Mire jó a gipszkarton?

Építőanyag.hu

gipszkarton

Építkezéseknél, lakásfelújításkor vagy házak átalakításakor elterjedt és népszerű alapanyag a gipszkarton. Sokan azonban nem tudják, milyen tulajdonságokkal bír ez az építőelem, melyek az előnyei és mi mindenre használható.

 

Mi a gipszkarton?

A gipszkarton anyaga tiszta gipsz és (gyakran újrahasznosított) karton. Különböző méretű táblákban, különféle vastagsággal kapható. Magyarországon jellemzően beltér kialakításához vagy átalakításához, esetleg dekorációs funkciót betöltő felületek készítéséhez használjuk.

 

Melyek a jó tulajdonságai?

Jó az ár-érték aránya: olcsó építőanyag, és a beszerelése is gazdaságos.

Könnyű

A hagyományos falaknál, falrendszereknél kisebb súlyú – éppen ezért nem terheli meg túlságosan az épület szerkezetét, így több szintes házak felső emeletein is használható. Ugyanezen okból a gipszkarton könnyen szállítható és tárolható.

Egyszerűen kezelhető

Egyik előnye, hogy más eljárásokkal vagy építőanyagokkal szemben gyorsan lehet vele dolgozni.

Viszonylag könnyen és egyszerűen alakíthatunk ki sima falakat a gipszkarton lapok segítségével. Használat közben – fúrásnál, vágásnál, illesztésnél stb. – kevesebb szemeteléssel és piszokkal jár a vele való munka. Emellett felhasználásakor úgynevezett száraz technológiával dolgozhatunk, nem kell vizet használnunk, ezzel pedig ismét csak időt spórolunk, mert nem az építésbe nem kell belekalkulálni a hosszú száradási időt.

Más anyagokkal is használható

Fa- és fémszerkezetekre is rá tudjuk szerelni. Ha a megfelelő alapozó réteget visszük fel a gipszkarton lapra, akkor festhetjük, tapétázhatjuk, sőt még csempével is burkolhatjuk.

Bírja a meleget

Előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy hő hatására sem reped meg, és a megfelelő gipszkartonlapok esetleges tűz esetén részt vesznek a tűzgátlásban.

Környezetbarát

A gipszkarton nem bocsát ki magából kellemetlen szagokat és károsanyagokat, így az egészségre sem jelent veszélyt.

 

Mi mindent készíthetünk gipszkarton segítségével?

Sokféle feladatra használható és sokféleképpen alakítható. Falakat, válaszfalakat, mennyezet-burkolatokat, padlóaljzatokat, tárolórendszereket is kialakítanunk a segítségével.

Sokan fordulnak a gipszkartonhoz, ha térelválasztóra van szükség egy-egy helyiségben, vagy ha egy nagyobb szobát, irodát kell kettéválasztani, minél egyszerűbben, gyorsabban, költséghatékonyabban.

Mivel statikai szempontból megfelelő termék, arra is jó, hogy a házunk tetőterét beépítsük. Segítségével az igényeinknek megfelelően, rugalmasan alakíthatjuk ki a helyiségeket.

Sőt: tulajdonságai miatt szigetelőanyagokkal kombinálva falburkolatként is felhasználható, jelentősen javíthatunk vele a lakás hő- és hangszigetelésén.

Dekorációs célokra is kiváló: alkalmas vezetékek, csövek, gépészeti elemek elrejtésére, vagy akár álmennyezetet, a falból kiugró felületeket is készíthetünk vele, amelyekben például rejtett világítás kap helyet.

 

Kapcsolódó cikkeink:

6 dolog, amire figyelni kell a tetőtér beépítésekor

Hogyan számoljuk ki a fugázóanyag mennyiségét?

Mindent az álmennyezetről

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel