Mindent az álmennyezetről

Építőanyag.hu

Álmennyezet

Az utóbbi évek egyik közkedvelt belsőépítészeti megoldása lett az álmennyezetek építése. Sikere nem véletlen, hisz a nem kívánatos felületek eltakarásán túl modern látványelem is, amely határozottan feldobja az egész helyiséget.

 

Szép és hasznos

Az álmennyezet egyik legpraktikusabb tulajdonsága, hogy ápol, s eltakar. Mögé rejthetjük az általában nem épp esztétikus látványt nyújtó gépészetet, vezetékeket, csöveket. Sőt, remek hely a klímaberendezésnek, infrapaneleknek, légfűtés esetén a légbeömlőknek is.

Közkedveltségéhez az is hozzájárul, hogy jelentősen csökkenti a zajt, tompítja a felettünk lakóktól leszűrődő zajokat, lépteik dübörgését. Mivel általa a belmagasságból is lefaragunk, kisebb lesz a kifűtendő helyiség mérete, vagyis csökken a fűtésszámlánk. Sőt, plusz hőszigetelőként is funkcionál, ami hosszú távon tovább kedvez a pénztárcánknak.

 

Csak ha van elég hely

A lakások jellemző magassága 2,7 méter körül van. Ha valamiért ennél kisebb belmagasságú helyiséggel van dolgunk, inkább ne álmodozzunk az álmennyezetről, ugyanis optikailag összenyomja a teret, s még inkább fullasztó, szűkös hatást fog kelteni. Viszont ha legalább ekkora vagy ennél is nagyobb tér áll a rendelkezésünkre, nyugodtan vágjunk bele a tervezésbe.

 

Tagolásra is jó

Mivel az álmennyezet kifejezetten térformáló erővel bír, így remek eszköz akkor is, ha a helyiség több mindenre is szolgál: például egy légtérben van a nappali, az étkező és a dolgozósarok. Ilyenkor az eltérő funkciókat a mennyezet tagolásával is jelezhetjük. Sőt, ha az álmennyezetbe rejtjük a világítást, és ezek irányát ez a tagolás szerint állítjuk be, még hangsúlyosabb lesz az elkülönítés.

Álmennyezet

 

Variálható világítás

Remekül lehet dekorálni is a gipszkartonból kialakított álmennyezetet. Egyrészt a már említett süllyesztett lámpák is sokat dobnak rajta, de akár egy egész csillagos eget is elrejthetünk benne apró LED-lámpákkal. Ez különösen a gyerekszoba vagy a hálószoba plafonján mutat jól. De tovább turbózhatjuk eltérő festéssel, tapétával, tükrökkel vagy lambériával is.

 

Kreatív formák

Gipszkartonnal sokféle formát kialakíthatunk a plafonon. Lehet egyenes, íves, kerek, ovális. A teljes mennyezetet lefedhetjük vele, de dönthetünk úgy is, hogy csak a közepére vagy épp ellenkezőleg, csak a szélekre készítünk belőle díszítő elemeket.

A festésnél viszont vegyük figyelembe a helyiség többi tulajdonságát is. Kisebb szobákban érdemes világosabb színeket használni, nagyobb terekben viszont bátran nyúlhatunk az erőteljesebb festékekhez is.

 

Nem árt a szakember

Bár a kivitelezést mi magunk is elvégezhetjük, mégsem árt, ha egy szakembert is bevonunk, legalább a felmérés, szaktanácsadás erejéig. Mivel a felszereléséhez tartóvázra van szükség, s még erre kerülnek a gipszkartonlapok, amelyeknek bizony van súlyuk, fontos kérdés, hogy mennyit bír a födémünk. Ezt laikusként nem biztos, hogy kellően fel tudjuk mérni. Ha nem szeretnénk megkockáztatni, hogy a lakásunk ékköve, az álmennyezetünk egy váratlan pillanatban leszakadjon, ne hagyjuk ki ezt a lépést sem.

Kapcsolódó cikkek
Mire jó a gipszkarton?
Mire ügyeljünk a padlásfeljáró kiválasztásánál?
Elviselhetetlen a hőség a tetőtérben? Mutatjuk, mit lehet tenni!

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel