Hőszigetelés helyhiány esetén

Építőanyag.hu

hőszigetelés épületen szigetelőanyaggal

Akár új építésű házról van szó, akár egy régebbit szeretnénk felújítani, a hőszigetelés előbb vagy utóbb napirendre kerül. Előbbi esetében eleve tervezünk vele, utóbbi esetében azonban nem biztos, hogy van elegendő hely a szigetelőanyag számára. Mi a megoldás ilyenkor?

A régebbi épületeknél azok felhúzásakor nem gondoltak – a technológia hiányában nem is gondolhattak – a későbbi, utólagos szigetelésre, miként arra sem, hogy annak helyet kell biztosítani. Ez azt jelenti, hogy a rétegrendi kialakításban nincsen elég hely a hőszigetelés számára. Szerencsére több megoldás is a rendelkezésünkre áll.

Átépítés

Az egyik megoldás a szerkezeti kialakítás áttervezése. A jól funkcionáló hőszigeteléshez elengedhetetlen a megfelelő rétegrendek kialakítása, ehhez azonban megfelelő vastagságú helyre van szükség. Ha az érintett felületeket újratervezzük hőszigetelésre alkalmas formátumban, akkor a régi, helyhiányos épületek esetében is alkalmazhatjuk az általános hőszigetelő megoldásokat. Azonban mielőtt ezt a döntést meghozzuk, nem árt tisztában lenni azzal, hogy ez jelentős bontással, építéssel, megnövekedett költségekkel jár együtt. Sőt, az sem kizárt, hogy az átalakítással együtt területet is veszítünk.

Átépítés helyett

Ha nem szeretnénk teljes egészében átalakítani a hőszigetelés miatt az ingatlant, alternatív megoldást kell keresnünk.

Az egyik lehetőség, hogy a hagyományos EPS rendszer helyett grafitos EPS hőszigetelő rendszert használunk. Ez 15-33 %-kal hatásosabb hőszigetelést biztosít, így ideális lehet passzív házak hőszigetelésének kialakításához. De ennél is nagyobb értéke, hogy nagyobb fokú hatékonyságából adódóan vékonyabb is elegendő belőle, így megoldás lehet ott, ahol helyhiány miatt a hagyományos EPS hőszigetelés nem valósítható meg.

De vannak olyan helyzetek, ahová még a grafitos EPS sem fér be. Itt lehet megoldás az úgynevezett keményhab. Ennek a hagyományos hőszigetelési módszerrel szemben tényleg csak minimális a helyigénye, s bár szintén a költségesebb megoldások közé tartozik, még így is jóval kevesebbe kerül, mint egy teljes átépítés. Sőt, ma már kapható a piacon olyan keményhab is, amely akár 50%-kal jobb hőszigetelési tényezővel (hővezetési tényező, λ-érték 0,022 W/mK) bír, mint a hagyományos megoldás.

épületek hőszigetelése helyhiány esetén

Hol érdemes alkalmazni?

Elsősorban a felújítások során ütközünk abba a problémába, hogy kis helyigényű megoldásra van szükségünk. Tipikusan ilyen területek az erkélyek, a teraszok, a padlók vagy a különféle magastetők is, mivel ezeket annak idején nagy valószínűséggel nem úgy alakították ki, hogy további 25-30 centiméteres burkolat is elférjen.

Miért nem jó a hagyományos hőszigetelés ezeken a helyeken?

Ezek azok a felületek, ahol, ha a szigetelés nem felel meg bizonyos hőtechnikai követelményeknek, akkor rengeteg kellemetlenséggel együtt járó hatás-ellenhatással kell számolnunk. Hagyományos hőszigetelési megoldás eseten ezek elkerüléséhez akár 25-30 centiméternyi helyre is szükségünk lehet. Egy terasz esetében ekkora helyhez csak a vasbeton födém megbontásával juthatunk. De ugyanez igaz például a padlók esetében is, ahol a belmagasság kárára tudjuk csak ezt a megoldást alkalmazni. Ráadásképp ezek komolyabb beruházást is igényelnek.

Ha már megtervezted a korszerűsítést, a szigetelőanyagokat webáruházunkban a Szigetelés kategória alatt tudod kiválasztani és megvásárolni.

Kapcsolódó cikkek:

Mi az a hőátbocsátási tényező és miért fontos?

Házépítés lépésről lépésre - hőszigetelés

Mivel és hogyan hőszigeteljük az otthonunkat?

Kapcsolódó termékek