Tetőablak – Mikor érdemes cserélni?

Építőanyag.hu

Tetőablak

Tetőtér beépítésénél és felújításánál egyaránt kulcsfontosságú elem a tetőablak.

 

Mikor van itt a csere ideje?

Ha azt veszed észre, hogy a tetőablaknál télen húz be a hideg, nyáron átforrósodik az üvege, nehezen nyitható / zárható, esetleg rendszeresen párásodik és penészesedik, akkor biztos lehetsz benne, hogy az ablakod megérett a cserére. Míg a felsorolt esetek egy részében még halogathatod egy ideig a döntést, penészesedés esetén érdemes mielőbb a tettek mezejére lépni.

De miért is halogatnád a váltást? Az új ablakoknak köszönhetően szebb lesz a szoba, egészségesebb a levegő, ráadásul a fűtési költségek is csökkennek. Egy új generációs ablak pedig könnyebben kezelhető és többet tud, mint az elődje.

 

Mivel jár a tetőablakcsere?

Fontos tudni, hogy a régi tetőtéri ablak kicserélése biztosan érinteni fog más anyagokat, termékeket is az ablakon és annak környezetében – még abban az esetben is, ha azonos méretű új ablakot választunk.

 

Áthelyezhető-e az árnyékoló?

Szinte biztos, hogy a régi ablakon használt árnyékolót nem lehet az újra átrakni, mivel az egyes ablakgenerációknak más a konstrukciója és üvegfelülete. Magyarul váltáskor egy új árnyékoló beszerzésével is számolni kell.

 

Meg kell-e bontani a belső burkolatot?

Egyes ablakmárkák gyártói azt hirdetik, hogy amennyiben azonos márkájú és méretű új ablak kerül beépítésre, a belső burkolat érintetlen maradhat. Minden más esetben azonban célszerű a megbontani a belső burkolatot, majd újra létrehozni. Ha pozitív oldalt nézzük, akkor az ablakcsere egyúttal alkalmat ad akár az ablak teljes környezetének megújítására.

 

Új tető régi ablakkal?

Ha belefogunk a teljes tető cseréjébe, jellemzően nem célszerű a régi ablakot visszaépíttetni az új tetőbe.  Alapvetően az ablak állapota határozza meg, hogy érdemes-e visszatenni, de kiszedéskor a burkolókeret szinte biztosan megsérül.

Ráadásul, ha a régi ablakunk már nem a legfrissebb széria, akkor a későbbiekben nehéz lesz bármit is vásárolni hozzá. Alkatrészt, kiegészítőt találni sok időbe kerül és drágább, így végül a régi ablakkal nem jövünk ki (sokkal) jobban, mint egy újjal. Magyarul az új tetőbe célszerű inkább új ablakot építeni.

 

Falfelújítás előtt vagy után?

A tetőcseréhez hasonlóan egy falfelújítás, festés esetén is jó ötlet lehet egyúttal az ablakcserébe is belevágni. Ha így döntünk, akkor érdemes az ablakcserével kezdeni, ellenkező esetben a kétszer kellene elvégeztetnünk és kifizetnünk a festést.

Tetőablak konfigurátorunk segít a választásban - próbáld ki most!

További hasznos információk a tetőablakokról
Megéri-e drágább, energiatakarékosabb tetőablakot venni?
Méretválasztás
Nyitási mód
Anyag és szín

Kapcsolódó termékek