Termékek
Termékek

Megéri-e drágább, energiatakarékosabb tetőablakot venni?

Tetőablak energiahatékonysága
Tetőablak energiahatékonysága

Számos okból dönthetünk egy tetőablak cseréje mellett, de a legnagyobb változást minden bizonnyal a komfortérzetünk és az energiatakarékosság terén tudjuk elérni. 

Egy új, modern tetőtéri ablak télen akár 30-50%-kal is csökkentheti a hőveszteséget, így a fűtési költség akár 8-10%-kal is csökkenhet. Egy jó hőszigetelést nyújtó ablak és megfelelő árnyékoló alkalmazásával nyáron akár 5-6 fokkal alacsonyabb hőmérséklet érhető el. Éppen ezért érdemes tisztában lenni vele, az egyes ablaktípusok mennyire és hogyan támogatják a lakás energiahatékonyságát.

Mérőszámok

Az ablakok energiahatékonyságát három szabványosított mérőszám jelzi:

●    UW: az egész ablak hőátbocsátási tényezője - ez a legfontosabb mutató
●    UG: az üveg hőátbocsátási tényezője - szintén fontos mérőszám
●    UF: az ablakkeret hőátbocsátási tényezője - ritkán használt

Üvegezés

Az UG érték azt mutatja meg, hogy az adott ablak egy négyzetméternyi felületén egy másodperc alatt mekkora hőmennyiség áramlik át, amikor egy fok a különbség a külső és belső hőmérséklet között. Értelemszerűen az alacsonyabb érték a kedvezőbb.

A többrétegű üvegezéssel a hőveszteség csökkenthető. Az egyrétegű ablak UG értéke 5 körül mozog, a dupla rétegűé 2 körül indul, míg egy háromrétegű ablak jellemzően 1,0-1,5-ös értéket tud felmutatni, de az üveg bevonata és az üvegek közti távtartó akár 0,5-ig is leviheti ezt a mutatót.

Természetesen egy háromrétegű ablak magasabb árkategóriába tartozik, és nagyobb súlya miatt a szállítási költsége is több lehet.
A kétrétegű üvegezés ma már alapvetőnek számít Magyarországon, de egyre inkább terjed a háromrétegű ablak is, köszönhetően a 2018. január 1-től érvényes energetikai követelménynek.

UW érték

Az UW értéket egyaránt befolyásolja a tokfelület (UF) és az üvegfelület (UG) hőátbocsátási értéke, de meghatározásában az üvegperem hőátbocsátása és a tok éle is fontos szerepet játszik. Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 20/2014. (III. 7.) BM rendelet szerint újépítésű lakásokba nem építhető be olyan tetőablak, amelynek az UW értéke 1,25-nál rosszabb (vagyis nagyobb). 

Hőszigetelő csomagok 

Energiahatékonyság szempontjából a tokszerkezet a legérzékenyebb pont, hiszen kiemelkedik a tető szigetelésének síkjából, ezért a hideg ellen oldalról is védekezni kell. A probléma megoldására létezik egy úgynevezett hőszigetelő csomag: ami minimálisra csökkenti a hőhidak kialakulását, a páralecsapódás veszélyét és 5 fokkal emeli a belső hőmérsékletet, vagyis csökkenti a fűtési költsége.
 

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu heti hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  • -5%

  Fa, színtelen lakkal
  Felső kiliccsel billenő
  3 rétegű üveg, 1.1 W/m²K
  A termék beépítéséhez burkolókeret feltétlenül szükséges

  Raktáron, több mint 10 db
  104 000 Ft / db
  98 800 Ft / db
  Megnézem
  • -30%

  Fa, színtelen lakkal
  Alsó kilinccsel billenő
  3 rétegű üveg, 1.1 W/m²K
  Automata szellőztető funkcióval
  A termék beépítéséhez burkolókeret feltétlenül szükséges

  Raktáron, 5 db
  131 130 Ft / db
  91 790 Ft / db
  Megnézem
  • -30%

  Fa, színtelen lakkal
  Alsó kilinccsel billenő
  3 rétegű üveg, 1.1 W/m²K
  A termék beépítéséhez burkolókeret feltétlenül szükséges

  Rendelhető
  138 938 Ft / db
  97 255 Ft / db
  Megnézem