Hogyan válasszuk ki a megfelelő tetőcserepet a házra?

Építőanyag.hu

hogyan válasszunk tetőcserepet a házra

Akár tetőcserét tervezünk, akár az új házunkra a tető elemeinek tervezésén gondolkodunk, a tetőcserép kiválasztása nem könnyű feladat. A tetőcsere és -építés költséges, ugyanakkor egy háztető hosszú időre szól. 

A 2021. január elsejétől indult otthonfelújítási támogatás igényelhető tető cseréjére vagy felújítására is, így a költségek akár 3 millió forinttal is csökkenthetők.

 

Mire figyeljünk, ha tetőcserében gondolkodunk?

Azokat a jeleket, amelyek a tetőcsere fontosságára és aktualitására utalnak, ebben a korábbi cikkünkben már összefoglaltuk. A tetőcserére utaló jelek fontos információkat adhatnak arra vonatkozóan is, hogy mire ügyeljünk az új tetőn fedési módszereinek kiválasztásánál. Például ha a régi tetőn mohafoltokat veszünk észre, az annak a jele, hogy a tetőt sok nedvesség éri és kevés olyan hatásnak van kitéve, amely segítené a kiszáradást, így nagyon fontos, hogy viharálló, innovatív vízelvezetési és szigetelési technológiával készült cseréptípust válasszunk. Itt fontos szerepe van a felületkezelési eljárásnak is – mint amilyen a Terran Resistor –, vagyis annak a technológiának, amellyel magas minőségű, kopásálló, könnyen tisztuló bevonattal rendelkező tetőcserepek készülnek.

Ha a régi cserepek repedezettek, kifakultak, akkor nagy valószínűséggel az időjárás viszontagságainak (erős napsugárzás, szélsőséges hőingadozás) erősen kitett tetőről van szó, így a cserepek magas kopásállósága mellett a színvédelemre is érdemes figyelmet fordítani az új tetőcserép kiválasztásnál.

 

Esztétikai szempontok a tetőcserép kiválasztásánál

Napjainkban a fejlett technológiáknak köszönhetően mindkét tetőcserép-típus (beton és kerámia) esetében olyan széles lett a formai és színbeli választék, hogy az alapanyag nem határozza meg azt, hogy találunk-e a házunk jellegéhez, stílusához illeszkedő terméket. A beton alapanyagú tetőcserepek között is fellelhetők a klasszikus vörös, terrakotta vagy éppen rusztikus vonalakkal és színekkel rendelkező modellek, ahogy a kerámia tetőcserepek között is találhatunk egészen letisztult vonalvezetésű és a jelenlegi trendeknek megfelelő színárnyalatú (antracit vagy ébenfekete) típusokat.

Attól függően, milyen stílusú, hangulatú a befedendő épület, választhatunk hozzá sík vagy hullámos tetőképet adó, ívelt és különféle egyedi formai kialakítású cserepeket. Dönthetünk matt, selyemfényű, extra fényes, strukturált vagy teljesen sima felületű típusok mellett, sokféle színben.

 

tetőcserép kiválasztása

 

 

Milyen szempontok játszanak közre a tetőcserép anyagának kiválasztásánál?

A kerámia- és betoncserép közti különbségekre egy korábbi cikkünkben kitértünk, most abból a szempontból vizsgáljuk meg a kérdést, hogy a ház egyéb megoldásaihoz (pl. szigetelési technológiák, a tetőtér funkcionalitása, szellőzése) milyen tetőcserép illeszkedik jobban.

Ha a homlokzatok hőszigetelésére olyan megoldást találtunk, amelynek a páraáteresztő képessége nem olyan jó, esetleg a tetőtér nehezen szellőztethető vagy olyan funkciót szánunk neki, ahol nehezebben megoldható a szellőztetés, akkor jobban tesszük, ha a jobban szellőző kerámiacserepek mellett tesszük le a voksunkat.

 

További szempontok

Abban az esetben, ha a tetőtér lakott (lesz), vagyis közvetlenül a tetőcserepek alatti térben szobákat alakítunk ki – például a többgenerációs otthonteremtés keretében – fontos szempont, hogy a tetőcserepek mennyire nyelik el a nap sugarait, továbbítva azok melegét a belső térbe. Ez főleg a sötétebb színű (pl. ébenfekete) cserepek esetén lényeges. A nyári kánikulák idején a tűző nap kellemetlen hőséget alakíthat ki, ha nem olyan cserepet választunk, amelyet ún. thermo protector technológiával kezeltek. E termékek felületét olyan anyaggal vonták be, amely hőreflektáló, azaz az infravörös sugárzás egy részét visszaverni képes pigmenteket tartalmaz.

A tető tervezésekor nem csak a fedést szolgáló alapcserepekre kell gondolnunk, hanem a kiegészítő tartozékokra is, mint kúp-, elosztó kúp-, nyeregtető-, szegély- és szegőcserepek, szellőzőcserepek stb. Ha a ház tetőszerkezete bonyolult formát mutat és/vagy tetőtéri ablakok, kiszögellések, szellőzők, kémények találhatók rajta, érdemes olyan tetőcserép-típust választani, amelyhez ezek választéka szélesebb.

Kapcsolódó cikkek:

Jelek, hogy eljött a tetőcsere ideje

Milyen a jól megépített tető?

Mire figyeljünk, ha ereszcsatornát cserélünk?

Kapcsolódó termékek