Termékek
Termékek

Házépítés lépésről lépésre – a tető megépítése

A tető megépítése
A tető megépítése

Ha már állnak a falak, jöhet a ház éke, a tető. Nem kevesebb szerepe van a leendő otthonunkban, mint hogy megvédjen minket az időjárás viszontagságaitól, megóvja az épület többi részét, a belső tereket. Hogy ezeket a feladatokat meddig tudja professzionálisan ellátni, attól függ, milyen minőségűre építjük meg.

 

Ácsmunka

Az ácsmunka során több réteg épül, amely végül a tetőnket adja. Először elkészül a fedélszerkezet, amelynek az a feladata, hogy a később keletkező terheléseket – szél, hó súlya, tető tömege – átadja az épület egyéb teherhordó szerkezeteinek. Ezt követi a párazáró réteg, amely a nevéből is adódóan azt gátolja meg, hogy a pára bejusson a fa szerkezetekbe. Ha ez is pipa, jöhet a lécezés. Ezek azok a faanyagok, amelyekre a folyamat végén a cserepek is kerülnek.

 

Bádogozás

Azonban mielőtt azt hinnénk, ennyi, és jöhet is a legvégső réteg, még előtte szükségünk lesz egy bádogosra is. A bádogozás során kerülnek fel az ereszcsatornák, illetve azok egyéb részei, az oromszegély, a kéményszegély és a lefolyócsövek is. Csak ezt követően kerülhet fel a fedélhéjazat, közismertebb nevén a cserép.

 

Cserepek felrakása

A többségünk a munkafolyamat eme részét ismeri leginkább a tetőfedésből. Nem véletlen, hiszen a cserép az, ami a leglátványosabb a teljes folyamatból. Ráadásképp komoly szerepe van a házunk stílusának kialakításában is, ezért fontos, hogy összhangban legyen az épület többi stíluselemével. Mindemellett megvéd minket a nap, a csapadék vagy épp a por káros hatásaitól.

Amikor kiválasztjuk a házunkhoz a cserepet, vegyük figyelembe, milyen éghajlaton élünk, milyen környezeti hatásokra kell számítanunk azon a területen vagy épp mekkora a tengerszinttől való távolságunk. Ugyanígy nézzük meg azt is előtte, milyen alakot, hajlásszöget tervezünk, mert nem minden cserép alkalmas minden formára.

A végösszegbe persze az is beleszól, hogy mindezt kerámiából vagy betonból szeretnénk megoldani. Korábban főként szerves, elsősorban növényi anyagokat használtak a tetőfedéshez. Ilyen ősi módszer volt a zsúpfedés, a nádfedés, a zsindelyfedés vagy a különböző deszkafedés is. Ma, a modern világban azonban általában cseréppel dolgoznak, azon belül is az égetett agyagcserép, illetve a betoncserép a legelterjedtebb.

A kalkuláció során fontos információ a tető felületi mérete, az anyagszükséglet – ne feledkezzünk meg a tartozékokról sem! -, a szigetelés vagy hogy épp milyen formájú tetőt fedünk. Nem mindegy, hogy sátortető, félnyeregtető, kontytető, nyeregtető vagy egy más tetőtípus szerepel a terveinkben.

Összességében a kőművesmunkák után az építkezés második legköltségesebb része bizony a tetőfedés. Nem véletlen, hiszen az anyagköltségek mellett több szakemberre, ácsra, bádogosra egyaránt szükség van a munkálatok során. Nem érdemes rajta spórolni, hisz a későbbi otthonunk biztonságát, időállóságát, időjárási viszontagságokkal szembeni ellenállását határozzuk meg vele.

Kapcsolódó cikkek:
Kerámia vagy betoncserép? Segítünk választani!
Tetőablak – Mikor érdemes cserélni?
6 dolog, amire figyelni kell a tetőtér beépítésekor

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu heti hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  • -5%

  Tartóoszlopoknak és látszó födémeknek
  Hosszú fesztávok áthidalására alkalmas 
  I. osztályú lucfenyőből készült
  Származási hely: Ausztria
  Szálanként csomagolt
  Rendkívül tartós, nem csavarodik, nem reped

  95 080 Ft / szál
  90 320 Ft / szál
  Megnézem
  • -37%

  Tartós, anyagában szinezett beton tetőcserép
  Optimalizált modellkialakítás
  Időtálló, viharálló
  Erős, felületkezelt fedőhorony
  Barna színű
  A terméket kötegben értékesítjük
  44 db/köteg
  10 db/tető m²

  Raktáron, több mint 1000 db
  390 Ft / db
  245 Ft / db
  Megnézem
  • -3%

  Zsindelyes tetőfedéshez
  Nagy szakítószilárdságú
  Ellenáll a tető dilatációjának

  Raktáron, több mint 10 tekercs
  7 690 Ft / tekercs
  7 400 Ft / tekercs
  Megnézem