Hogyan válasszunk laminált padlót?

Építőanyag.hu

Tippek hogyan válasszunk laminált padlót

Vásárlás előtt érdemes eldönteni, a laminált padló melyik tulajdonsága a legfontosabb számunkra.

Amikor a lakásunk helyiségeinek burkolásáról van szó, gyakran választunk laminált padlót. Népszerűsége érthető, mert mutatós felületet tudunk kialakítani, könnyű tisztán tartani, a termék megfizethető, lerakása viszonylag egyszerű és gyors, és a lerakott padló hosszú élettartamú.

Otthonunk több helyiségébe is megfelelő: a nappaliba, a hálószobákba, a gyerekszobába, a gardróbszobába, az otthoni irodába.

Jó választás új ház építésénél, régi burkolat cseréjénél, használható irodákba, üzletekbe is, vagyis szinte bármilyen beltéri felületre. Párás, vízfröccsenésnek kitett helyiségekbe csak a vízálló felülettel ellátottat javasolt lerakni, más esetben az illesztéseknél beszivárgó víz tönkreteszi a padlót. A laminált padló alapja ugyanis szendvics szerkezetű, ami azt jelenti, hogy a két szilárd réteg között préselt faőrlemény található, ami a beszivárgó víztől megduzzad, a dekorréteg leválik.

Vásárlás előtt érdemes megismerkedni a laminált padló legfontosabb tulajdonságaival, ami alapján választani tudunk. Szerencsére könnyű eligazodni ezek között, csak azt kell eldöntenünk, számunkra melyik tulajdonság a legfontosabb. Ezek a tulajdonságok a vastagság, a kopásállóság, a stabilitás, a szín, a mintázat, a méret.

 

A laminált padló vastagsága

Sokan meghatározó tulajdonságnak tekinti a padlólapok vastagságát; 7, 8, 9 10 és 12 mm-es méretben forgalmazzák őket. Ez a tulajdonság ugyan fontos, ám nem az egyetlen lényeges kritérium, ami alapján választunk.

Egy 7 milliméteres padlólapra általában akkor esik a választás, ha olyan helyiségekbe akarjuk lerakni, ahol nem szempont a nagyobb teherbírás és a stabilitás. Minél vastagabb egy padlólap, annál stabilabb, de soha ne csak ezt az egyetlen tulajdonságot vegyük figyelembe.

Meg kell jegyezni, hogy találkozhatunk 6 mm vastagságú lapokkal is. Nem véletlenül hagytuk ki a felsorolásból. Csak rövid távon használhatók, pedig a választásnál arra is kell gondolni, hogy 10-20 évig hibátlan és tartós legyen a helyiség padozata.

A mai lakásokba általában a 8 és 9 mm-es vastagságú már megfelelő, figyelembe véve, milyen terhelésnek lesz kitéve a helyiség felülete.

 

Kopásállóság

A laminált padló kopásállósága a fedőréteg minőségétől függ, vagyis mennyi igénybevételt bír el anélkül, hogy ez a réteg sérülne, megkopna.

A tájékozódásban a betűjelzés, az úgynevezett AC érték segít bennünket. Így találkozhatunk AC1, AC2, AC3, AC4, AC5 jelzéssel. Értelemszerűen, ahol nagy az igénybevétel, ott érdemes az AC5-ös kategóriába tartozó laminált padlót választani, azokban a helyiségekben pedig, amelyeket ritkábban és kevesebben használunk, az AC1-es is megfelel. Egy átlagos lakásban már az AC3 is kiváló választás, de egy nagy forgalmú irodában vagy vendéglátóhelyen indokolt a AC5-ös kopásállóságú padló választása.

Hasonló tulajdonságát, az alkalmazhatósági kategóriát is betűkkel és számokkal jelölik. Ez két számjegyből álló jelölés, amelyben az első szám az ajánlott használati helyre utal, azaz a 2-es a háztartási felhasználást, a 3-as a közületit jelöli.

A második számjegy jelentése is roppant egyszerű, mert az igénybevehetőséget mutatja. Így alacsony (1), közepes (2), magas (3), nagyon magas (4).

Ezek alapján a laminált lapok adatai között egy kétjegyű szám is szerepel. Például a 33-es akár olyan nagy forgalmú helyiségbe magas igénybevételhez is megfelelő, mint egy tanterem, egy óvodai helyiség vagy egy áruház.

 

Máris el tudunk igazodni a laminált padlótípusok között!

Így már három tulajdonságot is szinkronba tudunk hozni egymással: nagy igénybevétel esetén 10 mm-es AC4/33-as kopásállóságút érdemes venni, egy gardrób szobába pedig elég egy 7 mm-es, AC1/21-es is. Az igényeknek megfelelően ezt a két paramétert szabadon megválaszthatjuk a kínálatnak megfelelően.

A három adat segítségével már el tudunk igazodni a laminált padlók között, nem tűnnek rejtélyesnek a jelzések. A SWISS KRONO Blackpool Westminster tölgy laminált padló például 10 mm vastag, AC4/32-es tulajdonsággal bír, vagyis nagy kopásállóságú, így akár nagy forgalmú helyekre is lerakható.

 

laminált padló kiválasztásának szempontjai

 

Stabilitás

Egy padló stabilitása azonban olyan tulajdonságoktól is függ, amelyekről nem esik gyakran szó.

Az egyik ilyen a hordozóréteg sűrűsége, ami 700-800-900 kg/m3 lehet. Egy üzlethelyiségbe vagy egy előszobába például 900 kg/m3 sűrűségű lapot keressünk.

Szintén a stabilitást jelzi az ütésállósági mutató, vagyis, hogy a padló mennyire ellenálló a leesett tárgyakkal szemben. Ezt az IC1, IC2 és az IC3 mutató jelzi. Egy átlagos háztartásban ennél is az arany középút az ajánlott, hacsak nincs tudomásunk róla, hogy gyakran érheti sérülés nehéz tárgyaktól a padlót.

A stabilitás a klikkrendszer minőségétől is függ, érdemes ezt is megnézni, megvizsgálni.

 

A laminált padló színe

Ha már tudjuk, milyen minőségű padló az ideális a mi lakásunkba, jöhet a színválasztás! Akkor lesz szép a lakás, ha a falak, a padló, a berendezés összhangot alkot. Dönthetünk úgy, hogy a monokróm stílust részesítjük előnyben, ilyenkor minden hasonló árnyalatú, amit érdemes megtörni egy-egy élénk színnel. Építhetünk a kontrasztos megjelenésre is, például világos padló, sötét bútor, de ebben az esetben a falat is érdemes világosra festeni, különben zavaró lesz az összhatás.

Az élénk mintázatú laminált padlókkal vigyázzunk. Túl nagy felületen uralkodóvá, zavaróvá válhat. Ebben az esetben kerüljük a kontrasztos megjelenést, szép összhangot lehet teremteni egy hasonló színű fal vagy tapéta beiktatásával egy-egy felületen.

 

Méret

Ma már különböző hosszúságú és szélességű lapok között választhatunk. Ha parketta-hatást szeretnénk elérni, tegyünk le keskenyebb lapokat, ha ki akarjuk használni a laminált padló hatásos megjelenését, és a helyiség is elég nagy alapterületű, válasszunk szélesebb és hosszabb lapokat.

Néhány szempontot érdemes figyelembe venni a választásnál.

Alapszabálynak tekinthetjük, hogy nagyobb alapterületű helyiségbe inkább tehetünk nagy lapokat, mint a kisebbekbe, mivel utóbbiakban egész egyszerűen nem érvényesül úgy a mintázat.

Kis helyiségekbe előnyösebbek a világosabb árnyalatokat, mert a sötét optikailag kisebbnek mutatja a helyet.

 

Fózolt lapok

Még egy fogalommal érdemes megismerkedni, mégpedig a fózolt lapokéval. Ezek a lapok 1 mm-es fugákkal készültek, úgy, hogy a lapok éleit ferdére vágják, pontosabban a széleket 45 fokos szögben lemarják. A fózolásnak esztétikai funkciója van, kiemeli a laminált padló fa-jellegét, és természetesebbé teszi a megjelenését. Karbantartása azonban nagyobb figyelmet érdemel, hiszen a fugákba nem kerülhet víz.

Ha mind a négy oldalon fózolják a lapokat (4V), akkor nagyobb alapterületű helyiségekben szépen érvényesülnek.

Egy másik típusa a fózolásnak, hogy csak a hosszanti két oldalon alakítanak ki fugát (2V). Ezt a típust ugyan kisebb helyiségekbe is tehetjük, mert a hosszanti fugák nyújtják a teret, de igazán ez is nagyobb szobákban mutatnak jól.

 

Szegély

A szegőléc sem mellékes, érdemes a lapok megvásárlásával egy időben kiválasztani. Egy megfelelő szín, illetve árnyalat, mintázat fontosabb, mint gondolnánk.

Ezzel együtt vásároljuk meg a szegélyléc rögzítő klipszeket, ha a falhoz rögzítjük a szegélyt, valamint a végzárókat, a belső-és külső sarokelemeket, és toldókat. Panellakásokban gyakran ragasztással rögzítik a parketta szegélyt, ehhez ma már korszerű szerelőragasztók állnak rendelkezésre.

 

Kiegészítők

A laminált padló lerakásának menetével is tisztában kell lennünk, hogy tudjuk, milyen alapvető kellékekre lesz szükség.

Ha egy tükörsima esztrich felületet veszünk alapul, erre párazáró fólia kerül, amit legalább 20 cm-es átfedéssel helyezünk le, és ragasztószalaggal rögzítünk.

A következő réteg egy padlóalátét a lépészaj csillapítás miatt. A laminált padló hajlamos a kopogó hangokra, ha a felület nincs megfelelően előkészítve. Nem csak a felület simaságára kell ügyelni, de a megfelelő lépészaj csillapítókra, a hang-és hőszigetelésre is.

Családi házakban „csak” a kopogó hangokat észleljük, de lakótelepeken megkeserítheti az alattunk lakók életét a nem megfelelően lépéshang csillapítással ellátott padló.

Jó megoldás a hőszigetelést biztosító hablemez, vagy egy megfelelő padlóalátét.

Az alátétlemez kiválasztásánál figyelni kell arra, hogy alkalmas-e padlófűtés fölé, mert ebben az esetben vagy legyenek kiváló hővezetők, vagy segítsék a hőáramlást.

Vásárlás előtt érdemes tájékozódni a felsorolt tulajdonságok alapján. Ezután következik a mérés. Mindig vásároljunk 10 százalékkal többet a lapokból. Nem baj, ha marad pár lap, száraz helyiségben fektetve eltehetjük arra az esetre, ha esetleg később cserélni kell egy-egy lapot.

Megrendelés után a szállítás idejét úgy időzítsük, hogy két napig abban a helyiségben akklimatizálódjanak a laminált lapok, ahol le fogjuk rakni.

Ha körültekintően választunk, hosszú évekig szép marad a padlónk.

Kapcsolódó cikkek:

Lakberendezési trendek és divatszínek 2023-ban

Mire ügyelj panellakás felújításakor?

Kisokos a burkolatokhoz: melyik helyiségbe milyen járólap vagy padló illik?

Kapcsolódó termékek