Tetőcserép - tények és tévhitek

Építőanyag.hu

Tetőcserép tények és tévhitek

Építkezéskor és otthonfelújításkor is fontos, milyen a tető és melyik tetőcserepet rakjunk rá. Csakhogy a tetőcserepekről több, mára elavulttá vált információk kering. Lássuk a tényeket és a tévhiteket!

Amennyiben otthonteremtési programba, lakásfelújításba vagy építkezésbe vágtunk, alapvető, hogy mindig tájékozódjunk az építőanyagokról, akkor is, ha kivitelezőket bíztunk meg a munkálatokkal. A tetőcserepek kiválasztására is igaz ez. Ha már döntöttünk, melyik formát és milyen színben szeretnénk, akkor is van még mit mérlegelnünk a megrendelés előtt.

 

A tetőcserepek felületkezelése

Betoncserép vagy kerámia? Elterjedt tévhit, hogy az egyik sokkal jobb a másiknál, például a felületkezelést vagy a tulajdonságait illetően. De ma már elmondhatjuk, hogy ízlés kérdése, ki melyik mellett teszi le a voksát. Mindkét anyagnak megvannak a maga előnyös tulajdonságai.

A választáshoz a cserepek különböző felületkezelése az egyik lehetséges szempont, azt érdemes eldöntenünk, mennyire legyen felületkezelt az adott cserép. Mivel mindegyiknek más az ára, nem árt tudni, hogy minél jobb felületkezelést kap a cserép, annál drágább.

 

Jobb-e a kerámia a betonnál, vagy a beton jobb-e a kerámiánál?

Mindkét tetőcserép ugyanolyan jó, bár akadnak köztük különbségek. A kerámia cserép például nagyon jól és pontosan formázható, természetes és környezetbarát, jól lélegző anyag. Színezése engóbozással történik. Ennek a lényege röviden az, hogy égetés előtt az anyagot bevonják agyagüledékkel, és kemencében több mint 1000 fokon összeégetik. Ebből is adódik a kerámia igen magas hőtűrő képessége.

A betoncserép előállítási költsége alacsonyabb. Anyagában színezett, nem felületkezeléssel kapja a színét, emiatt viszont, ha vágni kell a betoncserepet, árnyalatában ugyan eltérhet a vágott felület színe a cserép a külső színétől, nem lesz számottevő a különbség. A beton egyik remek tulajdonságáról azonban kevesen tudnak: miután megköt, nem marad ugyanolyan, hanem az idő múlásával, folyamatosan szilárdul és keményedik.

Korábban gyakran billentette a mérleget a kerámiacserép felé az, hogy ha valaki könnyebb cserepeket akart. Ma már ez nem feltétlenül szempont, súlyban már nincsen ekkora eltérés, gyártanak ugyanis kifejezetten könnyű betoncserepeket, és vannak nehezebb kerámiacserép típusok is. Ha tehát tetőcserénél, tetőfelújításnál a kivitelező azt mondja a vásárlónak, hogy könnyű cserepet válasszon, akkor nyugodtan vehet betont is.

Tetőcserép cseréje tető felújításkor

 

Sav- és lúgálló képesség

Előfordul, hogy az ismerősök azért javasolják az építkezőknek a kerámia cserepeket, mert azt hallották, hogy jobb a sav- és lúgálló képessége, például a madárürülékkel szemben ellenállóbb, mint a beton.

Az igazság az, hogy a környezeti savakkal szemben a betoncserép és a kerámiacserép is ugyanolyan ellenálló. A gyártók az elmúlt években, évtizedekben folyamatosan fejlesztették a termékeiket, így természetesen a bevonatokra is sokféle megoldás született. A gyártók plusz védelmet alkalmaznak a tetőcserepeken, ezzel növelve a tartósságot vagy a színtartósságot. A cserepekre vállalt garancia alapvetően a mérettartósságra és a vízzárásra vonatkozik. A különféle bevonatokra 30, 50 év garanciát vállalnak.

Az is elterjedt nézet, hogy vihar esetén a betoncserepet nehezebben emeli meg a szél. Ez nem feltétlenül igaz. Az, hogy a tető hogyan vészeli át a vihart, több tényezőtől is függ: a tető dőlésszögétől a szél erején át a vihar időtartamáig…

 

Melyik feladat az első? A tetőcserép kiválasztása vagy a szükséges mennyiség meghatározása?

Fontos szempont lehet építkezők, felújítók számára, hogy először a konkrét cseréptípusokat válasszák-e ki, vagy elsőként mérjék-e inkább fel, hogy hozzávetőlegesen mekkora mennyiség kell a tetőre.

A tetőcserép mennyiség felmérésekor tudni kell, hogy hány négyzetméter a felület, mekkora a tető dőlésszöge, milyen a lécezése stb. Attól is függ, hogy új tető készül, vagy régi tetőt újítanak-e fel. Ha már adott a lécezés, a léctávolság, akkor a cserép kiválasztásnál figyelembe kell venni a léctávolságot is. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy minden cserépnél más lehet az anyagszükséglet. Bizonyos típusokból 10 db kell négyzetméterenként, de mondjuk egy hódfarkúból már 30-32 db kell négyzetméterenként.

Sokan előbb felmérik a tetőt, ahol adott, hogy milyen hosszúságú a kúp, hány négyzetméter a felület, mi a dőlésszög stb., illetve tervrajzot adnak. Így, ha kiválasztanak 3 féle cserepet, ami tetszik nekik, akkor az adatok alapján a darabszámokat mi térítésmentesen ki tudjuk számolni a vevőnek. De viszonylag ritka, hogy a vevők nem kész anyagkiírással érkeznek, hiszen ha kivitelezővel dolgoztatnak, ő már elvégzi az előzetes kalkulációt, és meghatározza a szükséges mennyiséget.

Kapcsolódó cikkek:

Milyen a jól megépített tető?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő tetőcserepet a házra?

Ezért érdemes Tondach ereszcsatorna-rendszert felszereltetni

Kapcsolódó termékek