Profil kiválasztása a gipszkartonhoz - így rendeld meg!

Építőanyag.hu

profil kiválasztása gipszkartonhoz

Nem mindegy milyet vásárolunk, mert más-más elemre van szükségünk, attól függően, hová építjük be a gipszkartont.

Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb és legtöbbet vásárolt építőanyag a gipszkarton, hiszen az univerzális anyagból válaszfalakat, térelválasztókat, mutatós beépített vagy szabadon álló bútorokat készíthetünk vele, és alkalmazhatjuk burkolásra is.

Gyakori felhasználási módja, hogy álmennyezetet alakítunk ki gipszkarton rendszerekkel, azért, hogy a felület egyenletes legyen, vagy, hogy a helyiség nagy belmagasságát csökkentsük. Vagy, mint például panellakások esetében, elrejtsük az elektromos vezetékeket, illetve diszkrét hangulatvilágítást alakítsunk ki a panelek segítségével.

Ma, amikor arra törekszünk, hogy minél kevesebb legyen a fűtésszámlánk, kiválóan használható belső falszigetelésre is. Akár speciális szigetelőanyaggal is kiegészíthetjük, ha elég nagy ehhez a helyiség, és nem gond, hogy a méretét valamelyest csökkentjük.

Azért is szeretjük a gipszkartont, mert ezzel az anyaggal szép felületet hozhatunk létre, könnyen alakítható, vakolható, festhető, akár még ott is felhasználható impregnált változata, ahol nagyobb páratartalomnak van kitéve.

 

A profilok biztosítják a stabilitást

A minőségi munka előfeltétele a gondos előkészület. Nem elég kiválasztani a lapokat, szakszerű felhelyezésükhöz úgynevezett profilokra lesz szükség. Ezek a tartószerkezetek biztosítják elsősorban fal vagy álmennyezet stabilitását, de például bútorkészítésnél is fel lehet használni.

Nem mindegy milyet vásárolunk, mert más-más elemre van szükségünk attól függően, hova építjük be a gipszkartont.

A legoptimálisabb megoldás, ha horganyzott acélból készült profilokból készítünk vázat, ebbe a vázba kerülnek esetleg a szigetelő anyagok, és erre csavarozhatjuk a lapokat. A horganyzott acéllal könnyű dolgozni, pontos illesztéssel és csavarozással igazán masszív építményt tudunk kialakítani. Kiválasztásukhoz, megrendelésükhöz az ügyfélszolgálatunkon segítséget adunk a felhasználás módjától és helyétől függően.

 

megfelelő gipszkarton profil kiválasztása

 

Mit rejtenek a betűjelzések?

Amikor profilt akarunk választani a munkánkhoz, különböző betűjelzésekkel találkozunk. Ha tudjuk, melyik mit jelöl, nem fogunk eltévedni a különböző elemek világában.

UW válaszfal profil

Az UW profilok a tartószerkezet vízszintes elmei. A padlóra és a födémre rögzítendők a fal teljes hosszában. A kialakítandó fal vastagságától függően válasszuk ki a megfelelőt, mert ebbe kell majd illeszteni az azonos szélességű függőleges, úgynevezett CW elemeket.

CW falváz-profil

Ezek a függőleges elemek. Fontos a sorrend, mindig a vízszintes elemeket szereljük fel először, mert A CW profilokat az UW profilokba állítjuk bele, ez adja meg a falváz-oszlopait. Szélessége igazodik a befogadó UW profilok szélességéhez mely lehet 50-75-100 mm, a falvastagságtól függően.

UA erősített elemek

Ha a gipszkarton falszerkezeten belül nagyobb terhelés lép fel, pl.: ajtókeretek kialakításakor, UA erősített válaszfal profil használata indokolt. Ezek vastagsága is igazodik a vízszintes UW profilokhoz, szintén 50, 75, 100 mm-es szélességben kaphatók.

UD és CD profilok álmennyezethez

Álmennyezetek, rejtett világítás, fűtéscsövek és elektromos vezetékek elrejtése, hangszigetelés, hőszigetelés, mindez megoldható a födém alá szerelt gipszkarton rendszerrel.

Az álmennyezetek, takarófalak kialakításához speciális profilokra van szükség. Ezek az U alakú UD, és a C alakú CD profilok.

Az UD profil előtétfalak, álmennyezetek vázszerkezetének alapját szolgálják. Ugyanaz a funkciójuk, mint a falaknál a vízszintes profiloknak. A falhoz erősített UD profikra szerelt CD profilok adják az álmennyezet tartóbordáit.

Az álmennyezettel dekoratív világítási rendszert tudunk kialakítani.

álmennyezet gipszkartonból építőanyag

 

Hogyan rendeljünk profilokat?

Mielőtt megrendeljük a hozzávalókat, alapos tervezés és mérés szükséges. Mit akarunk kialakítani gipszkartonból és mekkora területen?

Más típusú elemek szükségesek egy válaszfalhoz, és mások egy álmennyezet kialakításához. A profilok egymással nem helyettesíthetők, és az összeépített elemek méretének, azaz szélességének is meg kell egyeznie.

Vásárlás előtt kérjünk egy szakembertől tanácsot. Nem csak a profilok kiválasztásához, hanem ahhoz, hogy a szereléshez mire lesz még szükség, mint például megfelelő csavar, toldó elem, esetleg függesztő pálca, ha belmagasságot csökkenteni akarjuk.

A gipszkarton felhasználása közül azokat a megoldásokat emelnénk ki leginkább, amelyekkel energiát takaríthatunk meg, komfortosabbá tehetjük otthonunkat. Ezek a szélső falak hőszigetelése, belsőfalak hangszigetelése, nagy belmagasságú helyiségek magasságának csökkentése, padlásterek szigetelése lehetőleg hőszigetelő anyagok beépítésével.

Kapcsolódó blogbejegyzések:

Kuckók a lakásban: beltéri fülkék

2022-es trendek a lakberendezésben

Mire használható a gipszkarton és mire nem?

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel