Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Gyerekszoba kialakítása és berendezése - milyen szempontokat kell figyelembe venni?

gyerekszoba kialakítása és berendezése

Ahogy növekszik a gyerek, más és más funkciók lesznek fontosabbak a szobájában.

Gyermekeink szobáját a születéstől a fiatal felnőtt korig, vagy „a fészek elhagyásáig” legalább háromszor-négyszer át kell rendeznünk. Nemcsak amiatt, mert a kicsi növekedéséhez kell igazítani a bútorok méretét, hanem azért is, mert a szobával, illetve a berendezéssel kapcsolatos igények a gyermek életének szakaszaival folyamatosan módosulnak.

Ahogy a csecsemő fejlődni kezd, úgy változik a mozgástere, és változnak a tevékenységei, de még az ellátásával kapcsolatos teendők. is A gyerekszoba berendezésének pedig az a feladata, hogy ezeket a lehető legnagyobb biztonság, kényelem és az elvárt esztétikai szint mellett szolgálja ki.

 

A csecsemő szobája

A pár hetes vagy hónapos bébi szobáját tulajdonképpen a szülei, főleg az őt ellátó édesanyja használja. Az ő igényei szerint kell megválogatni a bútorokat, azaz kiválasztani a kiságyat, eldönteni, hogy pelenkázót használ-e vagy máshol kívánja cserélni a pelenkát, szoptatós fotelt szeretne-e vagy kanapén, esetleg ágyon tudja-e kényelmesebben megoldani az éjszakai etetéseket, altatásokat.

A burkolatokat érdemes úgy megválasztani ‒ legyen szó falfestékről, padlóburkolatról vagy textilhuzatokról ‒, hogy ne csak könnyen tisztíthatók, de lehetőleg moshatók és fertőtleníthetők is legyenek. Remek megoldás a gyerekszoba padlójára a laminált vagy vinyl padlóburkolat (mindkettőről írtunk már korábban részletesen). A laminált padló és a vinyl padló is rendkívül könnyen kezelhető, érintésük nem kellemetlen. Igény szerint padlófűtés is tehető alájuk a picik szobájában.

Sokan, ha megtudják, hogy jön a baba, szívesen állnak neki a gyerekszoba falát átfesteni. Nem csak a színek, hanem a kicsi számára a szobát varázslatos mesevilággá változtató növények, indák, mesehősök és állatok miatt, amit rájuk pingálnak. Az otthoni falfestés és tapétázás eszközeiről is írtunk már.

A csecsemő szobájának dekorációja egyébként szintén elsősorban a felnőttek igényeit szolgálja, hiszen egy pár hetes-hónapos pici legfeljebb az élénk színeket tudja elkülöníteni a halványabbaktól, de még nem élvezi a konkrét formákat, mesefigurákat.

Alapvető szempontként azonban mindenképpen érdemes leszögezni egy dolgot: amennyire lehet, a legkisebbek szobájában érdemes bőr- és bababarát alapanyagokat felhasználni, a festékektől a textileken át a bútorlapokig. Fordítsunk figyelmet arra, hogy semmilyen berendezési tárgy ne szennyezze például lakk, festék vagy más kezelőanyag kipárologtatásával a levegőt. A babával közvetlenül érintkező dolgok (kiságy, ágynemű, pelenkázómatrac stb.) pedig kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készüljenek.

Egy csecsemő szobájában a fény két szempontból lényeges: egyrészt, hogy teljesen ki lehessen zárni, amikor alszik, másrészt, hogy jól lehessen látni, amikor a babát gondozzuk. Az előbbit masszív sötétítőfüggönyökkel, az utóbbit pedig a pelenkázó vagy kanapé és a kiságy köré elhelyezett helyi fényekkel oldhatjuk jól meg. Sötétítő függönyöknél a blackout típusban érdemes gondolkodni, és nem árt, ha hangszigetelő is.

 

A kisgyermek szobája

Ha a pici önálló mozgásba kezd (elkezd először négykézláb kúszni, majd a bútorokba kapaszkodva feláll, később segítséggel, majd önállóan is lépeget), minden olyan helyiség berendezésén érdemes változtatni, ahol tartózkodni szokott. Mivel ilyenkor folyton követi a szülőket, ezek a ‒ főleg a gyerek biztonságát szolgáló ‒ változások minden helyiségre vonatkoznak. A bútorok sarkára és éleire való védők, az ajtónyitást akadályozó gyerekzárak idővel minden bútorra felkerülnek a kisgyermekes családoknál.

Az is alapvető (már a gyerek születésétől fogva), hogy minden bútordarabot, amely nem tökéletesen stabil a lábain, vagy amelyiknek nagy a súlya (szekrények, polcok, komódok), stabilan, több ponton rögzítsük a falhoz és/vagy a padlóhoz, hogy a kicsi véletlenül se tudja magára rántani, ha esetleg belekapaszkodna. Stabil polcrendszert gipszkartonból is kialakíthatunk már a gyerek születése előtt – erről a beltéri gipszkarton megoldásokkal foglalkozó blogbejegyzésünkben is írtunk.

Ebben a korban érdemes elkezdeni a gyermekméretű bútorok beszerzését is. Egy asztalka a hozzá méretben illeszkedő kisszékkel a rajzolás, gyurmázás kiváló helyévé válik. A rácsos babaágyat, majd a kiságyat leváltja a gyermek méretű normál ágy, ami gyakran nemcsak színes, hanem mondjuk versenyautó alakú, vagy baldachinos, hercegnős. A speciális gyerekbútorok, mint a különféle bungalók, kisházak, mászók szintén ebben a korban kerülnek a gyerekszobába, hogy a kicsi kiélhesse a mozgásigényét akkor is, ha nem lehet kimenni a szabadba.

Ebben az időszakban a gyermekszoba berendezése sokszor képlékenyebb, vagyis nincsen mindennek állandó helye, ahova mindig visszatesszük őket használat után, hanem bizonyos tárgyakat ott hagyunk, ahol épp nincsenek útban.

Fontos, hogy a gyermek ágyánál legyen egy olyan lámpa, amelynél jól látunk, hiszen az esti mese olvasásakor vagy a beteg gyermek éjszakai ápolása során ez nagyon hasznos lesz. Ugyanakkor érdemes valamilyen halvány éjszakai fényt is beszerezni, hiszen a legtöbb gyermek szereti, ha éjjel nincsen teljesen sötét a szobájában.

 

Az iskolás gyermek szobája

Ahogy a kisgyermek iskolába megy, a szobája (jó esetben) rögtön rendezettebbé válik. Már nem csak a játéké a főszerep, a térbe bekerül egy íróasztal, amelynél ülve elkezdi elsajátítani az írás és olvasást. (Az íróasztalról, a hozzá tartozó székről és a megfelelő világításról külön cikket lehetne írni, arra nem térünk most ki.) Érdemes az íróasztalt az ablak közelében elhelyezni hogy minél jobban ki tudjuk használni a természetes fény előnyeit.

Az íróasztal mellett nagy szerepet kapnak a különféle tárolók, amelyekbe a játékok kerülnek, amikor nem használjuk őket. Ezeket – ha szeretnénk, hogy a gyerek önállóan tartson rendet a szobájában – úgy válogassuk össze, hogy kényelmesen elérje őket. A dobozos játékoknak és könyveknek polcok, az apró elemekből álló játékoknak dobozok vagy kiemelhető fiókok, a jelmezeknek, egyéb ruha jellegű játékoknak, és terjedelmesebb játékoknak szekrények dukálnak.

Kapcsolódó tartalmak:

Alapfelszerelés otthoni falfestéshez és tapétázáshoz

Laminált és vinyl padlók, parketták

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Vizes helyiségekben készülő tűzvédelmi falak építésére 
  Páraterhelés: maximum  80%
  Belső térben használható 
  12,5 mm vastag
  Zöld színű
  2,4 m2/tábla  
  112 db/raklap

  Raktáron, több mint 50 tábla
  4 880 Ft / tábla
  Megnézem

  Falfelületi egyenetlenségek kitöltésére szolgáló glettanyag
  Beltéri felhasználásra
  3-6 mm rétegvastagságig 
  Anyagszükséglet: 0,8 kg/m2/mm
  Fehér színű
  25 kg/zsák
  40 zsák/raklap

  Raktáron, több mint 10 zsák
  6 660 Ft / zsák
  Megnézem

  Optimális minőségű laminált padló
  Korintiai tölgy színű 
  Matt felület 
  Közepes kopásállóság (AC3/31)
  8 mm vastag
  2,397 m2/csomag

  Raktáron, több mint 50 m2