Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

A tetőtér-beépítés jogi háttere

a tetőtér-beépítés jogi háttere

Új ház építésénél vagy lakás vásárlásánál gyakran gazdaságosabb megoldás a már meglévő épület tetőterének beépítése. Milyen feltételekkel vághatunk bele?

Új ház építésénél vagy lakás vásárlásánál gyakran gazdaságosabb megoldás a már meglévő épület tetőterének beépítése. Milyen feltételekkel vághatunk bele?

Ha tetőtér-beépítésen gondolkodunk, több kérdést is tisztáznunk kell. Az egyik az átalakítás jogi háttere. A 2019. március 15-től hatályos változás értelmében már nem számít bele a helyi építési szabályzatban (HÉSZ) meghatározott szintterületi értékbe a tetőtér beépítése, és nem számít bele az adott területre előírt maximális lakásszámba a tetőtér-beépítéssel létrejött lakás. Bár egyszerűbbé vált az átalakítás menete, és nem is kell hozzá minden esetben engedély, akad néhány fontos szempont, amire ügyelnünk kell.

 

Műszaki szempontok

Tervezési előtt alapvető kérdés, hogy alkalmas-e a ház tetőtere a beépítésre. Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet és a helyi rendeletek amelyek határozzák meg, hogy mit és hogyan lehet bővíteni.

Azon kívül, hogy milyen a tetőszerkezet, és alkalmas-e egyáltalán a beépítésre, az is lényeges, hogy milyen a tetőszigetelés (hőszigetelés, vízszigetelés), kell-e engedélyeztetni a beépítést, ha igen, annak mi a menete. Ezután nem árt előzetes becslést készíteni a várható költségekről. Mindenképpen nézzünk utána, hogy milyen támogatási forma vagy hitel igényelhető a munkára.

 

A tetőtér-beépítés jogi háttere

A tetőtér-beépítés szabályait az Építési törvény 60/H.§-a határozza meg (1997. évi LXXVIII. tv, a továbbiakban Étv.). A szabályozás azokra a már meglévő, szabályos épületekre érvényes, amelyek 2019. március tizenötödike előtt rendelkeztek használatbavételi engedéllyel vagy tudomásul vétellel. Nem lehet alkalmazni az új épületekre és az új tetőtér-építésekre, illetve a “csak” hatósági bizonyítvánnyal rendelkező épületekre. Ez utóbbi ugyanis csupán az épület meglétét igazolja, lásd: használatbavételi engedéllyel nem rendelkező épületek és egyszerű bejelentéssel épült lakóházak.

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 33/A. §-ának rendelkezései szerint a 300 négyzetmétert meg nem haladó összes hasznos alapterületű új lakóépületek építése, meglévő épület bővítése esetén az építkezés egyszerű bejelentés alapján végezhető. Az Étv. 2019. március 15. napján hatályba lépett előírásai további könnyítéseket is biztosítanak a tetőtér-beépítéssel kapcsolatban, hiszen a helyi építési szabályzatban meghatározott szintterületi értékbe már nem számít bele a tetőtér-beépítés, illetve a tetőtér-beépítéssel létrejött lakás az adott területre előírt maximális lakásszámba.

A könnyítéssel nem csak a családi házak tetőtér-beépítésének folyamata vált egyszerűbbé, hanem például a magastetős régi bérházak, műemléki épületek padlásterei is beépíthetővé váltak. A tetőteret sem kötelező kizárólag lakássá átalakítani, hanem más használati célra is be lehet építeni. Amennyiben nem változik meg a beépítéssel a tető formája, az átalakítás nem számít bővítésnek.

Az, hogy bizonyos engedélyeket mégis be kell-e szerezni, attól függ, hogy az építési tevékenység műszaki tartalma alapján igényel-e bármely hatóság részéről eljárást - ilyen munkálat például egy lift beépítése -, be tudjuk e tartani a vonatkozó építési, műemlékvédelmi, tűzvédelmi előírásokat, és hogy ha az ingatlan ikerház vagy zárt sorú, akkor a tetőtér-beépítéssel felmerülnek-e alapozási, tartószerkezeti kérdések. Ezektől eltérő esetben sem engedélyre, sem pedig egyszerű bejelentésre sincsen szükség. Kiviteli tervre azonban bizonyos esetekben szükség lehet, és ilyenkor e-naplót is kell vezetni.

Összefoglalva: a tetőtér-beépítéshez bizonyos esetekben szükség lehet építési engedélyre, más esetekben megvalósulhat egyszerű bejelentés alapján, ám ha nem történik bővítés, vagyis térfogat-növekedés, bejelentés vagy engedély nélkül is elvégezhető. Amennyiben a tetőtér beépítés nem jár az épület külső geometriájának változásával, vagy ha nem ütközik a HÉSZ erre vonatkozó külön szabályozásába, nem hatósági eljáráshoz kötött munka.

 

tetőtér-beépítés és jogi háttere

 

Kell-e az eredeti tervezővel engedélyeztetni a tetőtér beépítését?

Fontos, hogy az építészeti munkákat is védi a szerzői jogi törvény, és ha például olyan átalakítást végeznek egy építész által korábban megtervezett, majd engedélyeztett és felépült házon, ami annak külső megjelenését vagy rendeltetésszerű használatát befolyásolja, az jogosulatlan megváltoztatásnak számít.

Ám a tulajdonosi jogok is számítanak, ezért a tulajdonosok átépíthetik, bővíthetik az ingatlanukat. Ha kizárólag belső munkákra van szükség a tetőtér-beépítésekor, például gipszkarton válaszfalak készítésére, abban az esetben nem kell engedélyt kérni, de ha például már tetőtéri ablakot, pontosabban tetősíkablakot alakítanak ki a házon, vagy megemelik a térdfalakat, az eredeti tervező engedélyére van szükség.

Kapcsolódó cikkek:

 

Tetőablak - méretválasztás

 

Tetőablak - nyitási mód

 

Tetőablak- anyag és szín

 

Mire jó a gipszkarton?

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Hanggátló, tűzgátló falak építéséhez vizes helységekben is
  Belső térben használható 
  12,5 mm vastag
  Meglévő gipszkarton falak hangszigetelésére is alkalmas
  Kék színű
  2,4 m2/tábla
  92 db/raklap

  Raktáron, több mint 10 tábla
  5 070 Ft / tábla
  Megnézem

  Fa, színtelen lakkal
  Felső kiliccsel billenő
  3 rétegű üveg, 1.1 W/m²K
  A termék beépítéséhez burkolókeret feltétlenül szükséges

  Raktáron, 2 db
  109 630 Ft / db
  Megnézem

  Üveggyapot szigetelő
  15 cm vastagság
  Nem terhelhető
  Páraáteresztő 
  Kiváló akusztikai jellemzők
  Ellenáll a kártevőknek
  4,32 m2/csomag

  Raktáron, több mint 10 csomag
  14 665 Ft / csomag
  Megnézem