Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő és megújuló termékválasztékkal, és folyamatos kedvezményekkel várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Kerti járda építése

kerti járda építése és kialakítása
kerti járda építése és kialakítása

A ház körüli járda sok fontos szerepet tölt be. Egyrészt jelentőséggel bír a vízelvezetésben, másrészt sokat segít a ház és a kert megközelítésében, harmadrészt nagyban hozzátesz az otthonunk megjelenéséhez is.

Érdemes mindhárom fenti szempontot mérlegelni a járda típusának kiválasztása és megépítése előtt.

 

Hová építsünk járdát?

A járda kialakításakor először meg kell terveznünk, hol lesz rá szükség. A már korábban említett csapadékvíz-elvezetés miatt, illetve, hogy a leeső víz ne csapódjon vissza a ház falára, kikezdve annak statikusságát, a ház köré mindenképp érdemes építenünk.

Ezt követően át kell gondolnunk, merre fogunk közlekedni a házon kívül. A ház bejárata és a kapu között, a garázsig, kocsibejáróig, a kert egyéb funkciókkal bíró részeihez, például a grillező helyhez, a játszótérhez, a szerszámoskamrához. Az utak útvonalát úgy jelöljük ki, hogy felesleges mindegyik célpontot mindegyikkel összekötni, de egy körrel vagy kisebb kerülővel mindenhová el lehessen jutni száraz lábbal.

Érdemes a leendő járda funkcióit is megnéznünk. Ha csak gyalogosan fogunk közlekedni rajta, akkor elég egy keskenyebb verzió is. Ha azonban már biciklit, babakocsit is fogunk tolni rajta, akkor ezt is számításba kell venni.

 

Hagyományos betonjárda

A betonjárda szó hallatán sokunknak a régi, fagytól megrepedt, szintben hol kiemelkedett, hol lesüllyedt szürke felület jut az eszünkbe. Pedig ezt is meg lehet igen esztétikusan építeni.

A betonjárda felületébe nyomkodhatunk akár kavicsokat is, hogy érdekesebbé és színesebbé tegyék a felületét. Sőt, fluoreszkáló kavicsokkal még az éjszakai közlekedést is segíthetjük. Használhatunk a járda kiöntéséhez a megszokottól eltérő formákat. Így akár ugrálóiskolát is kialakíthatunk vagy puzzle formát is mintázhatunk. Nagy divat a kiterített betonba utólag mintát nyomni, amitől olyan hatást kelt, mintha eleve több darabból lett volna kirakva, különleges textúrát kölcsönözve neki. Később akár le is festhetjük, mintha térkövezett lenne az út.

 

térkövezés kerti járdához

 

Betonlapos járda

A betonlapok többféle méretben is kaphatóak, így saját ízlésünk szerint tudunk ezekkel is dolgozni. A legtöbbet használt méret a 40x40 cm. A hagyományos, általános járdalap 6 cm vastagságú, és egy autót is elbír. Tartóssága kimagasló, a fagy sem tudja kikezdeni, és teherbírása is jelentős. Igaz, ez utóbbinak a függvénye a minőségi lefektetés is.

Betonágyat, de akár sóderágyat is készíthetünk alájuk. Közvetlenül a talajra nem érdemes lefektetni a beton járdalapot, mert ha nem tudjuk a megfelelő vízszintbe rakni őket, nem tud elfolyni a csapadékvíz és ez később még komoly károkat okozhat.

 

Térkövezett járda

A térkövezés előnye, hogy velük egy kalap alatt nemcsak a járdáinkat, hanem az egyéb felületeinket a járdákkal egyező stílusban is lefedhetjük. Úgy is, mint a gépkocsibeállót, a garázs előtti területet, a kerti sütögető körülötti részeket. A lerakásukat akár mi magunk is megoldhatjuk, de fontos, hogy szakszerűen készítsük elő a talajt hozzá. Minél kisebb kövekkel dolgozunk, annál komolyabb aládolgozás szükséges. Amennyiben autóval is rá fogunk állni, akkor a szegélyköveket sem spórolhatjuk meg, különben idővel a nyomás hatására a kövek elcsúsznak egymástól.

 

Termésköves, lépőköves járda

Lépőkövek esetében nem egy összefüggő, nagyobb felületet építünk, hanem csak az emberi lépéseknek megfelelően egy-egy terméskövet, úgynevezett lépéskövet teszünk le. Ezek távolságát a normál gyalogtempónak és az átlagmagasságnak megfelelő távolságban érdemes lerakni. Akkor lesz kényelmes, ha menet közben nem kell folyamatosan a lábunk elé nézni, mert ahová épp kijön a következő lépés, ott pont lesz is egy kő. A letételük nem feltétlenül igényel nagyobb szakértelmet. Elegendő kiásni a helyüket, jól letömöríteni őket. Amennyiben vékonyabb kövekkel dolgozunk, esetleg érdemes alábetonozni, vagy sóderes ágyat készíteni neki.

 

Kavicsozott járda

Talán az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a kavicsokkal kiöntött járda. Hátránya, hogy a járás rajta – különösen alkalmi cipőben vagy gyerekek számára – nem a legkényelmesebb (ez alól egyedül a döngölt murva képez kivételt), és babakocsit tolni is nehéz kavicsos felületen.

Kialakításához elegendő kiásni a helyét úgy, hogy legyen benne némi lejtés. Érdemes fóliát is tenni alá, hogy az esővíz ne áztassa a házat. Ezt követően pedig feltöltjük tetszőleges, ízlésünknek megfelelő és a házhoz, kerthez is illeszkedő színű és formájú kavicsokkal, majd megdöngöljük egy kicsit. Használhatunk egyszerű folyami kavicsot vagy akár díszkavicsot is.

Kapcsolódó cikkek:

Minden, amit a térkövezésről tudni érdemes

A térkő kiválasztásának szempontjai

A kerti burkolatok fajtái

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu heti hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  • -7%

  Gyalogutak, autóbeállók készítéséhez
  Ház körül gyakori díszítőelem
  Kerek szemcsés
  Gömbölyűre csiszolt
  Ébenfekete színű
  Márvány
  67,5 kg/m2 (javasolt vastagság szerint)
  25 kg/zsák

  Raktáron, 6 zsák
  3 850 Ft / zsák
  3 570 Ft / zsák
  Megnézem
  • -8%

  Térkő színéhez illeszkedő fugahomok
  Térkövekhez, lapokhoz
  Fuga besöpréshez
  0-2 mm szemcsenagyság
  Beige szín
  25 kg/zsák
  48 zsák/raklap

  Rendelésre
  3 047 Ft / zsák
  2 800 Ft / zsák
  Megnézem