Gyerekszoba kialakítása és berendezése - milyen szempontokat kell figyelembe venni?

Építőanyag.hu

gyerekszoba kialakítása és berendezése

Ahogy növekszik a gyerek, más és más funkciók lesznek fontosabbak a szobájában.

Gyermekeink szobáját a születéstől a fiatal felnőtt korig, vagy „a fészek elhagyásáig” legalább háromszor-négyszer át kell rendeznünk. Nemcsak amiatt, mert a kicsi növekedéséhez kell igazítani a bútorok méretét, hanem azért is, mert a szobával, illetve a berendezéssel kapcsolatos igények a gyermek életének szakaszaival folyamatosan módosulnak.

Ahogy a csecsemő fejlődni kezd, úgy változik a mozgástere, és változnak a tevékenységei, de még az ellátásával kapcsolatos teendők. is A gyerekszoba berendezésének pedig az a feladata, hogy ezeket a lehető legnagyobb biztonság, kényelem és az elvárt esztétikai szint mellett szolgálja ki.

 

A csecsemő szobája

A pár hetes vagy hónapos bébi szobáját tulajdonképpen a szülei, főleg az őt ellátó édesanyja használja. Az ő igényei szerint kell megválogatni a bútorokat, azaz kiválasztani a kiságyat, eldönteni, hogy pelenkázót használ-e vagy máshol kívánja cserélni a pelenkát, szoptatós fotelt szeretne-e vagy kanapén, esetleg ágyon tudja-e kényelmesebben megoldani az éjszakai etetéseket, altatásokat.

A burkolatokat érdemes úgy megválasztani ‒ legyen szó falfestékről, padlóburkolatról vagy textilhuzatokról ‒, hogy ne csak könnyen tisztíthatók, de lehetőleg moshatók és fertőtleníthetők is legyenek. Remek megoldás a gyerekszoba padlójára a laminált vagy vinyl padlóburkolat (mindkettőről írtunk már korábban részletesen). A laminált padló és a vinyl padló is rendkívül könnyen kezelhető, érintésük nem kellemetlen. Igény szerint padlófűtés is tehető alájuk a picik szobájában.

Sokan, ha megtudják, hogy jön a baba, szívesen állnak neki a gyerekszoba falát átfesteni. Nem csak a színek, hanem a kicsi számára a szobát varázslatos mesevilággá változtató növények, indák, mesehősök és állatok miatt, amit rájuk pingálnak. Az otthoni falfestés és tapétázás eszközeiről is írtunk már.

A csecsemő szobájának dekorációja egyébként szintén elsősorban a felnőttek igényeit szolgálja, hiszen egy pár hetes-hónapos pici legfeljebb az élénk színeket tudja elkülöníteni a halványabbaktól, de még nem élvezi a konkrét formákat, mesefigurákat.

Alapvető szempontként azonban mindenképpen érdemes leszögezni egy dolgot: amennyire lehet, a legkisebbek szobájában érdemes bőr- és bababarát alapanyagokat felhasználni, a festékektől a textileken át a bútorlapokig. Fordítsunk figyelmet arra, hogy semmilyen berendezési tárgy ne szennyezze például lakk, festék vagy más kezelőanyag kipárologtatásával a levegőt. A babával közvetlenül érintkező dolgok (kiságy, ágynemű, pelenkázómatrac stb.) pedig kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készüljenek.

Egy csecsemő szobájában a fény két szempontból lényeges: egyrészt, hogy teljesen ki lehessen zárni, amikor alszik, másrészt, hogy jól lehessen látni, amikor a babát gondozzuk. Az előbbit masszív sötétítőfüggönyökkel, az utóbbit pedig a pelenkázó vagy kanapé és a kiságy köré elhelyezett helyi fényekkel oldhatjuk jól meg. Sötétítő függönyöknél a blackout típusban érdemes gondolkodni, és nem árt, ha hangszigetelő is.

 

A kisgyermek szobája

Ha a pici önálló mozgásba kezd (elkezd először négykézláb kúszni, majd a bútorokba kapaszkodva feláll, később segítséggel, majd önállóan is lépeget), minden olyan helyiség berendezésén érdemes változtatni, ahol tartózkodni szokott. Mivel ilyenkor folyton követi a szülőket, ezek a ‒ főleg a gyerek biztonságát szolgáló ‒ változások minden helyiségre vonatkoznak. A bútorok sarkára és éleire való védők, az ajtónyitást akadályozó gyerekzárak idővel minden bútorra felkerülnek a kisgyermekes családoknál.

Az is alapvető (már a gyerek születésétől fogva), hogy minden bútordarabot, amely nem tökéletesen stabil a lábain, vagy amelyiknek nagy a súlya (szekrények, polcok, komódok), stabilan, több ponton rögzítsük a falhoz és/vagy a padlóhoz, hogy a kicsi véletlenül se tudja magára rántani, ha esetleg belekapaszkodna. Stabil polcrendszert gipszkartonból is kialakíthatunk már a gyerek születése előtt – erről a beltéri gipszkarton megoldásokkal foglalkozó blogbejegyzésünkben is írtunk.

Ebben a korban érdemes elkezdeni a gyermekméretű bútorok beszerzését is. Egy asztalka a hozzá méretben illeszkedő kisszékkel a rajzolás, gyurmázás kiváló helyévé válik. A rácsos babaágyat, majd a kiságyat leváltja a gyermek méretű normál ágy, ami gyakran nemcsak színes, hanem mondjuk versenyautó alakú, vagy baldachinos, hercegnős. A speciális gyerekbútorok, mint a különféle bungalók, kisházak, mászók szintén ebben a korban kerülnek a gyerekszobába, hogy a kicsi kiélhesse a mozgásigényét akkor is, ha nem lehet kimenni a szabadba.

Ebben az időszakban a gyermekszoba berendezése sokszor képlékenyebb, vagyis nincsen mindennek állandó helye, ahova mindig visszatesszük őket használat után, hanem bizonyos tárgyakat ott hagyunk, ahol épp nincsenek útban.

Fontos, hogy a gyermek ágyánál legyen egy olyan lámpa, amelynél jól látunk, hiszen az esti mese olvasásakor vagy a beteg gyermek éjszakai ápolása során ez nagyon hasznos lesz. Ugyanakkor érdemes valamilyen halvány éjszakai fényt is beszerezni, hiszen a legtöbb gyermek szereti, ha éjjel nincsen teljesen sötét a szobájában.

 

Az iskolás gyermek szobája

Ahogy a kisgyermek iskolába megy, a szobája (jó esetben) rögtön rendezettebbé válik. Már nem csak a játéké a főszerep, a térbe bekerül egy íróasztal, amelynél ülve elkezdi elsajátítani az írás és olvasást. (Az íróasztalról, a hozzá tartozó székről és a megfelelő világításról külön cikket lehetne írni, arra nem térünk most ki.) Érdemes az íróasztalt az ablak közelében elhelyezni hogy minél jobban ki tudjuk használni a természetes fény előnyeit.

Az íróasztal mellett nagy szerepet kapnak a különféle tárolók, amelyekbe a játékok kerülnek, amikor nem használjuk őket. Ezeket – ha szeretnénk, hogy a gyerek önállóan tartson rendet a szobájában – úgy válogassuk össze, hogy kényelmesen elérje őket. A dobozos játékoknak és könyveknek polcok, az apró elemekből álló játékoknak dobozok vagy kiemelhető fiókok, a jelmezeknek, egyéb ruha jellegű játékoknak, és terjedelmesebb játékoknak szekrények dukálnak.

Kapcsolódó tartalmak:

Alapfelszerelés otthoni falfestéshez és tapétázáshoz

Laminált és vinyl padlók, parketták

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel