Mindent a falfestésről kezdőknek

Építőanyag.hu

Minden, amit a falfestékről, falfestésről, szoba kifestéséről és a festőeszközökről tudni kell, ebbe a blogbejegyzésbe gyűjtöttünk

Előbb-utóbb minden lakásban eljön egy kisebb felújítás ideje, a falfestéssel együtt. Összegyűjtöttük, milyen eszközökre lesz szükséged a barkácseszközök közül, mit kell tudnod a falfestékről, és hogyan készülj fel a festésre.

A falfestés azok közé a feladatok közé tartozik, amelyeket akár te magad is el tudsz végezni, ha szakszerűen kivitelezed, és betartasz néhány alapszabályt.

Készülj fel rá, tervezd meg, vásárold meg az Építőanyag webáruház barkács kategóriájában a szükséges munkaeszközöket, szerezd be a takarófóliákat és az előkészítő munkákhoz szükséges egyéb anyagokat, válaszd ki a színt és a falfesték típusát.

Vásárold meg a hozzávalókat a falfestéshez!

Ehhez a munkához nélkülözhetetlen egy biztonságos létra. Ha ki tudod később használni, vegyél eleve festőlétrát.

A festék keverésére akkor is szerezz be egy keverőszárat vagy egy gépi keverőt, ha már előre elkészített színt vásárolsz, ugyanis felhasználás előtt alaposan át kell keverni a festéket.

Praktikus munkaeszköz a festőhenger, amivel nagyobb felület tudsz befedni. Ezt akár teleszkópos nyéllel is beszerezheted. Vegyél hozzá egy festéklehúzó rácsot, hogy mindig azonos mennyiségű festék kerüljön fel a falra. Keskeny ecseted is legyen a sarkok, szélek, kapcsolók környékének kihúzásához.

Legyen takarófóliád, és a padló lefedéséhez csúszásmentes hullám- vagy takarópapírod.

A gletteléshez spatula (spakli), glettelő kanál, glettvas és csiszolóvászon szükséges.

Szerezz be üvegszövet csíkot, ha egy-egy repedést akarsz eltüntetni, és üvegszövet hálót, ha nagyobb felületet kell egyszerre javítanod.

Ne feledkezz meg a legfontosabbról, a festékről és a glettanyagról.

Végül gondoskodj a megfelelő munkaruházatról is, aminek egyik legfontosabb kelléke a csúszásmentes zárt cipő.

Festőhenger használata falfestésre felújítás, átalakítás, építkezés során

Felkészülés a falfestésre

Amit csak lehet, pakolj ki a helyiségből, a falakról vedd le a képeket. Ideális esetben a szobát teljesen ki kell üríteni, de ez ritkán valósítható meg, legfeljebb új lakásba költözés előtt festhetünk ilyen kényelmesen. Az ottmaradt bútorokat takard le fóliával úgy, hogy ne menjen alájuk a por. A padozatot fedd le hullámpapírral, ami megvédi a portól és karcolásoktól. A papírrétegen biztonságosan lehet mozogni, mert nem csúszik rajta a létra. Az illesztéseknél és a falak szélénél ragaszd végig a papírt.

Ha a parkettaszegélyt vagy a laminált padló szegélyét eltávolítod, szebb munkát lehet végezni, de festés után több a dolgod a visszahelyezéssel. Amennyiben nem szeded le, maszkolószalaggal ragaszd le.

A villanykapcsolókat szereld le, a csillárokat borítsd be papírral, úgy, hogy ne legyen poros vagy festékpöttyös.

Miért fontos a falfelület előkészítése festés előtt?

A megálmodott szín kikeverése után a következő a felület előkészítése, ami a sikeres falfestés egyik titka.

Ha már több rétegben fedi a falat a festék, a legjobb azt eltávolítani, különben nem csak egyenetlen lesz a felület, de fel is szedheti a korábbi réteget, ami foltosodást eredményez.

Nedvesítsd be a falat, majd a fellazult korábbi rétegeket spatulával távolítsd el.

A repedéseket töltsd fel glettanyaggal, majd ebbe ágyazd be az üvegszövet csíkot vagy hálót, ezután fedd be ismét hajszálvékony glettel. Ügyelj, hogy a javítás ne legyen a falsíkból kiemelkedő.

A glettelés

Ha a javítások jól kiszáradtak, javasolt a teljes falfelület glettelése. Ettől lesz tükörsima, egyenletes felületű a fal, így mutat rajta a legjobban a festék.

Keverd be a glettelőanyagot. Ehhez az előírásnak megfelelő mennyiségű vízhez adagold a por állagú glettet, amíg krémszerű, nem folyós és nem száraz állagú anyagot kapsz. Dolgozz gépi keverővel, és egyszerre ne keverj be túl nagy adagot.

Széles spaklival tegyél a glettvasra anyagot, majd vékonyan hordd fel a falra alulról fölfelé vagy oldalra irányuló határozott mozdulatokkal. Úgynevezett simító lepkével simítsd át a teljes felületet, amíg nedves.

Ha ezt is teljesen száraz, csiszolóvászonnal dolgozd át az egész felületet.

Nem könnyű munka, de megéri a fáradságot!

falfestés előtt a falakat barkácseszközök között vásárolható eszközökkel kell leglettelni, azután simítóval lesimítani

Milyen színt és milyen festéket válassz a falfestéshez?

Néhány praktikával érdemes tisztában lenni színválasztás előtt, ugyanis a színeknek befolyásolhatják a tér nagyságával kapcsolatos érzetünket.

Az alacsonyabb belmagasságú helyiség mennyezete legyen világosabb, mint a falszín, ez megnyújtja a teret.

A halványabb árnyalatok tágítják a teret kisméretű helyiség esetében, míg a sötét színek elvesznek annak túlzott nagyságából.

A földszínek melegséget árasztanak, míg a hideg színek a tisztaság érzetét keltik.

Próbafestés

Nem érdemes ezt a lépést kihagyni, mert akár egyrétegű, akár kiválasztott szín szerint bekevert festéket használunk, az eltérhet a fényképen látottól, vagy a festékes vödörben látott színtől. Próbáld ki a helyiség különböző fényviszonyú helyein, várj lehetőleg fél vagy egy napot, hogy el lehessen dönteni, ezt a színt álmodtad-e meg.

Az árnyalaton világosítani, sötétíteni bizonyos esetekben még lehet, de legyél óvatos a kevergetéssel, nehogy használhatatlanná váljon a festéked.

Legjobb megoldás, ha a próbafestéshez egy kis adagot vásárolsz, később máshova el tudod használni.

Hódít a fehér

A fehér szín soha nem megy ki a divatból, most különösen kedvelt, mert jó hátteret ad a fekete-szürke monokróm lakástrendnek.

A diszperziós beltéri festékek kiváló fedőképességgel rendelkeznek, lemoshatók, filmszerű réteget képeznek a falon, ami újabban már páraáteresztő is lehet. Egy vagy több rétegben egyaránt használhatók.

Penészgátló falfestékek

Jó, ha tudjuk, hogy vizes, könnyen penészedő helyiségek festésére penészgátló falfestéket fejlesztettek ki a gyártók, ami fehér színű, biocid tartalmú matt falfesték. Előtte a meglévő penészt penészeltávolítóval kell kezelni, majd a festékréteget eltávolítani.

Egyrétegű festékek

Ezek a beltéri festékek megkönnyítik a festés munkáját, mert olyan jól fedő réteget képeznek a falon, hogy elég egyszer lefesteni.

Vízbázisú anyagok, általában lemoshatók, a dörzsölésnek jobban ellenállnak, ezért nagy igénybevételű helyiségbe ideálisak.

Jellemzően erőteljes, élénk színekben kapható, hatalmas színválasztékban.

Ha divatos színt akarsz, ez a jó megoldás!

Festékszínezés házilag

Bár egyszerű az otthoni színkeverés is, mert csak színezőpaszta és keverőgép kell hozzá, de ha nagyobb felületet festünk, vagy több helyiséget ugyanazzal színnel, netán legalább két rétegben, nehéz pontosan ugyanazt a színt eltalálni. Ebben segíthet, ha grammra lemérjük a belekeverendő színezőt.

Festékkeverés színkód alapján

A festékszínezés sokkal egyszerűbb módja, ha színkód alapján az üzletben kikeverteted a festéket.

A színválaszték hatalmas, bármennyit vásárolhatsz, akár utólag is, mindig ugyanazt az árnyalatot kapod. Profi kereskedők dokumentálják a vevők színkódját, így, ha elfelejtetted, vissza tudják keresni.

A falfestéket és a falfestéshez szükséges barkács eszközöket megrendelheted az Építőanyag webáruházban

Szárítási, száradási hőmérséklet

Általános tanács, hogy a belső falfestést +5 és + 30 Celsius fok között végezzük. Ebben a tartományban a +20 fok körüli időjárás az ideális, de ennél néhány fokkal kevesebb vagy több is remek időnek számít a száradás szempontjából.

Ha már megkezdődött a fűtési szezon, folyamatos szellőztetéssel szabadulj meg a párától.

Az egyes rétegek között megfelelő száradási időt kell biztosítani, ami az évszak és a belső hőmérsékelt függvénye is.

Falfestékek száradási ideje

Ez a környezeti hőmérséklettől és a páratartalomtól függ elsősorban, de minden falfesték dobozán megtalálható, hogy mennyi száradási időre van szükség.

Ha szép munkát akarunk végezni, ezt érdemes betartani.

Bár tipikusan nyári munka, a hosszú meleg őszi napokat vagy akár az első tavaszi jó időt is kijelölhetjük erre a feladatra. A téli fafestés sikere már nem garantált, de egyenletes fűtés mellett, folyamatos mérsékelt szellőztetéssel megoldható fagymentes időszakban is.

A falfestéshez webáruházunkban a barkács és a festék, lakk, lazúr kategóriában találod meg a szükséges kellékeket.

Kapcsolódó cikkek:

Így lesz jó a glettelés

Mire ügyelj panellakás felújításakor?

5 trükk, amivel tágasabbnak tűnik a lakásod

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel