Termékek
Termékek

Házépítés lépésről lépésre – Az alapozás

Alapozás
Alapozás

Neked is az egyik legnagyobb álmod, hogy saját családi házat építhess, amit aztán évtizedeken át otthonnak nevezhetsz? Mielőtt belevágnál, érdemes tisztában lenned az építkezés folyamatával, és az egymásból logikusan következő lépésekkel, hogy menet közben minél kevesebb buktatóba ütközz.

 

Az alapozás lépései

 1. Az alapozás tekintetében két opció közül választhatsz attól függően, hogy szeretnél pincét vagy sem. Amennyiben nem épül pince, minimum 80 centiméteres alapot kell készíteni. Mielőtt az egészhez hozzálátnátok, célszerű tájékozódni a telek 10-15 km-es körzetében található betonkeverő telepek árairól.
 2. A betonozás előtt a vízvezetékszerelőnek – ugye, rá is gondoltál, amikor a kivitelező gárdát összeállítottad? - a szennyvízcsatornát, és a bejövő vízvezeték részére a védőcsöveket az alapba kell helyeznie.
 3. Az alapbeton betonozásánál mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a betontetőnek a végleges járdaszint alatt kell végződnie, úgy 10 centiméterrel.
 4. Az alap betonozása közben a betont tűvibrátorral tömöríteni kell.
 5. Az alaptető eldolgozásánál elemi tényező, hogy a felületi egyenetlenségi eltérések 5 cm-en belül legyenek. Amikor a lábazati beton készítésére kerül a sor, ne a zsalukövet válaszd, mert abba nem lehet elhelyezni vasszerelést. Talán kicsit borsosabb az ára, de mindenképpen talpkoszorút betonoztass, legalább c16-os betonnal, hiszen ez a csapóesőnek és a vízfelverődéseknek is ki van téve.
 6. Abban az esetben, ha a házat nem kell hőszigetelni, mivel csak külső vakolást kap, 2-2 centiméterrel minden oldalról kisebb legyen a lábazat külső mérete a tervezett mérettől eltérve. A lábazati falak méreteinél 1-2 cm-es eltérésnél nagyobb nem lehet!
 7. A kéményalapokat semmi esetre ne felejtsd ki!
 8. Miután megszilárdult a lábazati beton, el kell bontani a zsaluzatot a belső síkon, a külső síkon pedig meg kell emelni 8-10 cm magasságban. Ezután, el kell rendezni a lábazaton belüli területet, ha még szükséges, akkor fel kell tölteni, amit aztán tömöríteni kell.
 9. Ha megvan a szükséges feltöltés, aminek a tömörsége is megfelelő, akkor jöhet a vasszerelés elvégzése a feltöltés és az alapok tetejére. Ehhez nyugodtan használhattok hegesztett térhálót is, de ügyelj arra, hogy a háló vasának az átmérője ne legyen 8-8 mm-nél kisebb, az osztása 150x150-nél nagyobb. A tábláknak minden oldalon legalább 32 cm-rel át kell fedniük egymást, fontos ehhez mérten lefektetni őket. A csatlakozásoknál vékony lágyhuzallal kell összekötni őket, hogy ne történjen elmozdulás.
 10. Miután a vasszerelés megtörtént, jöhet az egész felület lebetonozása, minimum 8 cm-es vastagságban. Kulcsfontosságú, hogy e lépésnél a beton tökéletes mértékben vízszintes legyen!

Most nézzük, miben más, ha a pince építése mellett döntöttél!

 

Az alapozás lépései, ha pincénk is lesz

 1. Mivel ebben az esetben bőven a fagyhatár alatt van, és valószínű, hogy elérte a teherbíró talajt is, nem szükséges olyan mély alapot készíteni, mint akkor, ha nem épül pince.
 2. A következő lépés az alap megvasalása, vagyis a koszorú vasalat elkészítése. A méreteket a tervrajznak tartalmaznia kell.
 3. Majd a szigetelésvédő falazatot olyan méretben kell elhelyezni, hogyha fennáll a falazategyenetlenség lehetősége, akkor teherhordófalnak és a szigetelésbeszorító habarcsnak is legyen elegendő hely. Utóbbinak az a célja, hogy ne szúrják ki a falazati egyenlőtlenségek a feltöltés és az esetleges talajvíz során a falazatra rápréselődött szigetelést.

Hamarosan érkezik sorozatunk következő része: a falazás.

Kapcsolódó cikkeink:

Házépítés lépésről lépésre - anyagok falazáshoz

Mikor milyen építési munkákat érdemes végezni?

Hogyan vásároljunk építőanyagot a neten

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu heti hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  • -9%

  4 m szálhossz
  10 cm széles
  2,5 cm vastag
  Fenyő fűrészáru
  Zsaluzáshoz kiválóan alkalmas
  Légszáraz (szabadban tárolt)

  Raktáron, 2 szál
  730 Ft / szál
  660 Ft / szál
  Megnézem
 • EPS 80 expandált hőszigetelő lemez
  Régi és új épület homlokzatára
  Jó hőszigetelő képesség
  Könnyű vele dolgozni
  Fehér színű
  A terméket bálában értékesítjük
  2 m2/bála; 0,5 m2/tábla

  Rendelhető
  3 000 Ft / m2
  Megnézem
 • EPS 80 expandált hőszigetelő lemez
  Régi és új épület homlokzatára
  Jó hőszigetelő képesség
  Könnyű vele dolgozni
  Fehér színű
  A terméket bálában értékesítjük
  1,5 m2/bála; 0,5 m2/tábla

  Rendelhető
  3 820 Ft / m2
  Megnézem