Tudtad, hogy az EPS szigetelő lapok színének jelentése van?

Építőanyag.hu

Tudtad, hogy az EPS szigetelő lapok színének jelentése van?

Az expandált polisztirol szigetelő lapok színjelölései különböző tulajdonságokat takarnak. Segítünk eligazodni köztük!

A szigetelőanyagok között különösen népszerű a polisztirol alapú, egészen pontosan az EPS lap, közismert nevén a hungarocell. Ennek oka a viszonylag alacsony ár, a könnyű beépíthetőség, a jó megmunkálhatóság és a vele való gyors munka. Ezzel az anyaggal jelentős energiamegtakarítást érhetünk el.

Az új otthonfelújítás program célja éppen a régi, 1990 előtt épült, energetikailag elavult családi házak korszerűsítése, a fűtési költségek csökkentése, a jobb komfortérzet. A program fontos eleme, a pályázandó célok egyike a homlokzati szigetelés. Ez a munka a programtól függetlenül is egyre sürgetőbb a családok számára, akik jelentős megtakarítást várnak a jövő fűtési szezonra.

Ha építőanyagot, pontosabban szigetelést, azon belül pedig polisztirol lapot vásárolsz, nem árt néhány praktikus ismerettel rendelkezned, hogy el tudj igazodni a kínálatban.

Ne gondold, hogy a leggyakrabban használt szigetelőanyag, a táblás polisztirol vásárlásakor nincs szükséged tájékozódásra! A méret és vastagság feltüntetésén kívül az EPS (expandált polisztirol) lapokat különböző színekkel jelölik, a színek pedig az anyag terhelhetőségét jelzik.

Egyszerűen tudsz köztük eligazodni, csak tudni kell, mit jelentenek a táblás EPS szigetelő anyagok esetében a színkódok.

A tábla színének is jelentősége van. Az általános a fehér; ha grafitos adalékot tartalmaz, akkor szürke. De azt is megtudhatod blogbejegyzésünkből, miért színes néhány polisztirol tábla egyik oldala.

Kék jelzés

Ha ilyennel találkozol, akkor egy nem terhelhető, 1 kék csík esetén 30-as testsűrűségű, hagyományos polisztirol lapról van szó. Elsősorban belső szigetelésre használhatjuk, például álmennyezet készítésekor, belső borításra, padlásszigetelésre. Ez utóbbi csak bizonyos feltételek között megfelelő, például ha nem járható felületet akarunk kialakítani.

Kék jelzéssel még a 70-es (2 kék csík) testsűrűségű szigetelő lapoknál találkozhatsz; ez még mindig nem terhelhető, de erősebb, mint az említett 30-as típus.

Piros jelzés

A piros csík a 80-as testsűrűségű anyagot jelöli, amit homlokzati szigetelésre használunk. Ilyen például az Austrtotherm AT 80 18 cm hőszigetelő lemez. Csak kis mértékben terhelhető, és csak a lábazat fölött alkalmazható. (A lábazatra XPS lapok alkalmasak, amelyek színkódolás nélkül kerülnek forgalomba.)

Az úgynevezett 80-as EPS, mint például az Austrotherm AT-H80 10 cm homlokzati hőszigetelő lemez, jó választás homlokzati szigetelésre, mert megvédi az épületet a nedvességtől, hosszú élettartamú, nem károsítja környezetet. Hatékonyan véd a téli hideggel és a nyári meleggel szemben.

Grafitos terméken is piros jelzés

Már maga a sötétszürke grafitos EPS is eltér az általános fehér színtől, itt már az anyag színének is jelentősége van. Ha sötétszürke, grafitporral készült termékkel találkozol, akkor ez egy jobb hőszigetelő tulajdonsággal bíró anyagot jelent. Előnye, hogy az ugyanolyan vastag fehér lapoknál jobban szigetelnek, ilyen például az Austrotherm Grafit Reflex 10 cm homlokzati hőszigetelő lemez. Ennek több területen is jelentősége van, például műemléki épületeknél, vagy amikor csak a vékonyabb lapnak van elegendő hely. A színkódok itt is működnek, a piros jelzés a homlokzati szigetelésre alkalmas táblákat jelöli.

Sárga jelzés

A 100-as testsűrűségű lapokat sárga jelzéssel látták el a gyártók. Ez az a termék, amit már beton aljzatokhoz is ajánlunk.

Az EPS 100, mint az Austrotherm AT-N100, 12 cm terhelhető hőszigetelő lemez már lépésálló, terhelhető, felhasználása sokoldalú. Jellemzően olyan helyeken használják, ami normál terhelésnek van kitéve. Például beton aljzatok vagy padlók alá hőszigetelő rétegként, járható födémszigetelésként.

Az EPS 100-as nagy előnye, hogy nem zsugorodik, ellenáll a párának, hosszú távon is megtartja hőszigetelő tulajdonságát.

Zöld jelzés

Ha zöld színű jelzést látsz a szigetelőanyagon, az azt jeleneti, hogy ez lépészaj csökkentő EPS, amelyet általában födémközti szigetelésre használunk, amely megakadályozza a kopogó hangok terjedését. Praktikus megoldás, ha társasházi lakásban a fölöttünk lévő lakásból származó hangokat akarjuk kiszűrni.

Az Austrotherm AT-L2 lépéshang és hőszigetelő lemez terhelhető is. Nem csak lakóépületekbe, hanem iskolákba, szállodákba, kórházakba, egyszóval középületekbe is remek megoldás úsztatott padlószerkezetbe építve.

Fekete jelzés

A fekete megjelölést - egy vagy két fekete csíkot találsz a termék csomagolásán - a 150-es (1 fekete csík) és a 200-as (2 fekete csík) testsűrűségű anyagokra alkalmazzák a gyártók. Ezeket jellemzően nagyobb terhelésnek kitett helyeken használják.

A Masterplast Isomaster EPS 150 G 15 cm terhelhető hőszigetelő lemez például padlóba, födémbe, járható zöldtetőhöz, lapostetőhöz, magastetők szarufák fölötti szigeteléséhez készült grafitos, vagyis fokozott hőszigetelő tulajdonsággal.

A Masterplast Isomaster EPS 200 20 cm terhelhető hőszigetelő lemez akár tetőparkolóba, zöldtetőre, ipari padlók esetében használjuk, járműforgalom is várható.

Grafitos szigetelőanyag-színes felülettel

Miért színes egyes grafitos szigetelőanyag felülete az egyik oldalon? Erre is választ kaphattok.

A grafitos lapok remek szigetelők, nagyságrendben 20%-kal jobbak, mint a hagyományos fehér EPS lapok. Beépítésüket azonban körültekintően kell végezni. A sötét felület napsütésben felmelegszik, ami gyorsítja a ragasztóhabarcs kötését. A ragasztás veszít stabilitásából, a hőszigetelő rendszer elmozdulhat, leeshet.

A gyártók ezt a problémát orvosolták azzal, hogy a grafitos lapok egyik oldala színes, fényvisszaverő réteget kapott, mint az Austrotherm Grafit Reflex 10 cm homlokzati hőszigetelő lemez esetén. Ez a termék egyik oldalán egy rózsaszín festett felületet kapott, ami megvédi attól, hogy a tűző napon túlságosan felmelegedjen.

Ennek akkor van jelentősége, amikor felragasztjuk a lapokat a homlokzatra, de még nem vakoljuk, nem színezzük be. Ez a típus biztosan nem fog deformálódni, ám figyeljünk oda, hogy a kivitelező még véletlenül se fordítva ragassza fel, a rózsaszín felület mindig kívül legyen!

A színkód ismeretével már magabiztosan tudsz választani az EPS szigetelőlapok között.

Ha szigeteléshez kívánsz építőanyagot vásárolni, nézz körül webáruházunkban. Ha az otthonfelújítási programhoz szeretnél tanácsot kérni, akkor regisztrálj otthonfelújítási támogatás űrlapunkon, és felvesszük veled a kapcsolatot!

Kapcsolódó cikkek:

A legfontosabb információk a 2024-es otthonfelújítási támogatásról

Kisokos a polisztirol szigetelőanyaghoz

Hová milyen hőszigetelés az ideális?

Kapcsolódó termékek