Termékek
Termékek

Vízszigetelés: eső előtt köpönyeg

Vizes hálószoba
Vizes hálószoba

Vízszigetelésről általában két esetben esik szó egy háznál: amikor építik vagy amikor rájönnek, hogy rosszul lett megépítve és vizesedik. Vegyük végig, mi okozhatja ezt a problémát, és milyen megoldások vannak rá.

 

A víz önmagában még nem gond

Először is fontos megállapítani, milyen vízzel van dolgunk: talajszint alatti, talajszint feletti, esetleg csapadékból eredő. Meglepő lehet, de mindegyikhez más szaktudással rendelkező szakember, technológia és anyag szükséges.

Elterjedt tévhit, hogy a víz ártalmas a falakra nézve, ezért például szivattyúzással küzdenek ellene. Ez azonban hatalmas károkat okozhat a házat körülvevő talaj szerkezetében és mozgásában. Valójában nem árt a falaknak, és erre tökéletes példa Velence, és az ott több száz éve vízben álló házak. Ha a pincében víz van, az valóban kellemetlen. Ha pedig a falakon a kapillárisokon keresztül felkúszik, és ezáltal nedvesek lesznek a falak, majd megjelenik a gomba, az az egészségre káros lehet. Vagyis nem maga a víz, hanem a vizes fal a veszélyes, és ezt az állapotot kell megelőznünk vagy megszüntetnünk.

 

Új ház esetén

Új házak építésénél a vízszigetelés több fázis során is szóba kerül. Egyrészt az épület szerkezetét, a benti falakat, az erkélyt, a teraszt és a belső terekben a vizes helyiségeket is szigetelni kell. Külső szigetelésnél jellemzően bitumenes vízszigeteléssel vagy szórt purhab technológiával, belső vízszigetelésnél pedig például kenhető folyékony fólia használatával oldják meg.

Új építésről lévén szó, elvileg nem okozhat gondot a megfelelő vízszigetelés kiépítése, de nem árt az óvatosság. Különösen érdemes odafigyelni az illesztésekre, és akár centiről centire átvizsgálni a vízszigetelést. Ha valahol sérülést találunk rajta, azt haladéktalanul ki kell javíttatni, különben a későbbiekben még komoly gondjaink származhatnak belőle.

 

Régi épületnél

Utólagos vízszigetelésnél sem feltétlen kell szidni az eredeti kivitelezőt, hisz nem csak szakszerűtlenség állhat a háttérben. Meglehet, hogy régebbi építésű ingatlanról van szó, ezért hiányzik a vízszigetelés, de akár el is öregedhetett az eredeti. De ha már előállt a probléma, nagyon fontos, hogy a megfelelő technológiával és szakemberekkel végezzük el vizes falaink helyreállítását.

 

Lehetőségek

Számtalan eljárás közül választhatunk. Az új ingatlanoknál már említett technológiákon (bitumenes, szórt purhab, kenhető folyékony fólia) túl van még pár lehetőségünk.

Választhatjuk a lemezbesajtolást is, amely az egyik legolcsóbb megoldás. Itt egy acéllemez vágja ketté a falat vízszintesen. Ez fizikailag akadályozza meg a víz feljutását. Hátránya, hogy csak az adott lakószintet védi, illetve csak fél méterrel a talaj szintje fölött alkalmazható, Az ez alatt lévő részeken minden a nedvesedéssel együtt járó kellemetlenség sajnos megmarad.

Hasonlóan félmegoldás az elektromos (elektrokinetikus, elektroozmotikus) eljárás is, ami szintén olcsó és szintén csak az eljárás alá vont lakószintet védi. Itt nem acéllemezzel, hanem az elektromos feszültségkülönbségek megszüntetésével akadályozzák meg a víz felfelé mozgását.

Választhatjuk az injektálást is, ahol egy vegyszeres falszigetelési eljárás során különböző oldatokat injektálnak a falba. Ezek módosítják a fal pórusszerkezetét, az pedig száradni kezd. Ennek ideje függ a fal vastagsága a nedvesedés mértékétől, a falazat anyagának minőségétől, a levegő hőmérsékletétől és nedvességtartalmától és a fal tájolásától is.

Bármely eljárást is választjuk, a szigetelést a falazat teljes egészén meg kell csinálni, csak így akadályozhatjuk meg, hogy a nedvesség a későbbiekben ismét feljebb vándoroljon.

 

Kapcsolódó cikkek
Mit tehetünk a penészedő fal ellen?
A falak hangszigetelése
Házépítés lépésről lépésre – Hőszigetelés

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu heti hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  • -19%

  Használatra kész
  Gyorskötő
  Esőálló
  Rugalmas és oldószermentes

  Raktáron, 7 db
  53 912 Ft / db
  43 130 Ft / db
  Megnézem
  • -29%

  Oxidált bitumenes lemez 
  Alátét fedés vagy szigetelés védőrétege
  Talajnedvesség és talajpára elleni védelem

  Raktáron, több mint 100 tekercs
  9 901 Ft / tekercs
  6 990 Ft / tekercs
  Megnézem
  • -4%

  Modifikált, bitumenes vízszigetelő zárólemez
  Palaszórt fedőréteg
  Lapostető szigetelés záró rétegeként
  Vízterhelés elleni védelem 
  Tartós, időjárásálló

  Rendelhető
  2 220 Ft / m2
  2 130 Ft / m2
  Megnézem