25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
kedvező árak
kedvező árak
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Profil kiválasztása a gipszkartonhoz - így rendeld meg!

profil kiválasztása gipszkartonhoz

Nem mindegy milyet vásárolunk, mert más-más elemre van szükségünk, attól függően, hová építjük be a gipszkartont.

Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb és legtöbbet vásárolt építőanyag a gipszkarton, hiszen az univerzális anyagból válaszfalakat, térelválasztókat, mutatós beépített vagy szabadon álló bútorokat készíthetünk vele, és alkalmazhatjuk burkolásra is.

Gyakori felhasználási módja, hogy álmennyezetet alakítunk ki gipszkarton rendszerekkel, azért, hogy a felület egyenletes legyen, vagy, hogy a helyiség nagy belmagasságát csökkentsük. Vagy, mint például panellakások esetében, elrejtsük az elektromos vezetékeket, illetve diszkrét hangulatvilágítást alakítsunk ki a panelek segítségével.

Ma, amikor arra törekszünk, hogy minél kevesebb legyen a fűtésszámlánk, kiválóan használható belső falszigetelésre is. Akár speciális szigetelőanyaggal is kiegészíthetjük, ha elég nagy ehhez a helyiség, és nem gond, hogy a méretét valamelyest csökkentjük.

Azért is szeretjük a gipszkartont, mert ezzel az anyaggal szép felületet hozhatunk létre, könnyen alakítható, vakolható, festhető, akár még ott is felhasználható impregnált változata, ahol nagyobb páratartalomnak van kitéve.

 

A profilok biztosítják a stabilitást

A minőségi munka előfeltétele a gondos előkészület. Nem elég kiválasztani a lapokat, szakszerű felhelyezésükhöz úgynevezett profilokra lesz szükség. Ezek a tartószerkezetek biztosítják elsősorban fal vagy álmennyezet stabilitását, de például bútorkészítésnél is fel lehet használni.

Nem mindegy milyet vásárolunk, mert más-más elemre van szükségünk attól függően, hova építjük be a gipszkartont.

A legoptimálisabb megoldás, ha horganyzott acélból készült profilokból készítünk vázat, ebbe a vázba kerülnek esetleg a szigetelő anyagok, és erre csavarozhatjuk a lapokat. A horganyzott acéllal könnyű dolgozni, pontos illesztéssel és csavarozással igazán masszív építményt tudunk kialakítani. Kiválasztásukhoz, megrendelésükhöz az ügyfélszolgálatunkon segítséget adunk a felhasználás módjától és helyétől függően.

 

megfelelő gipszkarton profil kiválasztása

 

Mit rejtenek a betűjelzések?

Amikor profilt akarunk választani a munkánkhoz, különböző betűjelzésekkel találkozunk. Ha tudjuk, melyik mit jelöl, nem fogunk eltévedni a különböző elemek világában.

UW válaszfal profil

Az UW profilok a tartószerkezet vízszintes elmei. A padlóra és a födémre rögzítendők a fal teljes hosszában. A kialakítandó fal vastagságától függően válasszuk ki a megfelelőt, mert ebbe kell majd illeszteni az azonos szélességű függőleges, úgynevezett CW elemeket.

CW falváz-profil

Ezek a függőleges elemek. Fontos a sorrend, mindig a vízszintes elemeket szereljük fel először, mert A CW profilokat az UW profilokba állítjuk bele, ez adja meg a falváz-oszlopait. Szélessége igazodik a befogadó UW profilok szélességéhez mely lehet 50-75-100 mm, a falvastagságtól függően.

UA erősített elemek

Ha a gipszkarton falszerkezeten belül nagyobb terhelés lép fel, pl.: ajtókeretek kialakításakor, UA erősített válaszfal profil használata indokolt. Ezek vastagsága is igazodik a vízszintes UW profilokhoz, szintén 50, 75, 100 mm-es szélességben kaphatók.

UD és CD profilok álmennyezethez

Álmennyezetek, rejtett világítás, fűtéscsövek és elektromos vezetékek elrejtése, hangszigetelés, hőszigetelés, mindez megoldható a födém alá szerelt gipszkarton rendszerrel.

Az álmennyezetek, takarófalak kialakításához speciális profilokra van szükség. Ezek az U alakú UD, és a C alakú CD profilok.

Az UD profil előtétfalak, álmennyezetek vázszerkezetének alapját szolgálják. Ugyanaz a funkciójuk, mint a falaknál a vízszintes profiloknak. A falhoz erősített UD profikra szerelt CD profilok adják az álmennyezet tartóbordáit.

Az álmennyezettel dekoratív világítási rendszert tudunk kialakítani.

álmennyezet gipszkartonból építőanyag

 

Hogyan rendeljünk profilokat?

Mielőtt megrendeljük a hozzávalókat, alapos tervezés és mérés szükséges. Mit akarunk kialakítani gipszkartonból és mekkora területen?

Más típusú elemek szükségesek egy válaszfalhoz, és mások egy álmennyezet kialakításához. A profilok egymással nem helyettesíthetők, és az összeépített elemek méretének, azaz szélességének is meg kell egyeznie.

Vásárlás előtt kérjünk egy szakembertől tanácsot. Nem csak a profilok kiválasztásához, hanem ahhoz, hogy a szereléshez mire lesz még szükség, mint például megfelelő csavar, toldó elem, esetleg függesztő pálca, ha belmagasságot csökkenteni akarjuk.

A gipszkarton felhasználása közül azokat a megoldásokat emelnénk ki leginkább, amelyekkel energiát takaríthatunk meg, komfortosabbá tehetjük otthonunkat. Ezek a szélső falak hőszigetelése, belsőfalak hangszigetelése, nagy belmagasságú helyiségek magasságának csökkentése, padlásterek szigetelése lehetőleg hőszigetelő anyagok beépítésével.

Kapcsolódó blogbejegyzések:

Kuckók a lakásban: beltéri fülkék

2022-es trendek a lakberendezésben

Mire használható a gipszkarton és mire nem?

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Gipszkarton rendszerekhez
  Élek lezárására
  Műanyag
  3 fm/szál
   

  Raktáron, 93 db
  558 Ft / db
  Megnézem

  Gipszkarton álmennyezetek és előtétfalak vázszerkezeti eleme
  Egyszerű, gyors kivitelezés
  Acél
  0,5 mm anyagvastagság
  3 fm/szál

  Raktáron, 109 db
  1 370 Ft / db
  Megnézem

  Gipszkarton falakhoz
  Függőleges falváz profil
  Egyszerű, gyors kivitelezés
  Acél
  0,5 mm anyagvastagság
  3 fm/szál

  Raktáron, 266 db
  1 750 Ft / db
  Megnézem