Gipszkarton tárolórendszer készítésének menete a barkácsműhelyhez

Építőanyag.hu

gipszkarton tárolórendszer a barkácsműhelyben a rendszerezéshez

Így érdemes megtervezni és összerakni a műhelyhez a gipszkarton polcrendszert.

A gipszkarton nem véletlenül egyre népszerűbb építőanyag. Előnyei abban rejlenek, hogy rendkívül változatosan lehet felhasználni, a vele való munka pedig nem igényel külön szakértelmet, beépítése költséghatékony.

Mire is használhatjuk? Leggyakoribb felhasználási területe a belső falfelületek burkolása, álmennyezet kialakítása, belső falszigetelés borítása, elektromos vezetékek elrejtése. Némi kreativitással és ügyességgel beépített bútorokat is készíthetünk belőle, polcrendszereket a nappaliba a könyvek számára, vagy a kamrában rendszerezni a dolgainkat.

Nem csak a lakásban, de akár a barkácsműhelyben is felhasználhatjuk a gipszkartont: remek tárolórendszert alakíthatunk ki belőle.

 

Milyen előnyei vannak, ha a gipszkartont választjuk?

Gipszkartonból szakértelem nélkül, kellő utánajárással mi is elkészíthetjük a polcrendszert. Ezzel időt és pénzt takarítunk meg, nem kell megvárni, amíg egy asztalos vagy más szakember elkészíti a méretre megrendelt állványt, polcokat, rekeszeket.

 

Milyen ismeretek szükségesek a munka előtt?

Először is ismerkedjünk meg közelebbről a gipszkartonnal: milyen méretekben és vastagságban készülnek, mi jellemzi a tűzgátló vagy a vízálló lapokat.

Minden célra az arra legalkalmasabbat érdemes kiválasztani. Ahhoz például, hogy teherbíró is legyen a polc, erősebb, vastagabb lapokat kell vásárolnunk.

Azt is érdemes fontolóra venni, hogy használjunk-e vízálló lapokat, attól függően, hogy barkácsműhelyünkben végzünk-e olyan munkát, amitől a lapok nedvességnek vannak kitéve, vagy szükség van-e néhány polcra, ami vízálló. A kiadások így megnövekedhetnek, de jó megoldásnak tűnik.

A gipszkarton szereléséhez úgynevezett profilokra lesz szükség. Tervezéskor vegyük számba, hány és milyen profilra lesz szükség, és ezek alapján rendeljük meg. A profilok biztosítják a lapok szakszerű felhelyezését.

Az anyag vágásához, szereléséhez speciális szerszámokra is szükség lesz. Ezekről részletesen A gipszkartonozás eszközei című blogbejegyzésünkben olvashatsz.

 

Miből készüljön a gipszkarton tárolórendszer váza?

Az, hogy erős vázrendszerre lesz szükségünk, nem kérdés.

A vázszerkezet készülhet fából. Ehhez kizárólag jól kiszárított faanyagot használjunk. Figyeljünk arra, hogy a lécek ne legyenek megcsavarodva. A lécek összeszerelése történhet hagyományos módon csapolással és ragasztással vagy csavarozással.

A vázszerkezet elemeit jobbról és balról, illetve alulról és felülről is gipszkartonnal burkoljuk.

A vázszerkezet gipszkarton profilok alkalmazásával is készülhet, amihez az alapanyag megvásárolható az Építőanyag webáruházban.

Arra is gondoljunk, hogy bármiből is készüljön a váz, mindig rögzíteni kell több helyen: a falhoz, a mennyezethez vagy az aljzathoz, hogy biztonságos legyen. A rögzítési pontok között ne legyen több távolság 60-80 centiméternél.

Ezek után nézzük, milyen lépésekből áll a tárolórendszer kialakítása.

 

gipszkarton polcrendszer a barkácsműhelyben

 

Első lépés: a szerkezet megtervezése

A munka a szerkezet megtervezésével kezdődik. Mérjük le, mekkora felület áll a rendelkezésünkre a gipszkarton tárolórendszer kialakításához. Számoljuk ki, mekkora hely kell az eszközeinknek, a rendszer ugyanis akkor lesz kihasználható, ha különböző magasságú és hosszúságú polcokat tervezünk.

Praktikus megoldás, ha kisebb fakkok sorát is kialakítjuk, így egy-egy gyakran használt szerszám mellé nem kerül semmi más, a szögek, csavarok tárolása is áttekinthetőbb így. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy beférjenek a korábban megvásárolt tárolódobozok, rendszerezők. Egy-egy fakk méretének tervezésekor gondoljunk arra is, hogy legyen elegendő hely az összeszerelésre, ne legyen olyan kicsi, hogy nem fér el a csavarbehajtó.

Második lépés: a vázszerkezet összeállítása

Példánkban gipszkarton profilok segítségével állítjuk össze a vázat, de ne feledkezzünk meg a fent említett rögzítésről sem. A profilok vágásához használjunk lemezvágó ollót.

Harmadik lépés: a gipszkarton vágása, méretre szabása

A vágást minden esetben pontos mérés előzze meg, így megkíméljük magunkat a későbbi bosszúságtól.

A gipszkarton lapok vágása roppant könnyű, de biztosítani kell a megfelelő nagyságú felületet, ahol ezt a munkát el tudjuk végezni. Azért is jó ezzel az anyaggal dolgozni, mert általában kevés a hulladék, a szemét, de ha mégis maradnak leesett darabok, a nagyobbakat tegyük el, mert ezt a szinte univerzálisan felhasználható anyagot máskor is tudjuk hasznosítani.

Mérés után a lapok előoldalán történjen a jelölés, a pontokat vonalzóval kössük össze, majd következik a vágás. Ehhez jó tudni, milyen rétegekből épül fel egy gipszkarton lap. Mint a neve is mutatja, két kartonréteg között gipsz található, így könnyen törik.

Ha tehát a megrajzolt vonal mentén vonalzó mentén sniccerrel elvágjuk a felső kartonréteget, ezután a lapot az asztal vagy munkapad szélére helyezve egyetlen mozdulattal eltörjük, már csak az alsó kartonréteg elvágása van hátra. Ugyanezt a munkát gipszkarton fűrészlappal is elvégezhetjük.

Negyedik lépés: a lapok felrakása, rögzítése

Ezután következhet a rögzítés önmetsző gipszkarton csavarokkal, amelyek fa- és fémszerkezethez egyaránt kaphatók.

A csavarozást mindig a lap oldalának közepétől indítsuk és úgy haladjunk a szélek felé. Arra is ügyelni kell, hogy csavar feje pontosan a lap síkjába kerüljön. Ez figyelmet igénylő munka, mert a csavar könnyen túl vagy átszaladhat rajta, így az nem tart megfelelően.

Polcrendszerünk lehet színes, akár több színű is, így könnyebb lesz a színek alapján tájékozódni, milyen típusú szerszámra lesz szükségünk.

Ha pontosan dolgoztunk, praktikus, a műhelyben folyó munkát segítő tárolórendszerünk lesz.

Kapcsolódó cikkek:

Mire használható a gipszkarton és mire nem?

Beltéri gipszkarton megoldások

Így válaszd ki a gipszkarton profilt

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel