Beltéri gipszkarton megoldások

Építőanyag.hu

beltéri gipszkarton válaszfal és tároló

Aki lakásfelújításba fog, az előbb-utóbb találkozik a gipszkartonnal, mint az egyik univerzálisan felhasználható anyaggal. Amikor lakásbelsőt alakítunk ki vagy alakítunk át, változatos módon tudjuk alkalmazni.

Hogyan készíthetünk válaszfalat gipszkarton segítségével? Miként csökkenthetjük vagy zárhatjuk ki vele a zajt és a hideget? Hogyan használhatjuk dekorációs elemként? Adunk néhány támpontot az otthonfelújításhoz.

Népszerű anyag a gipszkarton

A gipszkarton nem csak azért kedvelt, mert egyszerűen és gyorsan dolgozhatunk vele, és szép felületeket alakíthatunk ki, hanem mert beépítése során nem történik károsanyag-kibocsátás. Alapja a gipsz és a kartonpapír, az előbbiből a gyártása során a nehézfémeket és az oldható sókat eltávolították, az utóbbi pedig újrahasznosított alapanyagból készült.

Igényeinknek megfelelően különböző hosszúságban és szélességben vásárolhatunk gipszkarton lapokat.

Ilyenek a hanggátló-tűzgátló gipszkarton lapok, a vizes helyiségekben használható impregnált gipszkarton lapok, vagy a standard gipszkarton lapok.

A gipszkarton felületetek lehetővé teszik a szárazvakolást, ami nem csak olcsóbb, mint a hagyományos vakolás, de klimatizáló hatású is.

Egyszerű térelválasztók gipszkartonból

Ha a lakásban, házban a funkciókat könnyed megoldással szeretnénk elkülöníteni egymástól, térelválasztót is készíthetünk gipszkarton elemekből, például a konyhát és a nappalit alacsony fallal is elválaszthatjuk egymástól. „Irodát” vagy dolgozósarkot, ebédlőt, pihenősarkot is leválaszthatunk úgy a nappaliból vagy más helyiségből, hogy nem falakat építünk, hanem például polcos, oszlopos, ablakos térelválasztó elemeket alakítunk ki.

Ha nagyobb alapterületű helyiségből szeretnénk két kisebbet létrehozni, gyors és egyszerű megoldás lehet a gipszkartonnal fedett szerelt válaszfal. Előnye, hogy könnyen le lehet bontani, ha vissza akarjuk állítani az eredeti állapotot. A fal alapja egy fából, de inkább fémből álló váz, ami a padlóra és a födémre van rögzítve. A tartóváz közeibe kerül egy nem éghető kategóriába sorolt kőzetgyapot réteg, a váz mindkét oldalára pedig a gipszkarton lapok.

Burkolás, hő- és hangszigetelés

A lapokkal egyszerűen burkolhatjuk a helyiségek falát, száraz vakolással festhető felületet kialakítva.

Külső vagy belső zaj ellen is védhet. Ilyenkor csak ragasztással dolgozzunk, mert a csavarok közvetítik a rezgéseket. A még hatékonyabb hatás elérése érdekében érdemes más anyaggal kombinálni, például gipszkarton és expandált (magas sűrűségű) parafa táblák felhelyezésével.

Ha egy-egy hideg falat szeretnénk burkolni vele, körültekintően kell eljárni, szakemberek közreműködésével. Fontos, hogy megfelelő szigetelést használjunk, hogy megakadályozzuk a páralecsapódást, a burkolat alatti penészedést, illetve a hőhíd kialakulását.

 

gipszkarton polcrendszer otthonfelújításnál

 

Lakberendezési ötletek

A gipszkartonra lakberendezési kellékként is tekinthetünk. Belsőépítészek, lakásfelújítást végzők a segítségével költséghatékonyan tudják megvalósítani az elképzeléseiket

Bútort helyettesítő tárolók

Kis lakásokban, ahol fontos, hogy nappali a lehető legtágasabb maradjon, mutatós falat tudunk kialakítani, ahol helyet kap a tv, valamint kedvenc dísztárgyaink, könyveink. Fényforrásokkal kiegészítve igazán látványos lehet.

A kandalló hangulata

Kedveltek a beépített, dekorációs jellegű kandallók. Ügyeljünk a stílusra és az arányokra. Modern lakáshoz és bútorokhoz a letisztult, geometrikus formák illenek.

Az álmennyezet kialakítása

Az egyik leggyakoribb megoldás nagy belmagasságú lakásokban a szobák magasságának csökkentése álmennyezet beépítésével. Nagyon hasznos a gipszkarton a panellakások felújításánál is, ahol nincs lehetőség a vezetékek, szerelvények falba süllyesztésére. Mindent, amit nem akarunk szem előtt hagyni, az álmennyezet vagy álfal mögé rejthetünk.

A gipszkarton beépítése minden esetben szaktudást igényel. Csak pontos tervezéssel és munkával lehet szép felületet kialakítani. Megéri a lakásfelújítás során a többi építési anyag mellett ezt is felhasználni.

Kapcsolódó cikkek:

Mire jó a gipszkarton?

Mindent az álmennyezetről

Lakásfelújítás eladás előtt? Megéri!

 

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel