Így lesz jó a glettelés

Építőanyag.hu

Így lesz jó a falak glettelése

Ha szeretnéd otthonod felújításának egy részét saját kezűleg elvégezni, érdemes megismerkedni a glettelés technikájával. A glettelés az egyik legjobb megoldás arra, hogy eltüntessük a repedéseket, lyukakat a falakról, és előkészítsük a festésre. A szép falak otthonunk esztétikáját emelik.

A glettelés az egyik legjobb megoldás arra, hogy megfelelően előkészítsük a belső falakat kifestésük előtt és egyenletes falfelületet hozzunk létre, javítva az esetleges hibákat. A sima falfelület kialakításához speciális glett anyagra és néhány barkács szerszámra lesz szükségünk. (Előbbit a Vakolat, csemperagasztó, habarcs, cement, szilikon kategórián belül találod, utóbbiakat a Barkács kategóriában a kézi szerszámok között.

Mit csinálunk a glettelés során, és mivel?

Az esetleges falhibák, egyenetlenségek, repedések, megbomló, leomló vakolatrészek eltüntetése után glettelőanyaggal, glettelőgipsszel vonjuk be a falfelületet.

Remekül használható minden ásványi alapfelületre a glettanyag, például beton-, mész-, cement- vagy gipszvakolatokra, nyers falazatokra, mészhomoktéglára, pórusbetonra, de akár gázbeton felületekre is.

Hogyan készítjük elő a felületet?

Miután elpakoltunk és takarófóliával letakartunk mindent, hogy megvédjük a portól és a szennyeződéstől, spakli segítségével gondosan távolítsunk el minden felesleges falanyagot, mozgó vakolatdarabot. A repedéseket mélyítsük el, és távolítsuk el a port a glettelendő részekről. A jobb tapadás érdekében a glettréteg felhordása előtt érdemes benedvesíteni a repedéseket, lyukakat.

Fontos, hogy az anyag bekeverése és használat előtt olvassuk el figyelmesen a gyártói utasítást, és ügyeljünk a pontos mennyiségi előírások betartására. Azt is tartsuk szem előtt, hogy az elkészített, nedves glettanyag hamar megköt, ezért ne keverjünk ki egyszerre nagy mennyiséget. A glettanyag legyen teljesen csomómentes, homogén, sima massza.

Amikor csak kis felületet kell gletteléssel előkészítenünk, vásárolhatunk előre bekevert, felhasználásra kész nedves, vödrös kiszerelésű glettanyagot is.

fal glettelés lépései és szerszámai

Milyen anyagokat és szerszámokat használunk hozzá?

A glettanyag mennyiségének meghatározásához tudnunk kell a kezelendő falfelület méretét. Ha teljes fallal van dolgunk, akkor mérjük le azt, s ez alapján számoljuk ki a szükséges mennyiséget. Ám ha csak kisebb hibákat szeretnénk javítani, akkor általában elegendő az 5 kg-os kiszerelés is. Mivel a glettelési munka kezdete és vége is porral jár, érdemes takarófóliát is beszereznünk. A kikeveréshez vödörre, a felvitelhez pedig glettvasra, vagyis glettelőre és spaklira lesz szükségünk. Ne feledkezzünk el az utolsó simításhoz szükséges csiszolópapírról sem!

Repedések, lyukak eltüntetése

Ehhez első lépésként amennyire lehetséges tágítsuk ki a repedést. Ezt követően alaposan tisztítsuk meg az ottmaradt porrétegtől, szennyeződésektől. Ehhez elegendő egy puhább sörtéjű kefe is. A kész glettanyagot minden további keverés, hígítás nélkül, határozott mozdulatokkal vigyük fel a felületre. Igyekezzünk sík, sima felületet elérni. Ebben nagy segítségünkre lehet a glettelő. Hőmérséklettől függően körülbelül 2-4 óra a száradás. Ezt követően érdemes átcsiszolni a falat.

Leomló vakolat kezelése gletteléssel

A glettelő anyagok segítségével még akár a nagyobb sérüléseket, leomló vakolatot is kezelhetjük. Az eljárás majdnem ugyanaz, mint a repedések esetében. Ugyanakkor itt fordítsunk nagyobb figyelmet a később valószínűleg amúgy is leeső részek eltávolítására, s az alapos tisztításról itt se feledkezzünk el! Ekkora felület javításához érdemes por állagú glettgipszet használni. A bekeverésnél 1 rész vízhez 1,6 rész gipszet keverjünk. A mennyiség persze nagyban függ a kezelendő felülettől.

A kivitelezés folyamatában az első lépés a falfelület letisztítása. Ezután visszük fel rá a mélyalapozót. A következő a durvább glettréteg felhordása, és ha nem áll ki a falsíkból, akkor nem kell csiszolnunk. Várjuk meg, míg megszárad ez a réteg. Ezt követi a felület nedvesítése, majd a simító glett felhordása, végül szükség esetén, száradás után a csiszolás.

A csiszolás elkerülhető, ha a még nedves felületet egy nedves szivaccsal vagy szivacsos simítóval elsimítjuk.

A glettelés azért lényeges lépés, mert ezzel az eljárással nagyban növelhetjük a falaink esztétikai megjelenését.

Ne feledd, a gletteléshez az alapanyagot webáruházunkban Vakolat, csemperagasztó, habarcs, cement, szilikon kategórián belül találod, a glettelés eszközeit pedig a Barkács kategóriában a kézi szerszámok között.

Kapcsolódó cikkek:

Minden, amit a vakolóanyagról tudni érdemes

Lakásfelújítás eladás előtt? Megéri!

Mikor milyen építési munkákat érdemes végezni?

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel
    Raktáron
    6 520 Ft / zsák
     
    Megnézem