Tetőfedés és tetőcserép: Ezért fontos a tetőcsere a régi házakon

Építőanyag.hu

Tetőfedő cseréli a tetőcserepet a tetőcsere során régi házon

A tetőcsere szerencsére olyan építőipari munka, amit az év bármelyik hónapjában el lehet végezni a tetőcserepekkel, ha legalább egy hétig tartósan megfelelőek az időjárási körülmények.

A magyarországi ingatlanok átlagéletkora 50 év, azok tetőszerkezete közül kevés újult meg. Ritka az olyan épület, ahol az energetikai felújítást a tetőcserével kezdték, mert jelentős összeggel jár, és a munka nagyságától is félnek a háztulajdonosok.

Pedig érdemes a tetőfedési munkákba belevágni, mert egyrészt, ha hozzáértő csapat végzi a tetőfedést, nekünk semmi dolgunk nincs, és általában egy hét alatt készen is vannak. Másrészt, ha belegondolunk abba, hogy a lakóépületek energiafelhasználásának legalább 70%-a fűtésre megy, a hő 25%-a pedig a tetőn és a födémen át távozik, könnyű belátni, hogy a felújítás költsége megtérül.

Hogy mikor jött el a tetőcsere ideje, a tető állapotától függ, de az intő jelekre érdemes figyelni, mert, ha nem lépünk idejében, a rossz tető miatt az épület állaga leromlik.

Eljött a tetőcsere ideje – intő jelek

Mielőtt szakembert hívunk, aki felméri a tető állapotát, néhány figyelmeztető jelet mi is észrevehetünk.

Például beázást tapasztalunk, sok a törött cserép, ferdén áll a kémény, besüllyedéseket látunk a tetőn, a szarufákon a korhadás jeleit látjuk, az mind azt jelzi, hogy ideje kicserélni a tetőt.

A tető kora

Korábbi évtizedekben a tetőszerkezetet, beleértve a tetőcserepeket is, nem legalább 50 évre tervezték, mint a mai technológiával épült házaknál, hanem ennél rövidebb időre. Ha a tető már legalább 20 éves, érdemes alaposan átvizsgálni, nem kell-e az egész szerkezetet kicserélni.

A tetőcserép állapota

A legszembetűnőbb jel, ha szemmel láthatóan is változik a tetőcserepek állapota. Ha sok a törött cserép, ha beázik a tető, ha mohásak a cserepek, megérett a cserére.

A mohásodásról tudni kell, hogy a moha nedves felületen marad meg, a megtelepedése miatt a cserép egyes helyeken már nem megfelelően illeszkedik, így átengedheti a vizet. Az átjutó nedvesség, vagy akár beázás, nem csak a tetőszerkezetet rongálja, csökkentve annak stabilitását, hanem a falak állagát is, amennyiben a nedvesség odáig is eljut.

A beázás könnyen eléri a lakóteret is, ahol kárt tesz a berendezésben, lehetőséget ad a penész kialakulásához.

Minél tovább halogatjuk a tetőcserét, annál nagyobb lesz a kár, és az eredeti munkálatok árát meghaladó költségekre számíthatunk.

Állapotfelmérés, javaslat

A szemmel láthatóak mellett rejtett hibák is lehetnek, ezért hívjunk szakembert, aki elvégzi az állapotfelmérést. Nem csak a hibákat találja meg, de javaslatot is tesz arra, hogy mekkora mértékű és milyen jellegű felújításra lesz szükség.

A szakemberrel közöljük azt is, mi a szándékunk a tetőtérrel, be akarjuk-e építeni, vagy csak a stabilitás, biztonság és a hőszigetelés a fő szempont.

A javaslat a tetőcserép kiválasztására is vonatkozik, ami függ a tető típusától, hajlásszögétől, a helyi időjárási tényezőktől, és hogy akarunk-e napkollektoros rendszert telepíteni vagy napelemes tetőcserepet feltenni.

A tető felújítási tervét is készíttessük el, amiben az említetteken túl a szigetelés módja és a szigetelőanyagok is szerepelnek.

Sokakban felmerül, hogy szükséges-e szakember bevonása a tervezési fázisba. Véleményünk szerint igen, mert a teljes, vagy akár egy részleges felújítás is statikai számításokat is igényel.

Hogy kell-e a tetőcsere végrehajtásához engedélyt kérni, azt mindig a helyi építési hatóságnál kérdezzük meg. Ezért is jó, ha oda már egy szakértővel készített tervvel érkezünk.

Esztétikai szempontok

A tető nem csak védelmi feladatot lát el, azaz nem csak az épület állagát óvja az időjárás viszontagságaitól (szél, fagy, erős napütés), hanem esztétikai értéke is van.

Nem mindegy, milyen a tető. Meghatározza a ház jellegét, javíthat vagy ronthat az épület arculatán. Ezért a tervezési szakaszban arra is gondoljunk, hogy a javasolt technikai paramétereken belül milyen szín, forma illik az épülethez, és mi felel meg az ízlésünknek. A tetőcserép anyagát is ilyenkor kell eldönteni, kerámia (agyag) legyen, vagy beton.

Cseréptípusok anyaguk szerint

Röviden érdemes áttekinteni a gyakran használt tetőcserepek típusait, hogy a tervezés fázisában ennek anyagát és típusát is el tudjuk dönteni.

A kerámia vagy agyagcserép

Legrégebbi múltra visszanyúló használata igazolja, hogy jól bevált tetőfedő anyag. Előállítása ugyan magas energiaigényű, de élettartama akár 100 év is lehet. Fontos szempont, hogy a kerámia tetőcserép természetes anyagból készül, a környezetre és az emberi szervezetre ártalmatlan.

Légáteresztő képessége jó, a párát jól átengedi, az UV sugárzásnak jól ellenáll. Hátrányai közé szokták sorolni, hogy kissé törékeny és minimálisan vízáteresztő. Ennek ellenére még ma is a legnépszerűbb tetőfedő anyag előnyös tulajdonságai és tetszetős, konvencionális megjelenése miatt.

Beton tetőcserép

Szintén természetes alapanyagokból készül, az UV sugárzásnak és a nedvességnek ellenáll, ezért nem repeszti meg a fagy sem. Jó tudni, hogy a betoncserép, miután megköt, folyamatosan keményedik és szilárdul.

Elterjedt tévhit, hogy a betoncseréphez erősebb tetőszerkezetet kell építeni. Ma már a betoncserép és a kerámiacserép között súlyban már nincsen nagy eltérés, kifejezetten könnyű betoncserepeket is gyártanak, és találunk nehezebb kerámiacserép típusokat is. Ha tehát tetőcserénél, tetőfelújításnál a kivitelező azt mondja a vásárlónak, hogy könnyű cserepet válasszon, akkor nyugodtan vehet betont is.

Az eltérő igények eltérő megoldásokat igényelnek, jó, ha tisztában vagyunk formák és színek szerint is az egyes cseréptípusokkal, és hogy mit tudnak az egyes gyártók termékei.

A tető tartószerkezete

A tetőszerkezet a tetőfedés alapját szolgáló tartószerkezet. Gerendázatból és függőleges tartókból áll. Ezek anyaga a tervezés szempontjából lényeges.

A gerendázat általában fából, a függőleges tartók pedig készülhetnek acélból vagy betonból is. A tető megépítésének részleteiről egy korábbi blogbejegyzésünkben találhatsz információkat.

Érdemes figyelembe venni, hogy nem csak fa tetőszerkezet készülhet, hanem acél is. Ennek súlya könnyebb, mint a fáé, ellenáll a tűznek és a rothadásnak, nagyobb felületen lehet beépíteni, és még olcsóbb is. Ennek ellenére kevésbé elterjed, aminek az az oka, hogy könnyen felforrósodik nyáron, jobban vezeti a hangot, élettartama pedig rövidebb, mint a fáé.

Az új tető és a hőszigetelés

Míg a régi tetők hőszigetelés nélkül készültek, addig a maiak a ház hőszigetelő rendszerének részei.

Nem tartozik ugyan a tető szerkezetéhez, de szorosan összefügg vele a födém szigetelése, ahol nem csak jelentős hő távozik a beltérből, de például egy beépített tetőtér komfortja elképzelhetetlen nélküle.

A tetőcserép felhelyezése sem a hagyományos módon, a cserépdeszkákra történik, hanem akár többszörös hő és vízszigeteléssel együtt készül.

Különbséget teszünk azok között a padlásterek között, amelyek továbbra is padlásként funkcionálnak és azok között, amelyeket beépítenek.

Az egyszerű padlásnál is szükség van a tetőfólia felhelyezésre, ami a cserepek alá kerül. Szerepe, hogy felfogja az esetleg cserepek közé jutó csapadékot, felfogja a szelet, megóvja a padlásteret és a házat is a beázástól. A tetőfóliák közül nem a párazáró, hanem a páraáteresztő fóliát javasoljuk, mert egy későbbi tetőtérbeépítés során erre lesz szükség, így megspóroljuk a későbbi fóliacserét.

Ha beépítjük a padlásteret, komoly szigetelésre is szükség lesz. Éppen ezért a szarufák kiválasztásánál gondoljunk arra, hogy elég erősnek kell lenniük, hogy a későbbi szigetelést elbírják.

A hőszigetelés a tetőszerkezet kialakításánál is fontos, hogy elmúltak azok az idők, amikor nem volt probléma, hogy a hő nagy része szabadon távozik a házból. Az igényeink is megváltoztak, az egyenletes, kellemes hőmérséklet alapigénnyé vált.

Akár a költségmegtakarítást, akár a komfortérzetet, akár az igényes, esztétikus házkülsőt nézzük, a régi tető megérett a cserére.

Nézz körül tetőfedésre használt termékeink között, és rendeld meg a számodra megfelelő termékeket a tetőcseréhez!

Kapcsolódó cikkek:

A tető megépítése

Mit tudnak a különféle tetőcserepek?

Tetőtípusok tulajdonságai

Kapcsolódó termékek