Hogyan válassz ablakot, hogy utólag ne bánd meg?

Építőanyag.hu

Hogyan válassz ablakot, hogy utólag ne bánd meg

A hőszigetelő képességtől a nyitás módjáig egy sor szempontot figyelembe kell venned.

Ha az épület, lakás rezsiköltségét szeretnéd csökkenteni, akkor az ablakcserével érdemes kezdeni az energetikai mutatók javítását. Ennél azonban sokkal többet nyújt egy nyílászárócsere. Az új ablakok megnövelik az ingatlan értékét, hosszú éveken át nem kell felújítani, a ház külső összképe javul, ugyanúgy, mint ahogyan a belső tér is megszépül. Egy korszerű nyílászáró egyenletes hőmérsékletet biztosít, amivel a komfortérzeted is nő.

Aki ablakot vásárol, természetesen érdeklődik az ismerősei között, kinek mi vált be. Ilyenkor, mint minden terméknél, biztosnak tűnő tippeket kaphatsz. Mégis jobb, ha emellett magad is utánanézel az információknak, mert az ablakválasztásnál több szempontot kell figyelembe venned, és pár tulajdonságot ismerned kell a korszerű nyílászárókról.

 

A márka, a gyártó szerepe az ablakvásárlásnál

Ma már nem lehet rossz ablakot tervezni és gyártani, mégis akadnak olyan gyártók, akiket többen ajánlanak a precizitásuk, az ablakok hosszú élettartama miatt.

Az ablakvásárlásnál nem mindenki gondol arra, hogy később garanciális vagy azon túli probléma is előadódhat. Ideális esetben az üzlet, ahol a nyílászárót veszed, saját szakembergárdával rendelkezik, akik beépítik az ablakot, így garanciát is tudnak vállalni nem csak az áruért, hanem a munkáért is.

Fontos, hogy ez a szerződésbe mindenképpen belekerüljön: milyen munkát vállalnak, mire vállalnak garanciát, mennyi a garancia ideje.

 

Miből készüljön az ablakkeret?

A leggyakoribb kérdés, hogy fa vagy műanyag legyen-e az ablak. Az alumíniummal borított fa és műanyag profil még nem terjedt el széles körben. Ismerjük meg mindhármat!

Műanyag ablakok

Mondhatjuk, hogy ezek a legnépszerűbbek és a legelterjedtebbek. Jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek, könnyű tisztán tartani, esztétikus. A hőszigetelő képességre érdemes kitérni, mert ezek az ablakok már jelentős energiamegtakarítást jelentenek akár fűtéséről, akár a lakás hűtéséről van szó. Különösen egy régi épület esetén nagy különbség érzékelhető komfortérzetben és anyagiakban egyaránt.

A műanyag ablak tartós, bár a gyári garancia megállapításánál mindig óvatosak a gyártók, és nem ígérik a maximális élettartamot, de akár 50 évet is kibírhat.

Fa ablakok

Minőségben és a szerepük betöltésében nincs különbség a fa és műanyag nyílászárók között, mégis akadnak, akik a természetesség jegyében a fakerettel készült ablakot választja. Előnyére írják még, hogy a fa lélegző, élő anyag, kisebb az esély a penész kialakulására a lakásban.

Igényes, szép nyílászárót kaphat így a ház, de vállalnunk kell az időnkénti karbantartást.

Alumínium borítású

Önmagában az alumínium nem jó hőszigetelő, ezért csak a vele borított anyagok jöhetnek szóba.

Érdekes megoldás a fa-alumínium kombináció, mert a belső felület fa, ami melegséget, természetességet kölcsönöz, míg kívül az alumínium időtállósága védi a nyílászárót.

A műanyag-alumínium esetében tartósságot, esztétikus megjelenést, jobb hőszigetelést jelent ez a borítás.

További előny az alumínium borításnál, hogy színezése a RAL színskála szerint történik, ami lehetővé teszi a színek pontos azonosítását és reprodukálását. Így, ha például a nyílászárót alumínium redőnnyel egészítjük ki, egységes képet kapunk.

Végül még egy fontos szempontot mérlegelhetünk: nagyobb biztonságot nyújt az alumínium borítás, bár nagyobb anyagi áldozatot kell hozni érte, mint a műanyag és fa ablakok esetében.

 

Fix vagy nyitható ablakra lesz szükségünk az adott helyiségben?

Nagyobb családi házaknál akár a kertre néző üvegfalat is kialakíthatsz, ez a nyílászárók egy speciális formája. A kellően szigetelt üvegfal beengedi a világosságot, de kizárja hideget és a forróságot. Jól válaszd meg, hová teszed a fix ablakot! Ezek jellemzően földszinti helyiségekbe valók, ahol kívülről is ugyanúgy megtisztítható az üvegfelület, mint belülről. Arra is ügyelj, hogy a helyiségben – az ajtón kívül – legyen nyitható nyílászáró is a szellőztetés és a tűzvédelmi előírások miatt.

Ma a legnépszerűbb, és valljuk be a legpraktikusabb a nyíló-bukó ablak, ami három állásban működik: nyitva, csukva, résre nyitva. Egyes helyiségekben a résszellőztetés különösen hasznos, például a konyhában vagy fürdőszobában a páralecsapódás megelőzésére.

Előfordul, hogy helyhiány miatt csak tolóablak helyezhető el. Ha elég széles, akkor elegendő lesz a nyitott rész a szellőztetéshez, ugyanis ezeknek az ablakoknak az eltolás miatt gyakorlatilag csak a fele válik szabaddá, a másik fele fix.

 

Hőveszteség és hőszigetelő képesség

Egy rosszul szigetelt épület összes hővesztesége közül az ablakokon a hő 15-25 százaléka távozik. Éppen ezért a vásárláshoz minimális tudásra is szükséged van a hőszigetelő képességet illetően. Nem kell értened a bonyolult számítási folyamatot, csak bizonyos adatot kell keresned a csomagoláson vagy üzlet/gyártó honlapján. Ez pedig az Uw érték. Ez az érték azt mutatja meg, mennyi hőt enged át az egész ablak, beleértve az üvegezést és a tokot is. Minél alacsonyabb ez a szám, annál jobbak az ablak hőszigetelő tulajdonságai. A kiinduló pont az 1,6 -s Uw érték (1,6 W/m2K), ennél magasabb számút nem lehet beépíteni.

Aki még profibb akar lenni az ablakok hőszigetelő képességével kapcsolatban, annak tudnia kell, hogy más U érték is van, az Ug külön az ablaküvegre, az Uf a keretre vonatkozik. Természetesen ezeknél az értékeknél is az a jó, minél alacsonyabb ez a szám.

Ennyi tudás birtokában már megválaszthatjuk, hogy hány légkamrás keretet és hány rétegű üvegezést szeretnénk. A választás az épület-helyiség fekvésétől, az adott településen lévő téli-nyári átlaghőmérséklettől is függ. Például egy árnyas helyen lévő ingatlan ablakainál érdemes a legjobb hőszigetelő képességgel rendelkező keretet választani, de az üvegnél arra is kell gondolni, hogy minél több fény jusson be a lakásba.

 

Ezt kell tudni a rétegekről!

Családi házakban, lakásokban, hivatalokban, középületekben általánosan a 2 rétegű és 3 rétegű üvegezést használják. Ennél több rétegű ablaküveg már speciális igényeket elégít ki.

Akár 2, akár 3 réteg van összeépítve, ezeket távtartó választja el egymástól, amelyek a párásodást is meggátolják. A rétegek közötti teret argon gázzal töltik ki, ami jelentősen növeli a hőszigetelő hatást. Ezt még tovább tudják javítani, ha az üveg lágyfém bevonatot kap, ezt a Low-E jelzés árulja el.

Köztudott, hogy minél több rétegű az üvegezés, annál nagyobb a hőszigetelő képesség. Mielőtt választunk, azzal is számoljunk, hogy a 3 rétegű üvegezéssel ellátott ablakok sokkal nehezebbek. Ha viszonylag nagy ablakról van szó, akár osztott formában is megrendelhetjük.

Bár nagyon jó tulajdonságokkal bír a többrétegű üvegezés, akár egy kétrétegű új ablak is messze túlszárnyalja egy régi, hagyományos ablak energetikai tulajdonságait. Lakótelepi lakásban emiatt, különösen, ha nem szélső vagy szintzáró lakás, hanem “körbefűtik”, gyakran tökéletes választás a kétrétegű üvegezésű ablak is.

 

Amit a légkamrák száma elárul az ablakról

Műanyag ablakok esetében a hőszigetelő tulajdonságot a szárnyban és a tokban lévő légkamrák száma növeli. Más anyagból készült ablakoknál nem találunk ilyen lehetőséget. Értelemszerűen minél több a légkamra, annál jobban szigetel az ablak. A piacon általában 3-5-6-7 kamrás ablakok kaphatók.

A légkamrák számának növekedésével az ablakkeret U-értékével, vagyis hőátbocsátási képességgel van összefüggésbe. Vagyis minél nagyobb számú legyen a légkamra, és minél alacsonyabb számú az Uf érték, ezt ne cseréljük fel a választáskor!

 

Érdeklődjünk a nyílászáró-beépítés módjáról is

Minél többet kérdezünk vásárlás előtt, annál biztosabb, hogy jól fogunk választani. Éppen ezért érdeklődjünk a beépítés módjáról, mert ami a szakembernek egyértelmű, az számunkra nem.

Általában azonos a beépítés menete, nagy vonalakban a következő: a rámát leemelik a tokról, a nyílászáró tokját berakják a falnyílásba, ékekkel fixálják, ezután következik a rögzítés, majd a szigetelés miatt hézagok PUR habbal való kitöltése, a végén az ablakszárnyak felhelyezése.

Ebben a folyamatban néhány dologra érdemes rákérdezni, ebből az egyik a rögzítés módja. Az ablaktokot csavarokkal rögzítik a falhoz mind a két oldalon. A PUR habos „rögzítés” nem szakszerű, és nem hosszú távú megoldás!

A másik kritikus pont a PUR hab megkötési ideje. Egyes beépítők, helyesen, időt adnak a hab megkötésének, és csak 24-48 óra múlva vágják le a felesleget.

Végül pedig tisztázzuk, hogy a beépítést végző cég vállalja-e a helyreállító kőművesmunkát is, mert csak ezzel együtt komplett a nyílászáró-csere.

Kapcsolódó cikkek:

A nyílászárók cseréjével is a takarékosságot segíted

Tetőablak - mikor érdemes cserélni?

Megéri-e drágább, energiatakarékosabb tetőablakot venni?

Kapcsolódó termékek