Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő és megújuló termékválasztékkal, és folyamatos kedvezményekkel várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Tetőablak – Méretválasztás

Tetőablak
Tetőablak

Egy tetőtéri ablak méretének megválasztásánál több szempontot is érdemes figyelembe venni - ezeket gyűjtöttük össze.

Mitől függ, hogy mekkora tetőablakra van szükség?

 

Bevilágítás

Ha a tetőtérben lakóhelyiségeket alakítunk ki, mindenképpen be kell építenünk ablakokat is, hiszen megfelelő fényre lesz szükségünk a komfortérzetünk, egészségünk szempontjából. Törvény írja elő, hogy a huzamosabb tartózkodásra szolgáló helyiségekben mekkora legyen a minimális bevilágító felületek nagysága. Az elvárt méret felülről történő megvilágítás esetén legalább a helyiség hasznos alapterületének 10 százaléka.

 

Dőlésszög

Fontos szempont a tető dőlésszöge is: minél kisebb szögről van szó, annál hosszabb tetőablak ajánlott. Míg kb. 52 és 90 fok között elég lehet egy 98 cm körüli hosszúság, 44 fok alatt már a 160 cm-es ablak javallott.

 

Bevilágító felület

Ha nagyobb felületre van szükség, a megfelelő tetőtéri ablakokból akár többet is el lehet helyezni egymás mellett, illetve alatt.

Míg a már említett szempontok a minimális méretet határozzák meg, addig a maximumot a tető kialakítása szabhatja meg, hiszen az ablak jellemzően szarufák közé kerül. A szarufa és az ablak tokja között mindkét oldalon minimum 2-3 centiméter távolságra van szükség az ablak körüli hőszigeteléshez.

Elvileg nincs akadálya a szarufatávolságnál szélesebb ablakok beépítésének, de ez költséges megoldás, mert a tetőszerkezet megváltoztatásával jár. Kisebb persze lehet az ablak szélessége, mint a szarufák közötti távolság: a különbség rátétpalló vagy gerendaelemek használatával áthidalható.

 

Csere esetén választhatok más méretet?

A fenti kötöttségek figyelembevétele mellett természetesen lehet más méretet választani. Ugyanakkor érdemes számolni vele, hogy az eltérő méretű ablak beépítése plusz munkával és az ablak környezetének átalakításával is jár.

 

Pontosan hol/hogyan kell lemérni az ablakot?

Cserére készülve nem érdemes mindjárt méréssel kezdeni, mivel a legtöbb gyártó adattáblát helyez el az ablakon, ami tartalmazza az ablak pontos méretét, típusát és gyártási idejét. A tábla márkánként eltérő helyen lehet, de leginkább érdemes a kinyitott ablakszárny felső élén vagy a szárnyborító lemez alatt keresni.

Ha nincs adattábla, vagy nem sikerül megtalálni, akkor egyszerűen kinyitott ablaknál a tok belméretét kell lemérni (szélesség és magasság), és mindkét számhoz 4-4 centimétert kell hozzáadni. Vásárláskor az így kapott mérethez legközelebb álló új ablakot érdemes választani.

Ablakcsere esetén minden esetben érdemes szakemberrel egyeztetni, hogy elkerüljük az esetleges tévedéseket, későbbi kellemetlenségeket.

Tetőablak konfigurátorunk segít a választásban - próbáld ki most!

További hasznos információk a tetőablakokról
Mikor érdemes cserélni?
Megéri-e drágább, energiatakarékosabb tetőablakot venni?
Nyitási mód
Anyag és szín

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu heti hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  • -5%

  Fa, színtelen lakkal
  Felső kiliccsel billenő
  3 rétegű üveg, 1.1 W/m²K
  A termék beépítéséhez burkolókeret feltétlenül szükséges

  Raktáron, 4 db
  95 400 Ft / db
  90 630 Ft / db
  Megnézem
  • -30%

  Fa, színtelen lakkal
  Alsó kilinccsel billenő
  3 rétegű üveg, 1.1 W/m²K
  Automata szellőztető funkcióval
  A termék beépítéséhez burkolókeret feltétlenül szükséges

  Raktáron, 4 db
  131 130 Ft / db
  91 790 Ft / db
  Megnézem
  • -30%

  Fa, színtelen lakkal
  Alsó kilinccsel billenő
  3 rétegű üveg, 1.1 W/m²K
  A termék beépítéséhez burkolókeret feltétlenül szükséges

  Raktáron, 2 db
  150 495 Ft / db
  105 345 Ft / db
  Megnézem