A kerti burkolatok fajtái

Építőanyag.hu

Kerti út

A kert számos funkcióért felel a család életében. Itt található a házba bevezető kerti út, a kocsibeálló és a terasz is. Az egyes terek szerepétől függ, milyen burkolattípust érdemes választani. Döntésünk akár évtizedekre is szólhat, így érdemes alaposan körbejárni a témát vásárlás előtt.

A burkolandó felületek között fontos helyet foglal el a járda. Ez egyrészt kerti útként is funkcionál, amely a kaputól a házig vagy egyéb fontos terekhez vezeti az azon közlekedőket, másrészt járdával szoktuk körbevenni az épületet is, amely biztosítja, hogy esős időben száraz lábbal tudjuk megkerülni a házat. Ebből adódóan csapadékelvezető szerepe és védelmi funkciója is van, hisz megvédi a lábazatot a felverődő sártól is.

Szintén fontos szerepet tölt be az életünkben a kocsibeálló vagy a garázshoz vezető út, amely a gyalogos forgalommal szemben sokkal nagyobb terhelést kap, és így máris számos burkolóanyag kiesik a választási lehetőségek közül.

A terasz esetében pedig figyelembe kell vennünk, hogy a házon kívül valószínűleg itt fogjuk a legtöbb időt tölteni. Alaposan át kell gondolnunk, milyen funkcióknak kell megfelelnie, milyen sűrűn, mekkora társasággal, milyen tevékenységeknél kell majd helytállnia.

Kertünk térburkolatai a beltériekkel szemben az időjárás viszontagságainak is egész évben ki vannak téve, így mindenképp fagyállónak és kopásállónak kell lenniük.  Anyaguk tekintetében sokfélék lehetnek. Készülhetnek fából, műanyagból, betonból, kőből, téglából, kerámiából, de még akár gumiból is.

Kerti pihenő

Kerámia

Az egyik legismertebb és legnépszerűbb típus a kerámia burkolólap. Mivel otthonunk belső tereiben is előszeretettel használjuk, logikus megoldásnak tűnik kint is hasonló lapokkal burkolni a felületeket. Ár-érték arányban az egyik legjobb megoldás, ráadásképp akár saját magunk is megpróbálkozhatunk a letételével. Arra viszont mindenképp figyeljünk oda, hogy a benti járólapokkal szemben ide mindenképpen csúszásmentes, kopásálló, fagyálló verziót vásároljunk.

Gránit

Ha a beltértől egy picit eltérőbb megoldást szeretnénk, akkor remek megoldás lehet a gránitőrleményes burkolólap. Kőhatásának köszönhetően természetesebb hatást kelt, mint a kerámia. Anyagában színezett, így nem kell lemondanunk arról sem, hogy a színeknek köszönhetően játékossá tegyük a burkolatot. Ráadásképp rendkívül tartós anyag, amely évekkel később sem veszít az árnyalataiból.

Gres

Ehhez hasonló hatást érhetünk el greslapokkal is, amelyek agyagból, homokból és egyéb természetes anyagokból magas hőfokon való kiégetéssel készülnek. Előnyük a gránitőrleményhez képest, hogy felületük nemcsak kőhatásúak, hanem fém-, de akár fahatásúak is lehet.

Terméskő

De ha ennél is természetközelibb megoldást szeretnénk, akkor választhatunk terméskövet is a burkoláshoz. Igaz, ez már a drágább megoldások közé tartozik, cserébe viszont jóval több forma közül választhatunk. A hasított és vágott kövek anyagukat tekintve készülhetnek vulkanikus kőzetekből, de akár fagyálló mészkőből is. Ha vonzódunk a mediterrán hangulathoz, ez lehet a számunkra ideális megoldás.

Tégla

Viszont ha kifejezetten költséghatékony megoldást keresünk, akkor érdemes a tégla mellett döntenünk. Itt nem csak vadonatúj téglákban gondolkozhatunk, rusztikus, romantikus hangulatot varázsolhatunk bontott téglákból is, így még olcsóbbá téve a burkolást.

Gumi

Viszonylag ritkábban és kisebb felületeken találkozunk vele, de speciális tulajdonsága miatt érdemes a gumilapon is elgondolkodni. A játszótérként, tornafelületként funkcionáló területeken remek megoldás, mivel puha, ütéscsillapító és csúszásmentes. Ma már több méretben is kapható. A klasszikus 30x30 centiméteresen túl a 60x60-as és a 80x80-as is beszerezhető.

Ahogy összeállításunkból is látható, számtalan megoldás közül választhatunk. A legfontosabb, hogy az időjárás viszontagságai miatt mindenképp kültérre gyártott anyagot válasszunk, és a térburkolat vásárlás előtt mérjük fel, milyen terhelésnek, milyen feladatoknak kell majd megfelelniük. Csak azt követően szűkítsük a találatok számát a pénztárcánknak és ízlésünknek megfelelően.

Kapcsolódó cikkek
Minden, amit a térkövezésről tudni érdemes
Járdák, lépcsők, teraszok kialakítása, burkolása
Nagy tavaszi teraszfelújítás

Kapcsolódó termékek