Hogyan használhatod fel az SZJA-visszatérítést a ház, lakás tuningolására?

Építőanyag.hu

szja visszatérítés felhasználható lakásfelújításra

Milyen építőanyagok rendelhetők meg 300 ezer, 500 ezer és 800 ezer forintból? Adunk néhány ötletet!

Nagy segítséget jelenthet a családoknak a 2022 februárjában esedékes SZJA-visszatérítés. Egy idei kormányrendelet szerint ugyanis minden gyermekes szülőnek, aki családi kedvezményre jogosult, visszajár  a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont személyijövedelem-adó, ekho, illetve katások esetében a 2021-es tételes adó negyede. A NAV 2022. február 15-éig kiutalja az adó-visszatérítést annak, akinek megállapítható a jogosultsága a NAV adatai alapján.

Egy-egy család a fizetésektől függően akár több százezer forintot kaphat vissza. Például ha két katás vállalkozó szülő az alapösszeget, havonta 50-50 ezer forintot fizet adóként, fejenként 150 ezer forintot, összesen 300 ezer forintot kap vissza februárban. Az átlagkeresettel rendelkező szülők már fejenként 400 ezer forint körüli összeget kapnak vissza fejenként, két szülőnél ez összesen 800 ezer forintos összeg.

Mivel szinte nincsen olyan ház vagy lakás, amelyen ne akadna akár évente valamilyen felújítási vagy átalakítási munka, megnéztük, milyen feladatok végezhetők el, illetve milyen építőanyagok vásárolhatók meg 300 ezer, 500 ezer és 800 ezer forintból.

Érdemes különválasztani a munkadíjak és az építőanyagok árát. Pontosan tervezni ez utóbbival lehet. A kivitelezést akár mi magunk is elvégezhetjük, vagy kellő utánajárással később illeszthetjük be a költségvetésbe a szakember díját.

szja visszatérítés gyerekszoba felújítására

Ha 300 ezer forintos SZJA-visszatérítés:

Fürdőszoba új köntösben

Két nem túl drága, nem munkaigényes lépéssel újjászülethet fürdőszobánk. Ha újrafestjük a falakat és kicseréljük a fürdőszobai szerelvényeket, rá sem ismerünk.

A POLI-FARBE Inntaler beltéri diszperziós falfesték az egyik legjobb választás. Matt, extra fehérségű felületet ad, ami jó pára- és légáteresztő, mosásálló. Készítsük elő csiszolással, gletteléssel a felületet, majd a szakszerűen glettelt felület száradása után hordjuk fel több rétegben a festéket.

Jöhet a szerelvények cseréje, ami valóságos csodát tesz, hiszen megszabadulunk a régi, esetleg már kopott vagy nehezebben elzárható csaptelepektől és ragyogóan tiszta újakat használhatunk a fürdőszobában.

tusoló és csaptelep vásárlás szja visszatérítésből

zuhanykabin szja visszatérítésre

Kerti sütő vagy magaságyás a szabadban

Megvalósíthatjuk régi álmunkat is, egy profi, mutatós kerti sütőt építhetünk és egy ma divatos magaságyást. Egyik megépítése sem kíván külön szakértelmet, a kerti sütő kialakítását egy korábbi blogbejegyzésünkben bemutattuk.

A sütögetőhöz még a fém kiegészítőket is megvásárolhatjuk, belefér az összegbe. Télen is a helyén maradhat, mert fagyálló, a helyét is bármikor változtathatjuk.

A magaságyásba akár fűszernövényeket is ültethetünk, és frissen használhatjuk fel a sütögetéshez.

Ha 500 ezer forint az adóvisszatérítés:

Új ereszcsatorna

Az ereszcsatornát bármelyik évszakban kicserélhetjük, csak arra kell ügyelnünk az időpont kiválasztásánál, hogy figyeljük az időjárás-jelentést, ne legyen aznap eső vagy hó. Egy régebbi ház külsején esztétikai szempontból is sokat javít a vadonatúj ereszcsatorna, ráadásul biztonságos megoldás, mert megvédi a falat a beázástól.

Az igényeinknek megfelelően alumíniumacél vagy PVC ereszcsatornát is választhatunk,

Ha csak nem vagyunk valódi, tapasztalt ezermesterek, jobb ezt a munkát szakemberre bízni, mert a csatornának évtizedekig kell védenie a házat.

Új laminált padló

Ha régi padló megkopott, néhol sérült, akkor megérett a cserére. Ezt a munkát alapesetben az egész lakásban érdemes egyszerre végezni, mert az azonos felület nem csak sokkal szebb, de tágítja is a teret. Ám ha csak egy helyiségben szeretnénk kicseréltetni a laminált padlót, arra is van mód. Korábbi cikkünkből sok lényeges dolgot meg lehet tudni a laminált padlókról.

Először válasszuk ki a padlót, vegyük figyelembe, milyen színek illenek a lakáshoz. Nézzük meg a kopásállóságát, mert ahol gyerekek vannak, ott ez sem utolsó szempont.

Nagyon fontos, hogy kellően alászigeteljük. Családi házakban ezzel megakadályozzuk a hőhíd kialakulását, és a szigetelés elnyeli a kopogó hangokat.

Ma már minden igényt kielégítenek a korszerű padlóalátétek. Magas hőszigetelő tulajdonságútól az egyszerűbb, de lakótelepi lakásba megfelelő habszivacsig, padlófűtéshez vagy hagyományos fűtéshez egyaránt találhatunk.

A szegőléceket, kiegészítőket is ki tudjuk választani a padló színéhez.

Gipszkarton válaszfalak, gipszkarton “bútorok”

Egy nagyméretű szobából akár két kisebbet alakíthatunk ki gipszkarton segítségével a gyerekek igényeinek megfelelően. Akár beépített bútorokat, polcokat is készíthetünk belőle, ahol a könyveiket, játékaikat, tanszereiket tarthatják.

A gipszkarton változatos felhasználásáról korábbi cikkünkből tájékozódhatsz.

Természetes kő falburkolat: a lakás dísze

A kőburkolat dekoratív, hangulatos, elegáns akár beltérre, akár kültérre. Burkolhatjuk vele a nappali egyik falát, egy falrészletet az előszobában vagy a teraszunkat. Vigyázzunk, ne uralja a teret, mert könnyen nyomasztóvá válhat, igazi szépségét a tér, a fehér vagy pasztell színű festett fal emeli ki.

Akár természetes kőburkolatot választunk, akár betont vagy mutatós, gipszből készült falburkolót, a hatás nem marad el, a lakás újjászületik.

Ha 800 ezer forint az adóvisszatérítés:

Térkövezés a kertben

Egy ekkora összegből már kicserélhetjük, vagy lerakhatjuk a kertünkben a térkövet. Szükség van járdákra, pihenőhelyekre, de az öncélú térkövezést kerüljük. A kert a fáktól, bokroktól, virágoktól szép, amit remekül kiegészít a szép járdalap, térkő.

Korábbi cikkünkben ehhez a munkához is segítséget kaphatsz.

Fürdőszoba teljes átalakítása

Ezzel az összeggel már komolyabb fürdőszobai átalakítást is végezhetünk. Fürdőkád helyett tusolót építhetünk be, vagy fordítva. Kicserélhetjük a szanitereket, új csempét, padlólapot rakhatunk le.

A munka egy részét mi magunk is elvégezhetjük, a bontás, a törmelék elszállítása nem igényel szakértelmet. Ügyesebbek a csempézéssel, burkolással is megbirkóznak. A szakipari munkákat hagyjuk egy rutinos szakemberre, akitől segítséget is kaphatunk, mit vásároljunk meg.

Ne feledd: az átalakításhoz nálunk megrendelheted többek közt a fürdőszobai szanitereket és a falfestéket is. Ha pedig vásárlás közben segítségre lenne szükséged, ügyfélszolgálatunkon segítséget kaphatsz.

Kapcsolódó cikkek:

Milyen építőanyagárakra számíthatunk 2022-ben?

Mire használható a gipszkarton és mire nem?

5 trükk, amivel tágasabbnak tűnik a lakásod

Kapcsolódó termékek