Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Hőszigetelés helyhiány esetén

hőszigetelés épületen szigetelőanyaggal

Akár új építésű házról van szó, akár egy régebbit szeretnénk felújítani, a hőszigetelés előbb vagy utóbb napirendre kerül. Előbbi esetében eleve tervezünk vele, utóbbi esetében azonban nem biztos, hogy van elegendő hely a szigetelőanyag számára. Mi a megoldás ilyenkor?

A régebbi épületeknél azok felhúzásakor nem gondoltak – a technológia hiányában nem is gondolhattak – a későbbi, utólagos hőszigetelésre, miként arra sem, hogy annak helyet kell biztosítani. Ez azt jelenti, hogy a rétegrendi kialakításban nincsen elég hely a hőszigetelés számára. Szerencsére több megoldás is a rendelkezésünkre áll.

 

Átépítés

Az egyik megoldás a szerkezeti kialakítás áttervezése. A jól funkcionáló hőszigeteléshez elengedhetetlen a megfelelő rétegrendek kialakítása, ehhez azonban megfelelő vastagságú helyre van szükség. Ha az érintett felületeket újratervezzük hőszigetelésre alkalmas formátumban, akkor a régi, helyhiányos épületek esetében is alkalmazhatjuk az általános hőszigetelő megoldásokat. Azonban mielőtt ezt a döntést meghozzuk, nem árt tisztában lenni azzal, hogy ez jelentős bontással, építéssel, megnövekedett költségekkel jár együtt. Sőt, az sem kizárt, hogy az átalakítással együtt területet is veszítünk.

 

Átépítés helyett

Ha nem szeretnénk teljes egészében átalakítani a hőszigetelés miatt az ingatlant, alternatív megoldást kell keresnünk.

Az egyik lehetőség, hogy a hagyományos EPS rendszer helyett grafitos EPS hőszigetelő rendszert használunk. Ez 15-33 %-kal hatásosabb hőszigetelést biztosít, így ideális lehet passzív házak hőszigetelésének kialakításához. De ennél is nagyobb értéke, hogy nagyobb fokú hatékonyságából adódóan vékonyabb is elegendő belőle, így megoldás lehet ott, ahol helyhiány miatt a hagyományos EPS hőszigetelés nem valósítható meg.

De vannak olyan helyzetek, ahová még a grafitos EPS sem fér be. Itt lehet megoldás az úgynevezett keményhab. Ennek a hagyományos hőszigetelési módszerrel szemben tényleg csak minimális a helyigénye, s bár szintén a költségesebb megoldások közé tartozik, még így is jóval kevesebbe kerül, mint egy teljes átépítés. Sőt, ma már kapható a piacon olyan keményhab is, amely akár 50%-kal jobb hőszigetelési tényezővel (hővezetési tényező, λ-érték 0,022 W/mK) bír, mint a hagyományos megoldás.

 

épületek hőszigetelése helyhiány esetén

 

Hol érdemes alkalmazni?

Elsősorban a felújítások során ütközünk abba a problémába, hogy kis helyigényű megoldásra van szükségünk. Tipikusan ilyen területek az erkélyek, a teraszok, a padlók vagy a különféle magastetők is, mivel ezeket annak idején nagy valószínűséggel nem úgy alakították ki, hogy további 25-30 centiméteres burkolat is elférjen.

 

Miért nem jó a hagyományos hőszigetelés ezeken a helyeken?

Ezek azok a felületek, ahol, ha a szigetelés nem felel meg bizonyos hőtechnikai követelményeknek, akkor rengeteg kellemetlenséggel együtt járó hatás-ellenhatással kell számolnunk. Hagyományos hőszigetelési megoldás eseten ezek elkerüléséhez akár 25-30 centiméternyi helyre is szükségünk lehet. Egy terasz esetében ekkora helyhez csak a vasbeton födém megbontásával juthatunk. De ugyanez igaz például a padlók esetében is, ahol a belmagasság kárára tudjuk csak ezt a megoldást alkalmazni. Ráadásképp ezek komolyabb beruházást is igényelnek.

Kapcsolódó cikkek:

Mi az a hőátbocsátási tényező és miért fontos?

Házépítés lépésről lépésre - hőszigetelés

Mivel és hogyan hőszigeteljük az otthonunkat?

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Grafitos EPS 80 homlokzati hőszigetelő lemez, fényvisszaverő réteggel
  A grafit adalék révén a fehér EPS-nél kb. 23%-kal jobb hőszigetelés
  Reflex réteg beépítéskor véd a melegedés és az UV káros hatása ellen
  Szürke színű, rózsaszín védőréteggel
  50x100 cm; 0,5 m2 táblaméret
  4 m2/bála
  A terméket bálában értékesítjük

  Rendelésre
  5 615 Ft / m2
  Megnézem

  Homlokzati EPS hőszigetelő lemez
  Új építéshez, felújításhoz egyaránt használható
  Egyszerűen beépíthető
  Fehér színű
  Hővezetési tényező: 0,039 W/mK
  Táblaméret: 50x100 cm
  6 m2/bála
  A terméket bálában értékesítjük!

  Raktáron, több mint 10 m2
  1 145 Ft / m2
  Megnézem

  Homlokzati hőszigeteléshez fejlesztve
  Régi és új épületek homlokzatára is
  Jó szigetelőképesség
  Egyszerűen kivitelezhető
  Kis súly mellett kellő szilárdság
  Fehér színű
  A terméket bálában értékesítjük
  0,5 m2/tábla
  6 m2/bála

  Raktáron, 7.5 m2
  1 525 Ft / m2
  Megnézem