Termékek
Termékek

A falak hangszigetelése

Hangszigetelés
Hangszigetelés

A hangszigetelés felelős azért, hogy a külső zajokat kint, az otthon hangjait pedig bent, a ház négy fala közt tartsa. Épp ezért az építkezés során a hőszigetelés mellett erre is érdemes kellő figyelmet szánni.

 

Külső zajok

A külső zajok tekintetében elsősorban a forgalom beszűrődő zajával, a vasúti és légiközlekedés hangjaival, belvárosi épület esetében pedig az éjszakai élet, a szórakozóhelyek és bulizó emberek lármájával érdemes számolni.

A túl zajos környezet elsősorban a kisgyermekeket zavarja, a fejlődő szervezet sokkal érzékenyebb a zajártalmakra. Egy bizonyos határ felett azonban már a felnőttek számára is zavaró, sőt egészségtelen lehet. Egyes felmérések szerint a 65 decibel feletti zaj már káros az egészségre, de éjszaka a 30 decibelt elérő érték is alkalmas arra, hogy megzavarja a nyugalmunkat.

A külső zajokra a jól szigetelő ablakok, ajtók és persze a jól hőszigetelt falak jelentik a megoldást.

 

Belső zajok

Persze nem csak a külső hanghatásokkal kell számolnunk. A házon belül is vannak falak, amelyek a családi élet különböző momentumait hivatottak elválasztani, és bizony az sem árt, ha az ezekkel együtt járó zajokat is képesek tompítani. Ezért a családi béke és nyugalom érdekében a válaszfalak hangszigeteléséről is érdemes gondoskodni.

 

Anyaghasználat

A falak anyaga sem elhanyagolható kérdés. A hőszigetelés érdekében ma már kevésbé hagyományos téglákból, mint inkább üreges szerkezetű falazóelemekből készülnek a falak. Az üreges szerkezetnek köszönhetően ezeknek a hőszigetelő-hatása jóval nagyobb a tömör téglánál, viszont a kisebb súlyuk miatt valamivel rosszabb a hangszigetelésük. Ezt ellensúlyozandó a modern építőanyagok esetében sem érdemes elhagyni a szigetelőanyagokat.

A jó hőszigetelés azonban nem feltétlenül jár kéz a kézben a jó hangszigeteléssel is. Az egyik legnépszerűbb hőszigetelőanyag a hungarocell, azonban a szigetelők közül nem ez rendelkezik a legjobb hangszigetelő-hatással.

Ebből a szempontból jobban járunk a kőzetgyapottal vagy az üveggyapottal. Már akár 10-15 centiméter szigetelés - 20-30 centiméter födémszigeteléssel kiegészítve – is elegendő lehet a hangok kizárására. A szigetelőanyagok vastagsága mellett természetesen döntő szerepe van azok minőségének is.

A benti zajok esetében érdemes a hanghatásokat magas és alsó hangokra bontani, ugyanis más megoldás kell egyikre és más a másikra. A magas hangok esetében a külső falak esetében már boncolgatott hőszigetelőanyagok, azaz a kőzetgyapot, üveggyapot tökéletesen ellátja a hangszigetelés szerepét itt is. Gipszkarton falak közé ezek könnyedén be is építhetők. Ezeknek az anyagoknak azonban nincsen tömegük, márpedig mély hangok esetében bizony arra van szükség. Vagyis érdemes a beltéri falakat is nehezebb anyagokból, például téglából építeni, ha a benti zajok tekintetében is biztosra akarunk menni.

Kapcsolódó cikkek
Vízszigetelés: eső előtt köpönyeg
Házépítés lépésről lépésre – Hőszigetelés
Mivel és hogyan hőszigeteljük az otthonunkat?
 

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu heti hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  • -21%

  Átlagos igénybevételű belső térbe 
  Normál gipszkarton lap
  Páraterhelés: maximum 70%
  12,5 mm vastag
  Fehér színű
  2,4 m2/tábla
  112 db/raklap

  Raktáron, több mint 1000 tábla
  1 835 Ft / tábla
  1 440 Ft / tábla
  Megnézem
  • -30%

  A terméket bálában értékesítjük
  Egyszerűen felhasználható
  Hő-, és hangszigetelő
  Nyomással nem terhelhető
  Táblás szigetelőanyag 

  794 Ft / m2
  550 Ft / m2
  Megnézem
  • -16%

  Homlokzati kőzetgyapot szigetelés
  Hő- és hangszigetelő
  Nem éghető, tűzterjedési gátak kialakítására
  A terméket bálában értékesítjük
  2,4 m2/ bála; 0,6 m2/tábla

  Rendelhető
  2 572 Ft / m2
  2 160 Ft / m2
  Megnézem