A gipszkartonozás eszközei

Építőanyag.hu

a gipszkartonozás eszközei a barkács termékek közt

Precíz gipszkartonos munka csak a megfelelő szerszámokkal végezhető.

A gipszkarton olyan kedvelt építőanyag, amit otthoni felhasználásra is bátran lehet ajánlani. Beltéri alkalmazása igen sokrétű, mivel súlya miatt azokon a helyeken is beépíthetjük, ahol lényeges, hogy az épületet ne terhelje tovább túlságosan a beépített anyag. Ilyen például padlásterek burkolása, átalakítása, panellakások felújítása.

Gyorsan és tisztán lehet vele dolgozni; anyaga gipsz és papír, ami könnyű megmunkálhatóságot tesz lehetővé.

Bármilyen előnyös tulajdonságokkal is rendelkezik a gipszkarton, bármilyen remekül is kivitelezhető házilag egy válaszfal vagy beépített bútor készítése, megfelelő, profi szerszámok nélkül nem lesz minőségi a munka.

Az első lépés tehát olyan eszközök beszerzése, amivel pontos, szakszerű munkát tudunk végezni.

 

Alapvető eszközök

Vízmérték, mérőszalag, ceruza és vonalzó nélkül hozzá sem érdemes fogni a feladatokhoz. Vyzmértékből érdemes egy rövidebbet és egy hosszabbat is beszerezni (gyakran a hosszabb vízmérték mellett vágják a gipszkarton lapokat). Ezek az eszközök egy jól felszerelt otthoni műhelyben amúgy is megtalálhatók.

A precízen kimért és bejelölt elemeket a legjobb sniccerrel (vágókéssel) és gipszkarton fűrészlappal elvágni, majd gipszkarton gyaluval pontosítani a méretet. A lapok vágása úgy történik, hogy alátmasztják a gipszkarton lapot, hosszú vonalzó vagy vízmérték mellett sniccerrel elvágják a kartont, eltörik a lapot, majd a másik oldalról elvágják a papírt, hogy ne szakadjon be. Fűrészlappal akkor érdemes dolgozni, ha problémásabb részt kell vágni, aprólékosabb munkát kell végezni.

Belső hőszigeteléshez is kiválóan felhasználható a gipszkarton. Az előre elkészített vázszerkezetre erősített lap mögé kerül a szigetelőanyag. A lapok rögzítéséhez akkumulátoros csavarbehajtóra, gipszkartoncsavarokra lesz szükség. A csavarozás precíz munkát kíván, mert a csavarokat süllyesztve kell behelyezni, így a továbbiakban jól glettelhető a felület.

 

a gipszkartonozás szerszámai az Építőanyag webáruházban

 

 

Speciális szerszámok a gipszkartonozáshoz

Néhány eszközt kifejezetten a gipszkartonnal végzett munkához fejlesztettek ki, ezeket azoknak célszerű beszerezni, akik nap mint nap dolgoznak ezzel az anyaggal.

Ilyen a szögvonalzó és párhuzamvágó gipszkartonhoz, amivel tetszőleges szögbe beállított darabokat vághatunk. Precíz méretezés után rögzíthető, mellette biztonsággal vágható, vágással jelölhető és törhető az anyag.

A sínnel ellátott gipszkartonvágó segítségével pontos és egyenes vágófelületet kapunk. A lapokat nem kell forgatni, mert a rögzíthető, hosszú sínnel rendelkező eszköz anélkül is lehetővé teszi a törésvonal kijelölését vagy a vágást.

Hasznos eszköz a gipszkarton csiszoló vagy az általánosan az építőiparban használt kézi csiszoló, amelyet a lapok összeillesztésénél alkalmazott glettelés egyenletessé való csiszolására használunk. Ezt a szerszámot más falazó munkánál is hasznosíthatjuk, az otthoni műhelyben is helye van.

 

Ha gletteljük a gipszkartont

A lakáson belüli felhasználás gyakori módja a válaszfalak készítése, vagy a meglévők egyenetlenségeinek elfedését szolgáló borítás. A kész falat festés előtt gletteléssel készítjük elő.  Szükségünk lesz egy vödörre a glettanyag kikeveréséhez, gépi keverőre, glettanyagra, a táblák összeillesztésén üvegszálas szalagra, gipszkarton spatulára, glettvasra.  Érdemes jól előkészíteni a felületet, mert a gipszkarton szépen festhető, akár tapétázható is.

 

Gipszkarton profilok

Akár álmennyezetet alakítunk ki, akár válaszfalakat vagy hő- és hangszigetelő rendszert építünk ki gipszkartonlapok felhasználásával, a rögzítéshez profilokra lesz szükségünk. Kiválasztásuk attól függ, hová és milyen céllal történik a beépítés. A profilok horganyzott acélból készültek, ebből épül fel a váz, majd ebbe a vázba kerülnek esetleg a szigetelő anyagok, és erre csavarozhatjuk a gipszkarton  lapokat. A gipszkarton profilokról egy korábbi cikkünkben részletesen írtunk.

Kapcsolódó cikkek:

Mire jó a gipszkarton?

Beltéri gipszkarton megoldások

Gipszkarton vizes helyiséghez? Nem lehetetlen!

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
  • Rendelésre
    12 195 Ft / db
     
    Megnézem