Házépítés lépésről lépésre - belső munkálatok

Építőanyag.hu

Padlóburkolás

Az építkezés egyik legizgalmasabb része az, amikor a főfalak már állnak, és végre a belső részeket is ki lehet alakítani. A belső munkálatok során készülnek el a választófalak, behúzzák a villamos- és vízvezetékeket a falakba, helyére kerülnek a fűtési rendszer elemei és a nyílászárók, levakolják a falakat, és elhelyezik a burkolatokat is. Cikkünkben ezen mozgalmas időszak részeit nézzük meg közelebbről.

Vízszigetelés

A feladatokat érdemes a vízszigeteléssel kezdeni. Érdemes a munkálatok előtt az aljzatról minden szennyeződést eltávolítani. A bitumenlemezek letétele után perzselő segítésével meg kell őket olvasztani, majd hozzá kell illeszteni őket a falak alatt lévő bitumenszigeteléshez.

Válaszfalak

A válaszfalak funkciója a nevükből is adódóan a terek elválasztása. Vagyis nem a teherhordás a feladatuk, így az építésük is eltér a főfalakétól. A munka megkezdése előtt célszerű ellenőrizni, hogy megfelelő-e a födém teherbírása, illetve kellően egyenletes-e az aljzat. Probléma esetén ilyenkor ezeket még könnyedén lehet orvosolni.

A falazás során a téglák közé kötőanyag kerül, illetve minden második sornál ajánlott acélhuzalt is használni a merevítéshez. A fal síkja többször ellenőrizendő, az elemeket gumikalapáccsal lehet a helyükre igazítani. A plafonhoz érve kb. 3 centiméternyi helyet kell hagyni a rögzítésne: ide ékek kerülnek be.

Vezetékek

Miután a válaszfalak segítségével elkészültek a lakás kívánt terei, jöhet a vezetékezés. A falakban véséssel alakítják ki a helyet a villamosvezetékeknek. A vésetekbe gégecsöveket tesznek, és ezekbe húzzák be a vezetékeket.

Ugyanígy helyükre kerülnek a vízvezetékek és a fűtési rendszer elemei is. Utóbbi esetében érdemes lehet a fűtéscsöveket is elrejteni a falakban, így később a ház tisztántartása során könnyebb dolgunk lehet.

Nyílászárók

Ezt követően jöhetnek a nyílászárók. Ablakok esetén az első lépés az úgynevezett métervonalak megrajzolása, a mostanra már végleges padlótól mérve egy méter magasságban. Ez lesz az ablak alsó síkja. Az ablakokról felhelyezés előtt le kell venni a szárnyakat, és ezt követően lehet a tokokat beépíteni, tokrögzítő csavarral rögzíteni. A fal és az ablak közötti réseket általában purhabbal töltik ki, amihez érdemes a nyílást kitámasztani, hogy a púrhab ne nyomja meg a keretet. Ha ez megszilárdult, csak utána lehet az ablakszárnyakat, ajtószárnyakat visszaakasztani a tokokra.

Vakolás, glettelés

Vakolás

Falaink végső formájának elnyeréséhez el kell tüntetnünk a téglákat. Ennek módja a vakolás. Fontos, hogy a falban lévő szerelvényeket előtte fedjük be nejlonnal, hogy ne fröccsenjen rájuk a vakolóhabarcs. A munkálat előtt meg kell győződni róla, hogy a falak szárazak-e.

A vakolás több rétegben készül, így a száradás miatt mindenképp több nappal érdemes számolni. Első körben az úgynevezett előfröcskölő anyagot kell felvinni. Pár nap száradás után vezetősávok segítségével felkerülhet a habarcs is, melyre később még rákerül a simítóréteg is mintegy 3 milliméter vastagon. Ezt követően majd már csak a festés lesz hátra.

Burkolás

Mindezen munkálatok során jöhetnek azok a lépések, amelyek egyedivé, a saját ízlésünknek megfelelővé teszik a lakást. Azaz színesre festethetjük a falakat, felkerülhetnek a burkolatok. Utóbbit megelőzi az alapozás, felületek kiegyenlítése, vízzáró rétegek lehelyezése. A burkolólapok fel-, illetve letétele után a fugázásról se feledkezzünk el. Végezetül a különböző mozgású felületek találkozását töltsük fel szilikonnal, hogy az évek alatt a mozgás hatására ne töredezzen szét a fuga és a burkolat se.

A munkákhoz webáruházunkban vásárolhatod meg az építőanyagot, köztük a téglát, a vakolatot és cementet.

Kapcsolódó cikkek
Az építkezés menete: házépítés lépésről lépésre
Alapozás
Anyagok falazáshoz
Födém készítése
A tető megépítése
Hőszigetelés

Kapcsolódó termékek