A legfontosabb információk a 2024-es otthonfelújítási támogatásról

Építőanyag.hu

Amit aktuálisan tudunk az otthonfelújítási programró

Meddig tart az otthonfelújítási program? Milyen határidőkkel kell számolni a felújítási munkák során? Melyek a pénzügyi feltételek? Íme, összefoglalónk!

Bár nagy meglepetés nem érhet minket, hiszen a társadalmi egyeztetésre közzétett anyagból eddig is sok részletet tudtunk meg, ám most új információk jelentek meg. Ezek az ismeretek elegendők a döntéshez, hogy pályázzunk-e vagy sem, és ha igen, milyen lépéseket kell tennünk.

Korábbi anyagainkból már számos részletet megismerhettetek a hamarosan startoló otthonfelújítási programról. Most egyrészt kiegészítjük új információkkal, másrészt összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Mi a célja az otthonfelújítási támogatásnak?

Országos program, amelynek feladata az energetikai szempontból korszerűtlen, 1990. december 31. előtt épült lakóingatlanok, például a Kádár-kockák energetikai korszerűsítése. A családok számára a fűtés és melegvízelőállítás költségének csökkentése, ezzel párhuzamosan a károsanyag kibocsátás mérséklése.

Milyen munkálatokra lehet pályázni?

Lakóépületek szigetelése (homlokzati, aljzat, tető)

Külső nyílászárók cseréje vagy korszerűsítése, ehhez kapcsolódóan árnyékolók beépítése

Használati melegvíz rendszerek korszerűsítése

Fűtési rendszer teljes korszerűsítése

Emellett a tervezéssel és az előkészítéssel kapcsolatos költségeket is finanszírozhatod a rendelkezésre álló keretből, de ez nem haladhatja meg a költségvetés 5 %-át.

Mettől meddig tart az otthonfelújítási program?

2024 júniusában indul a program, amikortól elérhetővé válik a pályázati kiírás végleges formája. Ha megvan a pontos dátum, akkortól lehet benyújtani a kérelmeket. jelenlegi ismereteink szerint a projekt 2025. december 31-ig tart, vagyis addig lehet pályázni.

A pályázathoz tartozó kölcsönszerződések határideje 2026. április 30. Tekintettel arra, hogy a rendelkezésre álló összeg kb. 20 ezer családi ház korszerűsítésére elég, érdemes minél előbb benyújtani a pályázatot, hogy ne maradj le a lehetőségről. Ebben mi is segítünk neked tanácsadással.

Eltérő határidő és keretösszeg a gázfűtés korszerűsítése esetén

Ha fosszilis tüzelőanyag felhasználásán alapuló fűtési rendszert korszerűsítesz – jellemzően ilyen a gázfűtés –, más keretösszeg és más határidő vonatkozik rád.

A teljes keretösszegből (108 milliárd forint) annak 20 %-a, azaz 21,6 milliárd forint fordítható gázkazánnal való fűtésrendszer korszerűsítésére. Ráadásul a pályázat beadási határideje is eltér a programétól: 2024. december 31-ig nyújthatod be a pályázatod.

Milyen összeg áll a pályázók rendelkezésére az otthonfelújítási programban?

A projekt maximum 7 millió forint bekerülési összeggel számol, amihez 6 millió forintot az állam biztosít kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás formájában. Értelemszerűen maximálisan 1 millió forint önerő szükséges. Kisebb költségvetésnél arányosan kevesebb az önrész és a támogatások összege is.

Az állami támogatás és a kamatmentes kölcsön aránya járásonként és jövedelemtől függően változik. A kamatmentes hitel futamideje 10 évnél nem lehet több. A korszerűsített ingatlant nem szükséges biztosítékként a fedezeti körbe bevonni, de a futamidő végéig vagy a hitel visszafizetéséig a projektben részt vevő ingatlant nem lehet eladni.

A pénzügyi tudnivalókról az „Így készülj fel az otthonfelújítási támogatásra!” című cikkünkben részletesen írtunk.

Hogyan vehető igénybe az otthonfelújítási támogatás?

Eddigi ismereteink szerint a lebonyolítás a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) pontokon keresztül történik. Az MFB valamelyik fiókját (OTP-, Gránit-, MBH bank) kell felkeresni az ügyintézéshez. Szükség lesz a teljes költségvetési tervre, az induló állapotot rögzítő energetikai tanúsítványra, a tulajdoni lapra, a személyes dokumentumokra és a Magyar Államkincstár honlapjáról letölthető nyomtatványokra.

A lebonyolításhoz az Építőanyag.hu-nál teljes körű segítséget nyújtunk otthonfelújítási támogatás tanácsadásunkkal. Végig fogjuk a kezedet a dokumentumok beszerzésétől a szakmai segítségen át a projekt lezárásához szükséges dokumentumok teljes körű ellenőrzéséig.

Milyen célt kell megvalósítani a program végére?

Épületenként legalább 30%-os energiamegtakarítást kell elérni a felújítással, korszerűsítéssel. Ez az eredmény mérhető, ugyanis a projekt megkezdése előtt és a felújítási munkák lezártával az épület energetikai tanúsítványát el kell készíttetni.

Amennyiben a záró tanúsítvány alapján nem valósult meg ez a feltétel, a finanszírozási összeget vissza kell fizetni.

Hogyan teremthető elő az önerő?

Önerő nélkül nem lehet a programban részt venni. Ha hiányzik a teljes összeg vagy annak egy része, előteremtése banki hitellel is megoldhatod. A pályázat benyújtása előtt érdemes a bankokban érdeklődni, milyen lehetőség áll a rendelkezésedre, figyelembe véve a támogatási program kamatmentes kölcsönének havi részleteit is.

Mutatunk két példát a banki hitelre.

Szabadon felhasználható személyi kölcsön

Fedezet nélküli kölcsön, a hitelbírálat tárgya az illető havi rendszeres jövedelme és az életkora. A jövedelem a havi jövedelemarányos törlesztési összeg megállapítása miatt kell. Az életkor általános szabályként 18 és 70 év között lehet, vagyis az adós a futamidő alatt nem töltheti be a felső korhatárt. Minden esetben az adott banknál érdemes érdeklődni a pontos feltételekről.

Szabadon felhasználható babaváró hitel

A babaváró hitelre jogosultak akár a teljes önerőt finanszírozni tudják ebből a hitelből.

Milyen könnyítésekkel találkozunk a programban?

A támogatásnak nem feltétele a gyermek vagy gyermekvállalás, így tágabb lehet a pályázók köre. Ez egyúttal azzal is jár, hogy minél hamarabb be kell nyújtani a pályázati anyagot, tekintettel a várható nagyobb részvételre és a korlátozott lehetőségekre.

Változtak a vezetékes gázra vonatkozó kiírások: a korábbi verzióval ellentétben nem feltétel a vezetékes gáz megléte az otthonfejújítási támogatás megpályázásához.

Általában nincs megszabott határa az anyagi helyzetnek, de rendelkezni kell a saját erővel, a jövedelemnek megfelelőnek kell lennie a kölcsön törlesztőrészletéhez. Vagyis a 600.000 Ft-nál kevesebbet keresők bevételük legfeljebb 50%-át, az ennél nagyobb jövedelműek a fizetésük 60%-át fordíthatják törlesztésre.

Az igénylő nem szerepelhet a rossz adósok listáján, és nem lehet az otthonfelújítási pályázat benyújtásakor akkora adótartozása, ami az érvényes bruttó minimálbér összegét meghaladja, és 60 naptári napon túli közüzemidíj-tartozása sem.

Az életkori korlátok kedvezőek: a kölcsönigénylő nem töltheti be a 75. életévét a kölcsön futamidejének végéig. (Erre is van egyébként megoldás adóstárs bevonásával.)

Mennyi idő alatt kell a projektet megvalósítani?

Szerződéskötésél 24 hónap áll rendelkezésedre a projekt befejezésére. Ez az időszak legfeljebb egyszer hosszabbítható meg 6 hónap időtartamra.

A pályázat által meghatározott maximum anyag- és munkadíj költségek

Sokan már a projekt indulása előtt tájékozódnak az építőanyag árakkal kapcsolatban. Jó, ha ehhez tisztában vagyunk az elszámolható legmagasabb árakkal is. Ezt a pályázati tervezet már részletesen tartalmazta a 13.4. pontban.

Kiemeltünk ebből néhány példát:

Nyílászáró esetében ez 158.836Ft/m2 anyagár és 51 336 Ft/m2 munkadíj lehet.

Homlokzati hőszigetelés esetén EPS és XPS szigetelőlapokkal

12 cm vastagság esetén 25 838 Ft/m2

15 cm vastagság esetén 27 414 Ft/m2

20 cm vastagság esetén 30 565 Ft/m2 anyagár lehet.

A szigeteléshez szükséges anyagokat és a nyílászárókat megtalálhatod az epitoanyag.hu webáruházban.

Kapcsolódó termékek