Mit tudnak a különféle tetőcserepek?

Építőanyag.hu

mit tudnak az egyes tetőcserép típusok

Ahány ház, annyi különböző fajtájú tetőcserép? Ha a jól ismert mondás ebben a formában nem is állja meg a helyét, a különféle épülettípusokhoz, különféle igényekhez különféle tetőcserepek kellenek. Lássuk, milyen cserépfajták közül választhatunk, és melyik milyen jellemzőkkel bír!

Kerámia vagy beton?

Amikor tetőfedésben gondolkodunk, az egyik legfontosabb kérdés, amit el kell döntenünk, az, vajon kerámia- vagy betoncserepet szeretnénk-e. Mindkét cserépfajtának megvannak a maga előnyei, és azt kell mondanunk, összességében gyakorlatilag ugyanúgy teljesítenek.

A színtartóság szempontjából mindkét cserépfajta egyformán jó, a kerámiacserepek (különösen az engóbos, illetve üvegmázzal kezelt típusok) azonban valamivel jobban ellenállnak a savas és lúgos kémhatású anyagoknak, ami nemcsak a savas esők, de a madarak lúgos kémhatású ürüléke miatt is szempont lehet.

A kerámiacserepek valamivel nagyobb szín- illetve formaválasztékban kaphatóak, mint a betoncserepek – az is igaz azonban, hogy az eltérő gyártási technológia következtében drágábbak is. (Míg a betoncserép előállításához mindössze 90 Celsius-fokos hőmérsékletre van szükség, a kerámiacserepet 1000 °C körüli hőmérsékleten égetik ki.)

A betoncserép víz- és fagyállósága általában véve jobb, a porózusabb szerkezetű kerámiacserepek viszont jobban áteresztik a párát, ami egy nehezen szellőző tető esetén fontos tényező lehet. Alacsony hajlásszögű tetőknél rendszerint szintén a kerámiacserép bizonyul jobb választásnak, mert a préseléses gyártásnak és összetettebb formájának köszönhetően jobban elvezeti a vizet; ugyanakkor ma már léteznek olyan korszerű betoncserepek, amelyek egészen lapos tetőkre is megfelelők.

 

Válassz megbízható márkát!

Amikor a választásra kerül a sor, alapvetően három szempontot érdemes szem előtt tartanunk: a tető egyedi adottságait, a saját ízlésünket, és a jó minőséget – sokkal inkább megéri valamivel többet áldozni a minőségi tetőcserépre, mint később a beázásokat és a tetőben keletkező egyéb károkat javítgatni. Szerencsére a hazai piacon jó néhány kiváló márka megtalálható: kerámiacserepek tekintetében érdemes kiemelni a Tondach és a Creaton termékeit, a betonból készült tetőcserepek közül pedig elsősorban az Azzurro, a Bramac, a Leier és a Terrán cserepeket ajánljuk.

A felsorolt márkák kiváló minőségét az is jól mutatja, hogy gyártóik kivétel nélkül több évtizedes garanciát vállalnak a termékeikre. A Tondach kerámiacserepeire 33 év a garancia időtartama, a Creaton termékeinek esetében pedig 50 év, ráadásul ez utóbbi cég az első 5 év során a javítással járó munkadíjakat, a segédanyagok árát és a sérült cserepek eltávolításának költségeit is fedezi. A betoncserepek gyártói közül a Bramac 30 év teljes körű, valamint további 30 év fagyállósági garanciát kínál, míg a Terrán által gyártott cserepekre 50 év garancia jár. Ezek a jól ismert márkák tehát nem csupán széles termékválasztékukkal, de megbízhatóságukkal is kiemelkednek a mezőnyből, és bátran ajánlhatjuk őket mindenkinek, aki tetőfedésre készül.

 

A legnépszerűbb típusok

A Bramac termékei közül a mediterrán vidékek hangulatát idéző, klasszikus Római Merito Plus illetve Római Protector termékcsalád tagjai számítanak a legnépszerűbbnek a vásárlók körében. A Római termékcsalád minden tagja anyagában színezett betonból készült; az antracit, barna, rubinvörös és téglavörös színekben kapható Merito Plus-t a hagyományosnál kisebb (cserepenként mindössze 3,9 kg-os) súlya, a Protectort különleges, hosszan tartó színállóságot biztosító felületkezelése teszi közkedveltté. A Bramac tetőcserepei közül meg kell még említenünk a szintén felületkezelt Duna Protector, illetve a síkfelületű, íves vágású Reviva család tagjait és a sík, szögletes Tectura Protectort.

tetőcserepek tulajdonságai római merito

A Terrán betoncserepei közül a vásárlók előszeretettel választják a Standard, a Synus, a Rundo, a Renova Plus, a Zenit és a Danubia termékcsalád tagjait. A Renova Plus és a Danubia cserepek fokozott színvédelmet biztosító Colorsystem felületkezeléssel vannak ellátva, a Zenit cserepek különleges, a mohásodást meggátló bevonatot kaptak, a Synus és a Rundo családok tagjait pedig rendkívül sima felületet és fokozott ellenállóképességet biztosító, úgynevezett Elegant felületkezelési eljárással készítik, ami a Standard cserepek esetén is választható opció.

 

tetőcserép táblázat 2

A Creaton legnépszerűbb termékei közé tartoznak a klasszikus hódfarkú cserepek továbbfejlesztett változatai, a sima felületű, szegmens- illetve egyenesvágású Róna cserepek, amelyek oldalsó hornyolásuknak köszönhetően egyszeres fedésben is alkalmazhatóak; a szintén hornyolt, szegmensvágású, bordás felületű Hortobágy termékcsalád tagjai, valamint a kettős fedésre és koronafedésre egyaránt alkalmas, hódfarkú Klassik cserepek. Érdemes még szólnunk két, szintén közkedvelt típusról, a modern, letisztult formájú, teljesen sík fedési képet garantáló, hosszanti alsó merevítő-bordáinak köszönhetően különlegesen nagy szilárdságú Dominóról, illetve a Rapidóról. Ez utóbbi típus nem csupán kifejezetten gazdaságos megoldásnak számít, de dupla horonykialakításának köszönhetően tökéletes vízzárást biztosít, valamint a hornyok tetején lévő nagy eltolhatósági tartomány pedig lehetővé teszi, hogy a termékcsalád tagjait roppant rugalmasan használjuk fel.

 

tetőcserép táblázat 3

A Tondach által gyártott legnépszerűbb kerámiacserepek az íves- illetve egyenesvágású, változtatható léctávolságot lehetővé tevő Kékes, az eltolható fejhorony-rendszerű Bolero, a lendületes vonalvezetésű, egyedi felületkialakítású Twist, a letisztult, innovatív Inspira és a klasszikus formavilágú, Pilis termékcsaládok tagjai közül kerülnek ki. A FusionColor módszerrel felületkezelt cserepek engóbozottak, a FusionProtect nevet viselő, magasabb ásványi anyag tartalmú keverékkel engóbozott cserepek pedig a savas, illetve lúgos kémhatású szennyeződések ellen is fokozottan védettek.

tetőcserepek tulajdonságai 2

Kapcsolódó cikkek:

Milyen a jól megépített tető?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő tetőcserepet a házra?

Többgenerációs otthonteremtés

Kapcsolódó termékek