25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
kedvező árak
kedvező árak
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Milyen szempontok alapján válaszd ki a lakás színeit?

így válaszd ki a lakás színeit

Ha új lakás berendezése előtt állsz, vagy a régit szeretnéd felújítani, hasznos, ha többet tudsz a színekről, a színválasztás jelentőségéről.

A színek meghatározzák otthonunk hangulatát, jellegét, azt, hogy később hogyan érezzük magunkat benne. A jó színválasztás otthonossá, tágassá, elegánssá, a nem megfelelő árnyalatok pedig rideggé, barátságtalanná teheti a lakást (sőt szűkebbnek is mutathatják a teret).

Nem könnyű úgy megválasztani a berendezési tárgyak, a falak és a dekorációs elemek színét, hogy az összhatás harmonikus legyen, hiszen külön-külön megragadja a figyelmünket egy-egy bútor, egy-egy árnyalat, vagy egy magazinokban látott lakás. Nagyszerű ötlet friss lakberendezési trendekből és divatszínekből ihletet meríteni, de ne feledjük: ez a mi lakásunk a maga méreteivel, adottságaival, egyéni igényeinkkel, stílusunkkal, ízlésünkkel.

Hogy könnyebben eligazodj, és ne kövess el túl nagy hibákat, segítséget adunk a színek kiválasztásához.

Ne legyen tarka!

Mindjárt az elején szeretnénk felhívni a figyelmet egy gyakran elkövetett buktatóra. Az összevisszaságot sugalló tarkaságra.

Hiába vásárolunk szép lakberendezési tárgyakat, választunk mesés falszíneket, ha túl sok színt és textúrát jelenítünk meg, zavaró lesz az összhatás, nem érvényesül szinte semmilyen elem a lakásban. Hasonló hangulatot áraszt, mintha egy kis térbe sok tárgyat zsúfolnánk be.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy az összeillő árnyalatok harmóniát sugallnak.

A tudatos színválasztással három dolgot kell figyelembe venni: színismeret, tervezés, önismeret.

A színkörökről egyszerűen

Lakberendezők fontos kiindulási pontja a színkör. A kör belsejében a három alapszín a kék, a piros és a sárga található. Ezeket nem lehet más színből kikeverni. Ha drámai hatást akarunk elérni, használjunk egyet a három közül, egy modern lakás hatásos színfoltja lehet.

A másodlagos színek a narancs, a zöld és az ibolya –ezek az elsődleges színek egyenlő arányú keverékéből jönnek létre.

A harmadlagos színek az előző két csoport azonos arányú keveréke, mint például a kékeszöld és a sárgásnarancs.

A lakberendezésben a színeket inkább árnyalataiban használjuk vagy fehérrel keverve, illetve az arányok változtatásával, akár falszínről, akár kisebb kiegészítőkről, akár bútorkárpitról vagy textiliáról van szó.

A színkörben található színek segítségünkre lehetnek a színek variálásában, mert körben a szemben lévő úgynevezett komplementer színek egymással jól harmonizálnak. Élhetünk ezzel a lehetőséggel például bútor és kiegészítő, vagy akár fal és berendezési tárgy vonatkozásában. Itt is érdemes megemlíteni, hogy inkább az alapszínek finomított árnyalatát használjuk, vagy csak itt-ott jelenjen meg, például a függöny vagy a szőnyeg mintájában, egy párnában, egy képen megjelenő színben.

Még egy szempontot érdemes kiemelni: érdemes ügyelni a fekete és a fehér megjelenésére, mivel bármilyen szín akkor tud igazán érvényesülni, ha megvan a két végpont.

 

lakásszínek kiválasztása trendek

 

Hideg és meleg színek

A színkörben egymással szemben helyezkednek el félkörben a meleg (sárgától a pirosig) és a hideg ( zöldtől a liláig) színek.

A hideg színek a hűvösség érzetét keltik, míg a meleg színek növelik a hőérzetünket.

Ebből adódóan könnyen kiválaszthatjuk, hogy szobánkba melyiket részesítsük előnyben. Egy déli elhelyezkedésű lakásban a hideg színek dominálhatnak, míg egy északi fekvésűt vagy egy gyerekszobát meleg, például napsárga színnel tehetünk barátságosabbá.

Akkor harmonikus a választás, ha egyrészt az adott színmelegségen belül különböző árnyalatokat használunk, másrészt, ha megtörjük az ellentétes oldal színeivel. Például egy fürdőszobában, ahol a hideg színek uralkodnak és a tisztaság érzetét keltik, belophatunk egy-egy meleg árnyalatot is, például a polc, a törölköző, a szekrények, a kiegészítők színeivel.

A semleges színek hatalma

A fehér, a fekete és a szürke, a semleges színek, nagy jelentőséggel bírnak a lakberendezésben. Gondoljunk, csak arra, hogy az ablakokat általában fehér függöny fedi, a nyílászárók is gyakran fehérek. A szürke uralja évek óta a lakberendezési trendet, legyen szó ülőbútorról, sötétítő függönyről, vagy akár bútorról.

Mindkét semleges színt szembe állíthatjuk a feketével, ami igazán ütős lehet, főleg egy modern lakásban.

A semleges színek használata során ne feledkezzünk meg a színkör adta lehetőségekről. Egy erőteljes hideg szín, vagy egy élénk meleg szín teljesen meg tudja változtatni a teret, az unalmasból rögtön izgalmas lesz.

 

lakás trendek és lakás színek a színkör segítségével

 

A falszínek jelentősége

A falak színe meghatározó. Az előzőek alapján választhatunk akár meleg, akár hideg színt, általában sokkal visszafogottabb árnyalatban, mint ahogyan a színkörben található.

Festésnél keverik a színeket, ilyenkor meglepődve láthatjuk, hogy egy fehér alapszínből, okker, fekete és szürke hozzáadásával hogyan lesz meseszép bézs árnyalat.

A világos falakhoz a legkönnyebb a lakberendezés, mert soha nem kell félni attól, hogy egy másik szín túl soknak hat mellette. Sötét falakhoz – akár meleg, akár hideg tónusúak – több árnyalattal világosabb berendezési tárggyal érhetünk el sikert. Arra azonban mindkettőnél ügyeljünk, hogy bútorok ne olvadjanak bele a fal színébe.

Válasszuk ki a domináns színeket

Ha a színskálából 3 egymás melletti színt választunk, legtöbbször ennek árnyalatait, ez meghatározhatja lakásunk jellegét. Ezekből egy legyen a domináns szín, gyakran a legvilágosabb, és a másik kettő a kiegészítő. Minél élénkebb egy színárnyalat, annál kevesebb kell belőle.

Lakásfelújításkor felvetődik, hogyan válasszunk színt a különböző helyiségekbe. A szélsőségeket itt is érdemes kerülni, így az egyes szobák különböző élénk színeit. De ugyanúgy az is unalmas lehet, ha minden egyszínű. Ez alól a fehér kivétel, mert a fehér változatossá tehető a különböző színű bútorokkal és berendezési tárgyakkal, és ez lesz, ami összefogja a lakás jellegét.

Színek és méretek

A színeknek a méretekre is hatásuk van. Egyrészt egy kis méretű helyiséget egy sötét, meleg szín szinte összenyom, míg egy világos hideg szín rendszerint tágasabbnak mutat.

Ezt a tudást apró trükkök alkalmazására is felhasználhatjuk. Például a nagy belmagasságú szoba mennyezetét fessük sötétre, a látvány máris alacsonyabbnak mutatja a szobát. A fehér fal tágítja a teret, ezt a belmagasság növelésére is fel tudjuk használni. Akár sötét, akár világosabb árnyalatú az oldalfal, a mennyezet fehér színét hozzuk le nagyjából 20 centiméterre, és mindjárt magasabbnak tűnik a szoba. Az sem mindegy, milyen a padló árnyalata.

A bútorok méretétől is függ a színválasztás. Kisebb bútorok jól mutatnak sötétebb, a nagyobb bútorok pedig világosabb vagy élénkebb árnyalatban.

A monokróm stílus

Nem lehet kihagyni a monokróm stílussal való megismerkedést sem. Egyszerű a szabály: játék egy-két alapszín különböző árnyalataival.

A monokróm lakásokban a fehér, a szürke, a bézs, halvány menta, törtfehér, fekete, a barna és a kék különböző árnyalatai jelennek meg még a vizes helyiségek falburkolatain, csempéin és járólapjain is.

A monokróm stílus nem feltétlenül a fekete-fehér unalmas és kontrasztos megjelenést jelenti. Fekete helyett használhatsz grafitszürkét, kialakíthatod bármelyik említett szín árnyalataival, izgalmasabbá teheted tükrökkel, ezüsttel, arannyal. Ez utóbbi kettő képkeretekben, gyertyatartókban, de akár egy kilincsben vagy lámpában is megjelenhet.

 

monokróm stílus a lakásban

 

Színtrendek 2023-ban

Minden évben megálmodják a tervezők, melyek lesznek a divatszínek. Bár nem rendezzük és festjük át a lakás minden évben az új trendek szerint, egy-egy divatszínt bevezethetünk díszgyárgyak, dekorelemek, lakástextíliák formájában, illetve ha kisebb vagy nagyobb felújítást végzünk, például egy-egy helyiségben megváltoztatjuk a falszínt vagy a lakásban átfestjük a nyílászárókat.

A menta idén tör magának utat igazán. Az eddig is trendi monokróm lakásokban egyre nagyobb felületen jelenik meg.

Hódít a barna, a fáradt rózsaszín, a réz összeállítás. Ez utóbbi nem csak színben, de alapanyagban is.

Ismét divatosak a földszínek: a barna, a sárga, a zöld a terrakotta, legyen az falszín, bútor vagy kiegészítő. Ezek a színek inkább tompább árnyalatban jelennek meg, és a felsoroltakból általában kettő.

Jöhetnek az igazán sötét színek is, a kék, a zöld, a csokoládébarna mély, izgalmas árnyalattal.

Hogy élénkséget vigyünk a belső térbe, természetesen az alapszínektől függően, megjelenik a narancs, a málnavörös, a bordó, az antikolt ezüst vagy bronz is.

Az alapszínek kiválasztásánál vegyük figyelembe a lakás fekvését, méretét.

A falszín meghatározó. Mindig hozzuk összhangba a berendezéssel. Ha a bútorokon van a hangsúly, ne a fal színe domináljon.

Éljünk a tudásunkkal, amit a hideg-meleg árnyalatokról és a kiegészítő színpárokról megtudtunk.

Kapcsolódó cikkek:

Lakberendezési trendek és divatszínek 2023-ban

Hogyan válasszunk laminált padlót?

Mire ügyelj panellakás felújításakor?

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Prémium minőségű laminált padló
  Libanoni cédrus színű 
  3D strukturált felület
  Extra kopásállóság (AC5/33)
  8 mm vastag
  2,131 m2/csomag

  Rendelésre
  7 360 Ft / m2
  Megnézem

  Természetes, matt felületű gres padlólap
  Kül- és beltérben egyaránt használható
  Szürke színű
  Mérete: 60x60 cm
  3 db/doboz
  1,08 m2/doboz

  Raktáron, 216 m2

  Matt, strukturált felületű falicsempe
  Beltéri használatra
  Bézs színű
  Mérete: 30,5x56 cm
  8 db/doboz
  1,366 m2/doboz

  Raktáron, 15.04 m2