de ilyenkor a felső kilincset többé nem lehet használni. Ugyanez fordítva nem igaz: egy alsó kilincses ablakot nem lehet így módosítani.

 

Lehet bútort helyezni alá?

Bár az imént vázoltak alapján az alsó kilincses ablakok alatt több hely van, éppen alattuk nem tanácsos bútort elhelyezni, a nyithatóság érdekében. Különösen igaz ez egy felnyíló ablak esetében, ahol a teljesen nyitott állapotban is el kell tudni érni a kilincset. Vagyis az ablak alatt elhelyezett bútor inkább a felső kilincses megoldás esetében javallott.

 

Mikor érdemes elektromos megoldást választani? 

Amennyiben valamiért mégis úgy alakulna, hogy kézzel nem vagy csak nehezen lehet elérni a kilincset, akkor célszerű ablakmozgató motort beépíteni, és akkor az ablak egy falikapcsoló segítségével is nyitható, illetve zárható.

Léteznek olyan ablakok is, amelyek eleve rendelkeznek távirányítható, beépített motorral, és kiegészíthetők egyéb intelligens rendszerekkel is: például mérik a levegő összetételét, és szükség esetén kiszellőztetnek, csapadék esetén pedig maguktól bezáródnak.

Tetőablak konfigurátorunk segít a választásban - próbáld ki most!

További hasznos információk a tetőablakokról
Mikor érdemes cserélni?
Megéri-e drágább, energiatakarékosabb tetőablakot venni?
Méretválasztás
Anyag és szín

Kapcsolódó termékek