Kerti járda építése

Építőanyag.hu

kerti járda építése és kialakítása

A ház körüli járda sok fontos szerepet tölt be. Egyrészt jelentőséggel bír a vízelvezetésben, másrészt sokat segít a ház és a kert megközelítésében, harmadrészt nagyban hozzátesz az otthonunk megjelenéséhez is.

Érdemes mindhárom fenti szempontot mérlegelni a járda típusának kiválasztása és megépítése előtt.

Hová építsünk járdát?

A járda kialakításakor először meg kell terveznünk, hol lesz rá szükség. A már korábban említett csapadékvíz-elvezetés miatt, illetve, hogy a leeső víz ne csapódjon vissza a ház falára, kikezdve annak statikusságát, a ház köré mindenképp érdemes építenünk.

Ezt követően át kell gondolnunk, merre fogunk közlekedni a házon kívül. A ház bejárata és a kapu között, a garázsig, kocsibejáróig, a kert egyéb funkciókkal bíró részeihez, például a grillező helyhez, a játszótérhez, a szerszámoskamrához. Az utak útvonalát úgy jelöljük ki, hogy felesleges mindegyik célpontot mindegyikkel összekötni, de egy körrel vagy kisebb kerülővel mindenhová el lehessen jutni száraz lábbal.

Érdemes a leendő járda funkcióit is megnéznünk. Ha csak gyalogosan fogunk közlekedni rajta, akkor elég egy keskenyebb verzió is. Ha azonban már biciklit, babakocsit is fogunk tolni rajta, akkor ezt is számításba kell venni.

Hagyományos betonjárda

A betonjárda szó hallatán sokunknak a régi, fagytól megrepedt, szintben hol kiemelkedett, hol lesüllyedt szürke felület jut az eszünkbe. Pedig ezt is meg lehet igen esztétikusan építeni.

A betonjárda felületébe nyomkodhatunk akár kavicsokat is, hogy érdekesebbé és színesebbé tegyék a felületét. Sőt, fluoreszkáló kavicsokkal még az éjszakai közlekedést is segíthetjük. Használhatunk a járda kiöntéséhez a megszokottól eltérő formákat. Így akár ugrálóiskolát is kialakíthatunk vagy puzzle formát is mintázhatunk. Nagy divat a kiterített betonba utólag mintát nyomni, amitől olyan hatást kelt, mintha eleve több darabból lett volna kirakva, különleges textúrát kölcsönözve neki. Később akár le is festhetjük, mintha térkövezett lenne az út.

térkövezés kerti járdához

Betonlapos járda

A betonlapok többféle méretben is kaphatóak, így saját ízlésünk szerint tudunk ezekkel is dolgozni. A legtöbbet használt méret a 40x40 cm. A hagyományos, általános járdalap 6 cm vastagságú, és egy autót is elbír. Tartóssága kimagasló, a fagy sem tudja kikezdeni, és teherbírása is jelentős. Igaz, ez utóbbinak a függvénye a minőségi lefektetés is.

Betonágyat, de akár sóderágyat is készíthetünk alájuk. Közvetlenül a talajra nem érdemes lefektetni a beton járdalapot, mert ha nem tudjuk a megfelelő vízszintbe rakni őket, nem tud elfolyni a csapadékvíz és ez később még komoly károkat okozhat.

Térkövezett járda

A térkövezés előnye, hogy velük egy kalap alatt nemcsak a járdáinkat, hanem az egyéb felületeinket a járdákkal egyező stílusban is lefedhetjük. Úgy is, mint a gépkocsibeállót, a garázs előtti területet, a kerti sütögető körülötti részeket. A lerakásukat akár mi magunk is megoldhatjuk, de fontos, hogy szakszerűen készítsük elő a talajt hozzá. Minél kisebb kövekkel dolgozunk, annál komolyabb aládolgozás szükséges. Amennyiben autóval is rá fogunk állni, akkor a szegélyköveket sem spórolhatjuk meg, különben idővel a nyomás hatására a kövek elcsúsznak egymástól.

Termésköves, lépőköves járda

Lépőkövek esetében nem egy összefüggő, nagyobb felületet építünk, hanem csak az emberi lépéseknek megfelelően egy-egy terméskövet, úgynevezett lépéskövet teszünk le. Ezek távolságát a normál gyalogtempónak és az átlagmagasságnak megfelelő távolságban érdemes lerakni. Akkor lesz kényelmes, ha menet közben nem kell folyamatosan a lábunk elé nézni, mert ahová épp kijön a következő lépés, ott pont lesz is egy kő. A letételük nem feltétlenül igényel nagyobb szakértelmet. Elegendő kiásni a helyüket, jól letömöríteni őket. Amennyiben vékonyabb kövekkel dolgozunk, esetleg érdemes alábetonozni, vagy sóderes ágyat készíteni neki.

Kavicsozott járda

Talán az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a kavicsokkal kiöntött járda. Hátránya, hogy a járás rajta – különösen alkalmi cipőben vagy gyerekek számára – nem a legkényelmesebb (ez alól egyedül a döngölt murva képez kivételt), és babakocsit tolni is nehéz kavicsos felületen.

Kialakításához elegendő kiásni a helyét úgy, hogy legyen benne némi lejtés. Érdemes fóliát is tenni alá, hogy az esővíz ne áztassa a házat. Ezt követően pedig feltöltjük tetszőleges, ízlésünknek megfelelő és a házhoz, kerthez is illeszkedő színű és formájú kavicsokkal, majd megdöngöljük egy kicsit. Használhatunk egyszerű folyami kavicsot vagy akár díszkavicsot is.

Ne feledd, webáruházunkban a járda elkészítéséhez megtalálod a megfelelő járdalapot és néhány kattintással megrendelheted!

Kapcsolódó cikkek:

Minden, amit a térkövezésről tudni érdemes

A térkő kiválasztásának szempontjai

A kerti burkolatok fajtái

Kapcsolódó termékek