Gipszkarton vizes helyiséghez? Nem lehetetlen!

Építőanyag.hu

gipszkarton vizes helyiségbe nem lehetetlen

A megfelelő gipszkarton lapokat még a fürdőszobában is használhatjuk.

Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb termék a gipszkarton. Sokoldalúan használható, például válaszfalak, térelválasztók, beépített bútorok készítésére, de ha ennél is merészebb lépésre szánjuk magunkat, a fürdőszoba felújításához is választhatjuk.

Vizes helyiségbe gipszkartont? Miért ne? Számtalan előnnyel rendelkezik, csak tudni kell hogyan bánjunk vele.

 

Miért jó alapanyag a gipszkarton fürdőszobához is?

Számoljuk ki, mennyibe fog kerülni a fürdőszoba felújítása, ha nem hagyományos anyagokat, hanem gipszkartont alkalmazunk. Bizonyos esetekben nem terheli meg úgy az épület szerkezetét, mint más falazóanyagok. Ez különösen többemeletes társasházak lakásainál fontos.

De nem csak a statikai előnyök miatt érdemes gipszkartonnal dolgozni. Kényelmesebben, tisztábban dolgozhatunk vele, mint a hagyományos falazóanyagokkal. Kevesebb munkával, rövidebb idő alatt hozhatunk létre egyenletes, festhető, csempézhető falfelületet.

Ugyanakkor, ha azt a kivitelt építjük meg, amit valóban a gyártók ajánlanak, tehát megfelelő vastagságú falat, hogy jó hanggátló legyen, akkor mind a két oldalon 2-2 réteg gipszkartonnal kell burkolni. Ekkor a súlya már nem biztos, hogy előnyös, hiszen ekkora mennyiségnél már nem számottevően kisebb a súlya, mint más falazóanyagoké.

 

impregnált gipszkarton lap vizes helyiségbe

 

Speciális tudnivalók a beépítéshez

Mivel nem szokványos építőanyagról van szó, a gipszkarton vizes helyiségbe való beépítéshez nem árt előre tudni néhány dolgot.

Ahol magas a páratartalom, ott mindig impregnált gipszkarton lapokat használjunk, mivel ezekben vízfelvételt gátló adalékanyagok találhatók. Ennek köszönhetően az impregnált lapok vízfelvétele jelentősen kisebb a normál gipszkarton építőlemezekénél.

Amire fokozottan ügyelni kell, az a helyiség megfelelő szellőzése, hiszen az biztosítja, hogy a gipszkarton lapok által átmenetileg felszívott nedvesség újra ki tudjon száradni. Az is lényeges, hogy a gipszkarton klimatizáló hatását lehetőleg ne akadályozzuk a helyiség teljes magasságáig, a mennyezetig erő páratömör burkolatokkal.

Gondoljunk a falra szerelhető berendezésekre is! A mosdó, a bidé, a radiátor vagy a zuhanyfej rögzítését is ki kell bírnia az új falnak. Ezért már vásárláskor számoljuk ki, mennyi kell az impregnált lapokból két rétegben. A két rétegre a teherbíró képesség növeléséhez lesz szükség. A burkolatra kerülő szaniterek, nehezebb elemek számára pedig a burkolat mögött kell kialakítanunk a teherviselő szerkezetet.

Ha nem szakemberrel szereltetjük be, hanem mi magunk végezzük a gipszkarton felszerelését, kérjünk ‒ például a webáruházban ‒ segítséget ahhoz, milyen kellékeket érdemes hozzá beszerezni.

 

Már csak a szépítés van hátra

Ha „becsomagoltuk” a fürdőszobánkat, jöhet a dizájn! A gipszkarton lapok festhetők, csempézhetők.

A falfestékhez lemosható festéket használjunk, de előtte készítsük elő a felületet. Az egyenetlenséget javítsuk ki gletteléssel, a glettanyagot speciális glettvassal vigyük föl.

A festék alá tegyünk mélyalapozó réteget, jöhet a mosható falfesték.

A fal burkolásához a fali csempékből válogathatunk. A gipszkarton burkolása eltér a hagyományos falazatokétól. A felületet műgyanta alapú alapozóval kell kezelni. Csemperagasztóból flexibilis ragasztót érdemes választani.

Gipszkartonnal is burkolhatjuk a vizes helyiségek falát, ha az túl egyenetlen, ha pontos sarkokat akarunk kialakítani, ha valami gazdaságosabb és könnyebben kivitelezhető megoldást keresünk. Ehhez a munkához érdemes szakembereket hívni, vagy részletes tanácsot kérni tőlük.

Kapcsolódó cikkek:

Kuckók a lakásban: beltéri fülkék

Mire használható a gipszkarton és mire nem?

Beltéri gipszkarton megoldások

Kapcsolódó termékek