Térkővel a szép kertért

Építőanyag.hu

a térkövezés a kertépítés fontos eleme

A fák, cserjék, virágok hangulatot teremtenek, a szép gyep rendezetté, üdévé teszi a környezetünket, de a legfontosabb, az első lépés a külső terület rendezésekor a járdák, utak, pihenők kialakítása. Erre a legalkalmasabbak a térkövek.

A ház a kerttel együtt alkot otthont. Ha a belső felújítással elkészültünk, jöhetnek a külső területek. De akkor is nekifoghatunk a kert rendezésének, ha az otthonfelújítási támogatás keretén belül a teraszfelújítás már készen van, vagy ha csupán úgy gondoljuk, hogy érdemes volna átalakítani a kertünket.

Nézzük a térkővel kapcsolatos legfontosabb szempontokat!

A térkő a ház része is

Ugyanúgy, mint a ház felújításánál, először gondos tervezőmunkára lesz szükségünk: hova kerüljön, milyet válasszunk, hogyan helyezzük el. Mindezeket a ház formája, a vakolat, tető stb. színe, a ház körül található épített (garázs, grillezős tb.) vagy természetes környezet, a már meglévő növények elhelyezkedése határozza meg.

Régi házakhoz, különösen, ha hagyományosabb külsejűek, visszafogottabb árnyalatú térkövek illenek, egy új építésű házhoz bátran választhatunk erős színű, vagy szokatlanabb formájú burkolót.

térkő lerakása a kertben

Változatos formák és színek

Dönthetünk a geometrikus, vagy a lágyan ívelő formák mellett; lehet a kő színes vagy szürke, kombinálhatjuk folyami vagy márvány díszkaviccsal, zúzott kővel, de akár klasszikus, hagyományos téglával is. A szürke színt feldobhatjuk néhány színes kővel kirakott mintázattal vagy szegéllyel.

A térkő nem csak meghatározott funkcióval, hanem díszítő értékkel is rendelkezik. Szerencsére van miből választani színt, anyagot és formát is.

Tervezés, kivitelezés

Készítsünk papíron tervet, hova kerül kövezett rész, hova a növények, hol lesz a központi pihenőhely.

A térkő lerakásához már korábban adtunk segítséget. Bemutattuk hogyan rakhatjuk le mi magunk is, milyen lépések következnek egymás után, hogyan készül az alap, miként alakítjuk ki a szegélyt.

pihenőhely térkövezése a kertben

Autóbejárók kialakítása

A kerti utak és a kocsibejárók más-más igénybevételnek vannak kitéve, ezért kialakításuk is eltér. A bejáróknak bírniuk kell a terhelést, ide vastagabb, erősebb követ tehetünk. A nálunk kapható 6 cm vastagságú burkolatok gyalogos és személyautó forgalomra egyaránt alkalmasak.

Fontos, hogy az alap is szilárdabb legyen, a betonba épített szegélykő pedig véd a szétcsúszástól.

Ha igazán stabil bejárót akarunk készíteni, tegyük a köveket habarcságyba. A természetes vízelvezetés szempontjából nem a legideálisabb, de ha a kert más részében nincs betonút, vagy betonalapozás, összességében biztosított, hogy az esővíz a talajba szivárogjon.

térkövezés a kertben

kerti út térkővel

Tippek és ötletek a térkövezéshez

Néhány hasznos tanácsra szükségünk lesz.

  • A kövek nagysága is számít a vízszintes felület kialakításában. A kisebbeket könnyebb egyenletesen lerakni, mint a nagyobbakat, a későbbi esetleges elmozdulások ̶ kavicságy esetén ̶ kevésbé látszanak.
  • A robosztusabb kövekkel mediterrán hangulatot varázsolhatunk.
  • A semleges színekhez, mint amilyen a szürke vagy grafit, jól mutatnak és illenek is a minél tarkább növények; a színes kövek szépségét a minél több zöld, és a pasztell színű virág emeli ki.
  • A márvány díszkavics és a díszkő remekül kiegészíti egymást.

Nagyméretű kövek között, utak mellett, házfalak tövében jól mutat a díszkavics. Ha azt akarjuk, hogy évekig szép maradjon, ássunk tükröt, terítsük le geotextíliával, és arra kerüljön a kavics. A kavics az ideális vízelvezetést is segíti, ebben közreműködik a geotextília, ami átengedi a vizet, de megakadályozza a gyomok előtörését és a kavics a földbe süllyedését. A geotextíliát semmiképpen nem helyettesíti a fólia!

Egység a zöld felülettel

Nincs pihenőkert kövezett felület nélkül. Legyen akár egy terasz, ahova egy asztal mellé az egész család leülhet, vagy ahol a nyári délutánokon pihenhetünk, legyenek akár utak, amelyek behálózzák a telket. Ám a kertépítés során ne essünk abba a hibába, hogy minden talpalatnyi helyet kikövezünk, inkább a zöld felületek legyenek túlsúlyban. Nyári forróságban a felmelegedett nagy felületek elviselhetetlenné teszik a kintlétet, míg a fák, és általában a növények, hűsítően hatnak.

Ha a térkő és a természet harmonikus egységet alkot, jól fogjuk érezni magunkat a kertünkben.

Kapcsolódó cikkek:

Kerti támfalak építése

Minden, amit a térkövezésről tudni kell

A kerti burkolatok fajtái

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    Raktáron
    3 490 Ft / zsák
     
    Megnézem
    • Expressz átvétel