A térkő kiválasztásának szempontjai

Térkő

Ha eljutottunk a házunk építésében, szépítésében a külső terekhez, azon belül is ahhoz, hogy mivel burkoljuk a tereket, hamar szembesülünk vele, hogy bizony ez sem olyan egyszerű kérdés. Ha másért nem, hát a zavarba ejtően sok lehetőség miatt biztosan.

Mielőtt feladnánk, széttárva karjaink, hogy fogalmunk sincs, melyik lenne a jó számunkra, összeállítottunk egy kis segítséget hozzá. Először is nagy levegő! Mint minden, ez is leegyszerűsíthető. Mindössze három kérdést kell megvizsgálnunk a saját preferenciáink szerint. Az első a stílus, a második a használhatóság, a harmadik pedig természetesen a pénz. Vegyük sorra őket!

 

Stílus

A stílusról sokat vitatkozni nem lehet: mindenkinek más jön be. Ugyanakkor a térkő kiválasztásánál fontos, hogy ne csak egy-egy darabot nézzünk meg belőle, hanem nagyobb területet lefedve is, hisz úgy mutatja meg igazán magát.

Ha a színe sem mindegy számunkra, akkor érdemes a színtartósságot is figyelembe venni. A beton térkövekhez külön keverik hozzá a színezéket, így az sok év után elhalványulhat.

Érdemes a választáskor inkább az összképet nézni, hogy ház, udvar, kerítés által meghatározott teljes képbe illeszkedjék ez a burkolat is. Sőt, még a környéket sem árt megvizsgálni, mert ha a szomszédos házaknál viszonylag egységes a stílus, akkor nem érdemes egy extravagáns megoldással kilógni a sorból.

 

Használhatóság

A stílus után a második fontos kérdés, hogy a mi számunkra mennyire használható a kiválasztott térkő. Nem mindegy, milyen terhelés fogja érni az évek alatt, azaz gyalogos forgalom lesz rajta vagy autókkal, esetleg akár teherautókkal is fogunk közlekedni rajta. Sőt, ennek gyakorisága sem utolsó kérdés. Ez a burkolat vastagságán kívül az alap megtervezésénél, megépítésénél is komoly jelentőséggel bír.

Gyalogos forgalomnál már akár 4 centiméter vastagságú burkolat is elegendő lehet. Személygépkocsinál már 6 centiméterben, teherautónál pedig minimum 8 centiméterben gondolkozzunk. Utóbbi esetben különös gonddal járjunk el az alapnál és a szegélyezésnél is!

 

Költség

A harmadik – s talán legérzékenyebb – kérdés pedig mindennek az ára. Ne felejtsük el, hogy nemcsak magának a térkőnek az árával kell számolnunk. A burkolathoz szükséges kiegészítők, szegély, az alap elkészítéséhez szükséges anyagok, valamint a kivitelezés munkadíja is hozzáadódik még a költségekhez. Érdemes ehhez több helyről is ajánlatot bekérni. Ne essünk abba a hibába, hogy az árajánlatokon csak a végösszeget nézzük! Böngésszük át, pontosan mi tartozik bele a munkálatokba!

Ne felejtsük el, hogy a térkövezés – jó esetben – nemcsak pár évre, hanem évtizedekre, akár 40-50 évre is készül. Épp ezért nem érdemes a minőségen, tartósságon és a jó szakemberen spórolni. Persze, akár mi magunk is elkészíthetjük a burkolatot, amennyiben nem először csinálunk ilyesmit. Ne a saját otthonunknál fizessük meg ennek tanulópénzét!

Kapcsolódó cikkek
Minden, amit a térkövezésről tudni érdemes
A kerti burkolatok fajtái
Járdák, lépcsők, teraszok kialakítása, burkolása

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha érdekelnek az építkezés és felújítás praktikái, szeretnél további hasznos tanácsokat kapni, iratkozz fel heti hírlevelünkre.

Kapcsolódó termékek

  • -9%

  N+F kialakítású távtartó elemekkel ellátott 
  Fagy,- és olvasztósóálló termék 
  Csúszásmentes

  6 147 Ft / m2
  5 570 Ft / m2
  Megnézem
  • -31%

  6 cm kővastagság
  1-3 mm kőzúzalékkal fugázva vízáteresztő rendszerként működik
  Gyalogos és személyautó forgalomra is alkalmas
  1,08 m2-es egységekben vásárolható

  Készleten, több mint 50 m2
  11 017 Ft / m2
  7 550 Ft / m2
  Megnézem
Térkő