Milyen jelek árulják el, hogy újakra kell cserélned a homlokzati nyílászárókat?

Építőanyag.hu

Milyen jelek árulják el, hogy újakra cserélned a homlokzati nyílászárókat?

Nem csak esztétikai, hanem komoly hőszigetelési problémát is jelentenek az elöregedett, megvetemedett, korszerűtlenné vált ablok és ajtók. Elmondjuk, milyen jelekre figyelj!

Ma már nem ugyanazok az elvárások a homlokzati nyílászárókkal kapcsolatban, mint évtizedekkel ezelőtt. A cserére nem csak az adhat okot, ha újat, szebbet szeretnénk, hanem számos praktikus indoka is lehet. Bár általában a homlokzati nyílászárón az ablakokat értjük, egy bejárati ajtó is lehet akár energetikai, akár biztonsági szempontból elavult. Az idei otthonfelújítási program nem véletlenül fókuszál az energiahatékonyságra: komoly összeget takaríthatsz meg a fűtésszámlán a korszerűsítésnek köszönhetően.

Íme, a tipikus jelek és hibák, amelyek arra utalnak, hogy nem lehet halogatni a homlokzati nyílászárók cseréjét. Különösen, ha összehasonlítjuk azzal, amit a mai modern nyílászárók nyújtanak.

Ablakok-ajtók az utolsó száz évben

A teljesség igénye nélkül néhány példát hoztunk, mi is volt a baj a régi típusú nyílászárókkal. Nem is kell túl messzire mennünk, az 1960-as, 70-es években épült 10x10-es kockaházak gyakran üvegezett, a teraszról nyíló bejárati ajtóval rendelkeztek, ami az egész házat hűtötte. A házgyári lakások, panellakások nagyméretű, külön nyíló kétszárnyú vagy egyesített szárnyú, rosszul illeszkedő ablakai sem szigeteltek tökéletesen.

Ha még korábbra nézünk vissza, a hagyományos falusi házak ablaka is egyszárnyú, egyrétegű üvegezésű volt, ennek rossz szigetelő hatását a kis mérettel ellensúlyozták. A századforduló idején épült nagyvárosi bérpalotákban valamivel jobb volt a helyzet, mert általában kétszárnyú, jól záródó homlokzati nyílászáróval épültek.

Ezek a megoldások nagyon távol voltak a mai korszerű ablakoktól, ajtóktól, mert az üvegtáblák rossz szigeteléssel, tömítéssel kerültek beépítésre, a szárnyak illeszkedése sem volt megfelelő. Ma viszont már nagyon fontos szempont a nyílászárók szerepe az energiahatékonyságban.

Mit tudnak a mai nyílászárók?

Ma már másképp gondolkodunk a nyílászárókról. Jelentőségük felértékelődött, mert lényegesen jobb módszerekkel tudjuk megvédeni otthonunkat a téli hidegtől. Ebben a műanyag ablakok és ajtók elterjedésének, és az új hőszigetelő technológiával készült fa nyílászáróknak is szerepük van.

Az ablakok – a keret anyagától függetlenül – hőszigetelő, thermo üvegekkel készülnek. A két vagy három rétegű üvegezés rétegei között a teret nem levegővel, hanem nemes gázzal, argonnal töltik, ami növeli a hatásfokot. A még jobb szigetelésért az egyik üveg belső felületét hősugárzást akadályozó anyaggal vonják be. Az üvegtáblák szilikon tömítést kapnak, az ablakkeret pedig a korábbinál sokkal pontosabb illesztést tesz lehetővé, vagyis az ablakszárnyak mentén nem szökik ki a meleg, az üvegtáblák pedig nem hűlnek át drasztikusan.

Emellett a műanyag nyílászárók ablakszárnyai légkamrákkal rendelkeznek, ami tovább növeli a szigetelő hatást. Minél több a légkamra, annál többet véd a nyílászáró.

A mai ablakok előnye elsősorban a jó energetikai mutatókban rejlik. De nem csak a téli hideg ellen hatásosak, hanem az egyre gyakrabban bekövetkező és egyre forróbb hőhullámokkal szemben is.

Az új nyílászárók vigyáznak a pénzünkre is, mert alacsonyabb rezsiköltséggel számolhatunk. Az eddig eltávozott hő akár 70-80 százaléka a lakásban marad, a beépítés költsége megtérül.

Egy korszerű homlokzati ablak vagy bejárati ajtó egyrészt a kellemes belső hőmérsékletet biztosítja, másrészt praktikus is. Karbantartása, tisztántartása könnyű.

Esztétikai értéket ad a házhoz, lakáshoz, nyugodtan mondhatjuk, hogy egy új nyílászáró évtizedeket fiatalít otthonunkon.

Mikor jött el az ideje a homlokzati nyílászárók cseréjének?

Nyílászárócsere előtt a következőkre figyelj:

  • az alapos előkészület: az ár-érték arányban megfelelő nyílászáró kiválasztása,
  • a jó szakember, aki a beépítést végzi,
  • a csere idejének beillesztése egy nagyobb, átfogóbb felújításba,
  • az időjárás figyelembevétele!

Számos oka lehet, hogy a csere mellett döntesz, ezeket az okokat számba is vesszük.

Szemmel láthatóan rossz állapotban van az ablak

A műanyag ablakok megjelenése előtt a nyílászárók fából készültek. Ha minőségi faanyagból készítették kiváló szakemberek, és az ablakokon folyamatosan elvégezték a karbantartást, aminek a legfontosabb eleme a festés, illetve a védőréteg volt, akár 50-60 évig is épek maradtak.

A faanyag azonban érzékeny a nedvességre, és a homlokzati nyílászárók folyamatosan ki vannak téve ennek és az erős UV sugárzásnak. Korhadások, repedések keletkezhetnek rajta, amely rontják a hőszigetelő képességét.

Az évek során az ablaktáblák meglazulnak, a tömítőanyag elöregedik, ami szintén hőszigetelési problémát okoz.

A rossz állapotú nyílászárók esztétikai hátrányt is okoznak. Képzeljük el, hogy egy frissen tatarozott épület elrongálódott nyílászárókkal mennyit ront az összképen!

Magas a fűtásszámla, mégis hideg van a lakásban

Nincs olyan háztartás, ahol ne figyelnének arra, mennyit tesz ki a fűtési költség. Nem volt ez mindig így, a korábbi évtizedekben pazarlóan bántunk az energiával, mert megfizethetőnek tartottuk. Akkor sem volt helyes megközelítés, ma viszont a pénztárcánk érzi meg, ha nem takarékoskodunk az energiával.

A fűtés és a jövőben a hűtésköltségek csökkentésének több módja van, mint például a külső homlokzati szigetelés, az árnyékolás, de ezek kevésbé hatásosak, ha nem egészítjük ki a korszerűsítést a homlokzati nyílászárók cseréjével.

Ha magas a fűtésszámlánk, mégis hűvös, huzatos a lakás, egy ablak-ajtócsere minőségi javulást hoz. Jó hír, hogy ezt a munkát csaknem egész évben el lehet végezni.

Ha az ablak közelében érezzük a hideg levegő beáramlását, ha egyrétegű üvegezésű az ablakunk, ha a bejárati ajtó semmivel sem biztosít több hőszigetelést, mint egy beltéri, akkor a fűtésre szánt költségek egy részét szó szerint az ablakon dobtuk ki.

Víz és pára jelenik meg

Ha egy-egy zápor-zivatar után befolyik a víz, nem szabad tovább halogatni az ablakcserét. Ez bizonyítja, hogy már meg van vetemedve, repedések, rések keletkeztek benne, és a hol a víz bejut, ott télen a hideg levegő is. Az átázott, vizes réseken a penész is kialakulhat.

Az ablaküveg párásodása is intő jel lehet. Páralecsapódás ugyanis a hideg és a meleg felület találkozásnál jön létre, ami télen akár rá is fagyhat az üvegre.

A párásodás nem csak a hagyományos nyílászáróknál jelentkezhet, hanem a régebbi, az elsők között beépített kétrétegű üvegezésű műanyag nyílászáróknál is. Ezeknél, ha az üvegrétegek között párásodás jelentkezik, ablakcserére lesz szükség.

Zavaróak a külső zajok

A régi ablakok nem nyújtanak túl sok védelmet a külső zajok ellen. A modern 2 rétegű vagy 3 rétegű üvegezéssel ellátott ablakok a nyugodt otthont biztosítják.

Különösen forgalmas helyeken, szórakozóhelyek környékén, sportpályák mellett, és mindenhol, ahol erősebb a külső zaj.

De hiába cseréljük ki az ablakokat, ha a homlokzati bejárati ajtó a régi marad. A zajszűréshez ennek cseréje is fontos.

Nem biztonságos a homlokzati nyílászáró

Lakásunk, házunk biztonsága is múlik azon, ha nem cseréljük ki időben a régi homlokzati nyílászárókat, amelyeket könnyen megrongálhatók, és szinte akadály nélkül lehet bejutni a lakásba.

A modern ajtók, ablakok a betörésekkel szemben is nagyobb védelmet nyújtanak.

A faablakok gyakori hibái jelzik az ablakcserét

A régi fából készült ablakok típushibái együttesen is ablakcserére utalnak.

A régi ablakok vasalata idővel tönkre mehet, ami nehezíti az ablak nyitását és zárását. A rosszul záródó ablakon nagy a légmozgás, a befolyó csapadék eláztatja a falat.

Az öregedő fa ablakoknál a festék idővel lepattoghat vagy megkopik, így nem áll ellent a nedvességnek, korhad, megvetemedik.

Az ablaküvegeket elavult technológiával rögzítették, ami nem szigetelt jól. A leggyakoribb az üvegező gitt használata volt, amit a keret és az üveg közötti hézagba nyomtak, majd elsimítottak. Az évek során ez kiszáradt, kitört, az üvegtáblák mozogtak, huzatos lett a lakás. A másik módszer szerint a keretbe helyezett üveglapot speciális szorítólécekkel rögzítették. ami segített az üveget a helyén tartani. Szigetelő hatásról itt szinte alig beszélhetünk.

Régi műanyag ablakok tipikus hibái

Az első PVC ablakok Magyarországon az 1970-es évek végén jelentek meg. Ennyi idő alatt során elhasználódtak, megértek a cserére, hibáik egyáltalán nem, vagy nehezen javíthatók.

A napsütés, az UV fény hatására elszíneződnek. A régi technológiával készült műanyag ablakoknál fordul ez elő, ma már korszerűbb az anyag összetétele, hogy ezt elkerüljék. Az elsárgult ablakot nem lehet fehéríteni.

A régi PVC ablakok anyaga rideg, ezért ha elöregedett, akkor törik, reped. A maiakkal ez már nem fordul elő.

Az első ablakok üvegrétegei között nem nemesgáz, hanem levegő volt, ezért szigetelő hatásuk is elmarad a maiaktól.

A profilokban található légkamrák kisebbek, szemben a maiakkal. Így hőszigetelő képességük is alacsonyabb.

Ha a vasalat romlik el, használhatatlanná válik az ablak.

Nincsenek biztonsági megoldások: a hibásműködés-gátló a régi ablakokba még nem volt beépítve, ezért előfordulhat, hogy az ablak egyszerre bukik és nyílik.

Ha régi típusú a műanyag ablakod, a gyengébb szigetelésen kívül biztonsági, esztétikai okokból is érdemes új ablakra cserélni.

A félmegoldások nem kifizetődőek

Sok helyen olvashatunk olyan praktikusnak tűnő tanácsokat, amelyek nem hoznak megoldást, csak fölösleges kiadásokat.

Az egyik ilyen, ha a régi fa ablakkeretbe két vagy háromrétegű üveget teszünk. Már a beépítés sem könnyű, mert alakítani kell a kereten, de az is valószínű, hogy a régi keret nem fogja bírni az új üvegezés súlyát, megvetemedik, rések alakulnak ki, ahol ugyanúgy távozik a benti meleg, mint eddig.

A másik megoldás, a fából készült ablak réseinek szigetelőanyaggal történő javítása. Némi javulást ideig-óráig hozhat ez a megoldás, de ha az ablak meg van vetemedve, nem záródik pontosan, ez nem sokat segít.

A próbálkozások is pénzbe kerülnek, közben pedig továbbra is fizetjük a magas fűtésszámlát.

Látványos javulást és megtakarítást egy teljes ablakcsere hozhat. Egy tavaszi csere például már abban az évben csökkenti a rezsiköltséget: egyszer nyáron, a klíma mellőzése vagy ritkább használata miatt, majd az őszi-téli fűtési idényben.

Ne feledd: webáruházunkban a nyílászárókat, azon belül a homlokzati nyílászárót és a bejárati ajtót néhány kattintással megrendelheted.

Kapcsolódó cikkek:

Mire ügyeljünk a műanyag nyílászáró kiválasztásakor?

Mit tudnak az új 2 és 3 rétegű ablakok a régiekkel szemben?

6 érv a műanyag ablak mellett

Kapcsolódó termékek