Milyen a jól használható barkácsműhely?

Építőanyag.hu

milyen a jól felszerelt barkácsműhely

Aki szeret barkácsolni és kellő szakértelemmel is rendelkezik, annak előbb-utóbb szüksége lesz otthoni barkácsműhelyre.

A hobbi barkácsolás általában a ház körül, lakásban adódó, önállóan megoldható hibák kijavításával kezdődik, amihez nem árt, ha kéznél van a szerszámgyűjtemény. Idővel egyre bővül a barkácskészlet, ami már nem fér el egy szekrényben. Előbb-utóbb barkácsműhelyre lesz szükség.

Családi házaknál szinte mindig található olyan helyiség vagy melléképület, ami erre alkalmas, de társasházaknál sem reménytelen a helyzet, mert a közös használatú helyiségek és garázsok között lehet olyan, amit ki lehet bérelni, és a műhely működtetésének is megvannak a feltételei.

 

Milyen a praktikus műhely?

Sem a túl kicsi, sem a túl nagy helyiség nem ideális.  A kis alapterületű műhelyben nem lehet kényelmesen dolgozni, ráadásul nagyobb darabok javítása, vágása sem megoldható. Egy otthoni műhelynek nem kell túl nagy alapterület sem, hiszen egyrészt nem biztos, hogy ki tudjuk használni a helyet, másrészt télen fűteni kell.

Megfelelő fény nélkül nem tudunk dolgozni. A legjobb, ha a műhely rendelkezik természetes fényforrással: az sem baj, ha felső ablak, csak kellőképpen világos legyen a helyiség.

Áramforrásról is gondoskodni kell, és mivel szerszámgépekkel dolgozunk, nem árt átnézetni, illetve felújíttatni a villamos hálózatot. A melléképületek azért nem maradhatnak ki az otthoni villamos hálózat felújításából, mert ha ott rendezünk be barkácsműhelyt, az elavult hálózat veszélyes lehet. A régi alumínium vezetékek nem bírják a terhelést,felmelegedhetnek és tűz keletkezhet.

Nem csak a rézvezetékekről kell gondoskodni, hanem érdemes a teljesítménybővítés lehetőségének is utánajárni. Egy fázis esetén a 32 amperre való bővítés alanyi jogon jár. Amennyiben 3 fázisú berendezést is üzemeltetünk, például gyalugépet vagy szalagos fűrészt, indokolt a 3 fázis bekötése. A hidegpadlós helyiségek esetén indokolt az érintésvédelmi biztosíték felszerelése.

A központi, mennyezeti világítás mellett célszerű helyi világításokról is gondoskodni. Például satupad fölött, és minden olyan helyen, ahol precíz megmunkálás szükséges, de egy fejlámpa is jó szolgálatot tesz időnként.

 

Tárolók nélkül nem tudunk tájékozódni

Kevesebb szerszámunk soha nem lesz, csak egyre több. Ezek megfelelő elhelyezése is lényeges tárolókban, rendszerezőkben. A falra erősíthető polcok, fiókos szekrények helyet adnak a szerszámoknak. A fémpolcok tűzvédelmi szempontból biztonságosak, fontos, hogy minden esetben rögzítsük a falhoz.

A rendszerező, szerszámtartó fali tábla az egyik legpraktikusabb berendezési tárgy a műhelyekben. Nem kell fiókban keresgélni az apró vagy gyakran használt eszközöket.

A munkaasztal is nélkülözhetetlen, szinte minden munka elvégezhető rajta, például fűrészelés, forrasztás, reszelés, fúrás, anyagok összeillesztése stb. Ez az asztal minél nagyobb, annál jobban kihasználható.

Minél több fiókkal rendelkezik az asztal, annál könnyebb rendszerezni a szerszámokat, akár felirattal is elláthatjuk őket, így mindig minden a helyére kerül.

Ha elég a helyünk, egy gurulós asztal is jó szolgálatot tesz, amivel, ha azonos magasságban készül a munkaasztallal, megnövelhető annak felülete. Akkor is praktikus, amikor a kertben kell valami javítanunk, szerelnünk, készítenünk. Egyszerűen kigurítható a szükséges eszközökkel.

A munkaasztalok kategóriájában külön fogalom a satupad, amelynek tartozéka egy állandóra, stabilan felszerelt satu. Sajnos ma már szinte csak használtan lehet hozzájutni, pedig nagyon hasznos darab. Aki teheti, szerezzen be egyet.

Nem árt, ha a műhelyben egy-két bak is található, amit nagyobb darabok megmunkálásához, faanyagok vágásához, ajtók, ablakok festéséhez használhatunk.

 

A biztonság is fontos a barkácsműhelyben

Gondolnunk kell rá, hogy mi is biztonságban legyünk, és az eszközeink is.

A barkácsgépek veszélyesek lehetnek azok kezében, akik nem értenek hozzá, különösen, ha gyerekekről van szó. Ezért legyen a műhelyben egy zárható szekrény, ahová azok a szerszámok és eszközök kerülnek, amelyek különösen élesek, szúrósak, vagy amelyek balesetveszélyesek a gyerekek kezében.

Ezen kívül a barkácsműhely ajtaja is legyen zárható, és biztonsági okokból mindig zárjuk is be, ha nem ott vagyunk.

Mi is lássuk el magunkat védőfelszereléssel, amit legjobb egy helyen tartani. Ilyen lehet egy védőruházat és védőszemüveg a fémforgáccsal járó munkákhoz. Legyen vágás-és szúrásbiztos munkavédelmi kesztyűnk, és néhány más védőkesztyű is a polcon, soha nem lehet tudni, mikor kell.

Szükségünk lesz részecskeszűrő munkavédelmi maszkra is, a káros aeroszolok felfogására. Ez eltér a járvány idején használt egészségügyi maszkoktól, munkaruházati boltokban és barkácsáruházakban keressük.

Hegeszteni csak védőpajzs használatával szabad. Ez védi meg szemünket az ívfénytől, az ultraibolya sugárzástól, szilárd részek szembe csapódásától, a hőtől. A hegesztőpajzs, hegesztőszemüveg nélküli munkának minden esetben súlyos következménye lesz. Az UV sugárzástól megég a szaruhártya, akár visszafordíthatatlan égési sérülés is keletkezhet. A tünetek nem azonnal, hanem néhány óra elteltével jelentkeznek, és ha ez éjszaka, akkor is azonnal forduljunk szemész szakorvoshoz.

Ne fogjunk barkácsoláshoz papucsban. Ehhez egy vastag talpú zárt cipő szükséges, olyan, amin nem hatol át egy lehulló fémdarab, vagy bármi, ami szúr, vagy maró hatású, amiben stabilan tudunk állni.

 

Milyen munkát fogunk végezni?

A tervezésnél abból induljunk ki, hogy milyen munkát fogunk műhelyünkbe végezni, mert a berendezési tárgyakat, eszközöket ennek megfelelően kell kiválasztani. Az általánosan használt munkaeszközök mellett gondoljuk át, milyen munkára vagyunk képesek.

A festés mázolás eszközei például mint amilyen a festékszóró, ecsetkészlet, a létra minden műhelyben hasznosak.

Leggyakrabban asztalos munkát végzünk otthon, sok kreatív lakberendezési tárgy születhet így. Ha erre készülünk, az átlagosnál több speciális fűrészre lesz szükségünk, és arra is figyelni kell, hogy legyen elég hely a fa megmunkálására. Jó tudni, hogy még a hobbi asztalosműhely létrehozása is engedélyköteles lehet, ezzel kapcsolatban érdeklődni kell az önkormányzatnál.

Az otthoni barkácsműhely kialakítása izgalmas feladat. Gondosan tervezzünk meg, mielőtt nekifognánk. Nem kell minden eszközt egyszerre megvásárolni, kezdjük néhány alapdarabbal, és fokozatosan bővítsük a szerszámkészletet. A munkaasztal, a polcok szekrények azonban már a kezdéskor álljanak a rendelkezésünkre, hogy mindennek legyen helye, mindent megtaláljunk és jó munkát tudjunk végezni.

Kapcsolódó blogbejegyzések

A gipszkartonozás eszközei

Hogyan érdemes összeállítani az otthoni barkácskészletet?

Alapfelszerelés otthoni falfestéshez és tapétázáshoz

Kapcsolódó termékek