Kisokos a polisztirol szigetelőanyaghoz

Építőanyag.hu

Kisokos a polisztirol szigetelőanyagról

Mit érdemes tudni a polisztirol szigetelésről? Hol és hogyan használhatod? Összegyűjtöttük neked a legfontosabb információkat.

Felgyorsult a hazai épületek hőszigetelésének tempója. Az épületfelújításoknál a nyílászárócsere mellett ez a másik legnépszerűbb felújítási megoldás. Nem véletlenül: a fűtésre kiadott költségek a család jövedelméből jelentős részt emésztenek fel, de ez így van a középületek esetében is. Nem csak anyagi okai vannak az épületek hőszigetelésének, hanem kényelmi és környezetvédelmi szempontok is közrejátszanak. Éppen ezért került idén az új otthonfelújítási program fókuszába.

A jól hőszigetelt épület több szempontból előnyös

A megfelelően szigetelt házak fűtésköltsége jelentősen csökken, és kiszámítható mértékben, épületenként más-más idő alatt egyértelműen megtérül.

A lakóterekben egyenletes hőmérséklet alakul ki, amivel alacsonyabb hőmérsékleten is magasabb a komfortérzetünk.

A környezetünk védelme, a károsanyag kibocsátás csökkentése, a Föld megmentése pedig egyre több embernek szívügye.

A háztulajdonosok és a társasházak lakói szeretnék minél hamarabb élvezni ezeket az előnyöket, így olyan építőanyagokat keresnek, amely hatásfokban kiváló, árban elérhető, nem túl drága a beépítése, költségei gyorsan megtérülnek.

Ma az egyik legnépszerűbb szigetelőanyag a polisztirol. Elsősorban homlokzati szigetelésre,  használható, de különböző változatai a pincétől a padlásig alkalmazhatók. Így például a nedvességnek ellenálló típusa lábazathoz, lépésálló változata padló alá, padlástér szigeteléshez, de homlokzati szigeteléshez is találunk megfelelőt belőle.

Összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a polisztirolról, hogy a választás tudatos legyen.

Mi a polisztirol?

Egyfajta szintetikus polimer, ami szénhidrogén-sztirol monomerekből áll. Ez a műanyag széleskörben használt, számunkra habosított formája érdekes, mert népszerű szigetelőanyag készül belőle, de emellett a törékeny áruk csomagolására is használják. A mindennapi életben leginkább hungarocell néven ismerjük a fehér színű lapokat.

Minek köszönheti kiváló hőszigetelő tulajdonságát?

Évek óta a legkeresettebb hőszigetelő anyag az építőiparban. A polisztirol habosított eljárással készül, így az anyag magába zárja a légbuborékokat, amelyek tartósan ott is maradnak. Mivel a lapok 90 %-a levegőből áll, és a levegő köztudottan jó hőszigetelő, ez az egyszerű magyarázata a jó hőszigetelő képességnek. Ezt a tulajdonságát még évek múlva is megtartja.

Ezekkel az elnevezésekkel találkozhatunk vele

EPS

A készítés módjára vonatkozó elnevezés. Az expandálással készült polisztirol rövidítése az EPS. Különböző nyomószilárdsággal készülnek, ami a terhelhetőség fokmérője.

Olyan helyre ajánlott, ahol nem érheti nedvesség, és nincs kitéve páralecsapódásnak, Így a lábazat szigetelésére ez a típus nem alkalmas, a páralecsapódást pedig a szakszerű beépítéssel és a megfelelő szellőzőrendszer beépítésével előzhetjük meg.

Grafitos EPS

Grafitporral keverve növelik hőszigetelő tulajdonságát. Homlokzati szigetelésnél egy magasabb minőséget képvisel. Különösen olyan helyeken jó a grafitos EPS, ahol nincs lehetőség vastagabb szigetelőanyag felhelyezésére. Beépítésénél figyelembe kell venni, hogy sötét színe miatt hamar felmelegszik, a ragasztó gyorsabban köt a felületén.

XPS

Az elnevezés a gyártási eljárásra vonatkozik. Az extrudálással készült polisztirol rövidítése az XPS. Alapvető különbség az EPS és az XPS között, hogy ez utóbbi zárt cellaszerkezetének köszönhetően csaknem vízálló, minimális a vízfelvétele, nem árt neki sem a talajvíz, sem a fagy. Éppen ezért talajszint alatt is alkalmazhatjuk, vagy vizes helyiségekbe is beépíthető.

Hungarocell

Az EPS elterjedt márkaneve, ugyanazt a terméket jelenti, mint az expandált polisztirol. Ez az elnevezés a magyar nyelvterületen terjedt el, más országokban máshogy hívhatják.

Mit jelent az EPS nyomószilárdsága?

A tényleges terhelhetőséget a nyomószilárdság vagy nyomófeszültség jelenti, vagyis azt a határt, ameddig nem károsodik az anyag a cellák összenyomódásával. A jelöléseken könnyű eligazodni, mert minél nagyobb ez a szám, annál terhelhetőbb az anyag.

A beépítés helyétől függően mindig vegyük figyelembe ezeket a jelöléseket!

Ezekkel a nyomószilárdságú mutatókkal találkozhatunk

EPS 30-70 kevésbé terhelhető, álmennyezetek, tetőterek vázszerkezete közé, padlásszigetelésre használható, de fontos megjegyezni, hogy nem járható.

EPS 80 homlokzati hőszigetelésre alkalmas, és még ez sem terhelhető.

EPS 100 már terhelhető, lépésálló, például padlóépítéshez hőszigetelő rétegként építhető be.

EPS 150 még jobban terhelhető, garázs vagy terasz burkolata alá, lapostetőhöz is használhatjuk.

EPS 200 a legjobban terhelhető, ipari használata mellett, zöldtetők építésénél is felhasználható, akár járműforgalommal rendelkező helyre is alkalmas.

A kisebb súly előnyei

Az anyagba zárt légbuborékok nemcsak a hőszigetelő tulajdonságot biztosítják, de a kisebb súlyt is. Ezért is népszerű építőanyag, mert egyszerűbb a mozgatása, szállítása, fizikai megterhelés nélkül lehet beépíteni.

Időtálló szigetelőanyag

Hosszú távon lehet vele tervezni, mert nem korhad el, nem bomlik le, szerkezete nem változik. Ahhoz azonban, hogy tartós külső szigetelésként használjuk, a táblákat be kell vakolni: a vakolat védi az UV-sugárzástól, a nedvességtől és általában az időjárás viszontagságaitól.

Számít a polisztirol lapok vastagsága is

Bár többféle vastagsággal készülnek, általában 1-2 centimétertől 15-20 centiméteres vastagságban gyártják. Nyilván ezeknek más és más az alkalmazási területe. A közepesnek számító méret például beltéri felhasználáshoz hasznos. Homlokzati szigetelésre viszont a legalább 10 centiméteres vastagság a megfelelő. A fehér EPS lapokra, a hungarocellre az jellemző, hogy minél vastagabb, annál hatásosabban szigetel, egy grafitos EPS viszont már vékonyabb lappal is képes ugyanezt a hőszigetelő tulajdonságot elérni.

A vastagság megválasztása azonban több tényezőtől is függ. Figyelembe kell venni az épület típusát, a beépítés helyét, a falak anyagát és az előírt hőszigetelési értéket. Ez utóbbi az úgynevezett U érték, ami alapján a kivitelező kiválaszthatja ezen szempontok figyelembevételével a megfelelő szigetelőlapot. Így például egy vasbeton padlásfödém esetén a polisztirol hőszigetelésnek legalább 23 cm vastagságúnak kell lenni.

A színeknek is jelentőségük van

A különböző színek más-más polisztirol fajtát képviselnek.

A fehér az általánosan használt polisztirol, amit hungarocell néven ismerünk.

A szürke a grafitos, nagyobb hőszigetelő képességgel rendelkező típus.

A színes polisztirol az XPS lapok típusait különbözteti meg gyártók szerint. Így találkozhatunk rózsaszín, sárga, kék színűvel.

Tények a polisztirol éghetőségéről

A polisztirol szigetelőanyag tűz esetén a tüzet nem terjeszti tovább, önkioltó tulajdonságú. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem károsodhat az anyag. A 70 C°-on túli hőmérsékletet nem bírja, mivel hőre lágyuló anyag.

Részlegesen vegyszerálló

A mész, a cement, a gipsz, vagyis a szokásos építőanyagok nem ártanak a polisztirolnak, ugyanúgy, mint a gyenge savak, a sóoldatok sem.

A tartós eredmény miatt érdemes a polisztirol táblák mellé a gyártó által javasolt ragasztót és egyéb kiegészítőt együtt megvásárolni, így garantálható, hogy nem történik később károsodás.

Polisztirol gyöngyök

Ez az anyag nem csupán táblás kiszerelésben, hanem zsákos, úgynevezett gyöngy formában is kapható. Jó tudni, hogy ez a típus nem alkalmas építőipari felhasználásra, annak ellenére, hogy gyakran az építőanyagokkal együtt forgalmazzák.

A gyöngyök rendelkeznek az anyag jó hőszigetelő tulajdonságával, ezért sok helyen felhasználhatók. Elsősorban csomagolóanyagként, térkitöltő céllal, de találkozunk vele játszóházakban is, ahol a babzsákokat ezzel töltik.

A polisztirol és a környezet

Előnye, hogy nem bocsát ki káros anyagot, tehát nem igaz az a feltételezés, hogy mérgező lenne. Előnyös tulajdonsága még, hogy nem telepednek meg rajta a baktériumok, gombák, és a penészgomba is csak akkor jelenik meg rajta, ha a beépítés nem szakszerű, vagyis lehetőség van páralecsapódásra. Nem szolgál táplálékul az élőlényeknek.

Hasznos, mert hosszú élettartamú, újrahasznosítható, és sokoldalúan felhasználható. A bontások során összegyűjtött darabokat őröléssel teszik felhasználhatóvá, mégpedig cementtel keverve könnyűbetont készítenek belőle. ami pedig a hulladéklerakókba kerül, annak lazításával tesz jó szolgálatot, gyorsítva a hulladék bomlási folyamatát.

Önmagában nem szennyezi a környezetet, de nem teljesen környezetbarát termék, mert figyelembe kell venni, hogy kőolajból készül, sok energia felhasználásával. Ha azonban összehasonlítjuk egy ház szigetelésére felhasznált polisztirol lapok előállításának költségét azzal a költségmegtakarítással, amit kb. 50 év alatt nyerünk, a gyártásra fordított összeg elenyészőnek tűnik.

A legnépszerűbb szigetelőanyag

Nem véletlenül a legnépszerűbb szigetelőanyagok egyike. Ezt többek közt annak köszönheti, hogy használatával kisebb ráfordítással valósítható meg a rezsiköltségek csökkentése.

A polisztirol könnyen hozzáférhető, bőséges választékban áll rendelkezésre, nem kell sokat várni rá, nem kell távoli helyekről hazafuvaroztatni.

Maga az anyag könnyű, ez a szállításnál, rakodásnál, a táblák elhelyezésénél nagy előny.

Jól vágható, formázható, bár vigyáznunk kell rá, mert könnyen törik.

Gyorsan lehet vele dolgozni, hamar érzékelhetjük jótékony hatását, télen az egyenletes belső hőmérsékletet, nyáron a pár fokkal hűvösebb lakást.

A legnyomósabb érv a felhasználása mellett az ára, ami ráadásul pár év alatt a beépítéssel együtt megtérül.

Ha szeretnéd megrendelni a polisztirol szigetelőanyagot, webshopunkban az Építőanyag menüpontban a Szigetelés kategórián belül, a Hőszigetelés, hangszigetelés alatt keresd!

Kapcsolódó cikkek:

Hová, milyen típusú hőszigetelés az ideális? Segítünk a döntésben!

Az őszi homlokzati szigetelés előnyei és hátrányai

Mindent a belső szigetelésről

Kapcsolódó termékek