Ezekkel a feltételekkel startol az új otthonfelújítási támogatás 2024-ben!

Építőanyag.hu

Ezekkel a feltételekkel startol az új otthonfelújítási támogatás 2024-ben!

Megjelentek az otthonfelújítási program friss részletei, indul a korszerűsítési, energiahatékonysági projekt.

Ismét közelebb kerülünk a 2024-es otthonfelújítási támogatás startjához.

Miután sikeresen zárult a társadalmi egyeztetés és a még kérdéses részletek kidolgozása, megjelent a végleges változat az új határidőkkel.

A 2024-es „Otthonfelújítási Program Lakossági energiahatékonysági beruházások megvalósításához” nevű, RRF-REP-10.13.1-24 azonosító jelű projekt céljairól, a rendelkezésre álló összegről, a jelentkezés feltételeiről már korábbi cikkeinkben részletesen írtunk.

Most azokat a fontos tudnivalókat emeljük ki – például a szigetelésről vagy a nyílászárókról –, amelyek pontosítják az eddigieket vagy új információt tartalmaznak az otthonfelújítási programról. Csupa jó hír, ha te is pályáznál!

A legfontosabb változások a 2024-es otthonfelújítási támogatásban

A kamatmentes kölcsön futamideje 12 évre emelkedett, ezért a havi törlesztőrészlet kisebb.

A támogatható felújítási elemek közé bekerült a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése.

Már nem csak a műanyag, hanem a fa nyílászárók beépítése is beszámít.

A támogatásba az EPS (expandált polisztirolhab) hőszigetelés mellé bekerült a kőzetgyapot hőszigetelés.

Beszámítható az önrészbe a lakástakarékpénztári megtakarítás.

A 30 százalékos energia-megtakarítás eléréséhez az elszámolható saját forráson felül további el nem számolható egyéb forrás is felhasználható.

Változott a vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához a jövedelemszámítás módja: figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekek számát is.

A kőzetgyapot szigetelés is támogatott lett

A már korábban a programban szereplő EPS szigeteléssel és az újonnan bekerült kőzetgyapot szigeteléssel kapcsolatban érdemes az elszámolható munka és anyagköltséget kiemelni.

A homlokzat EPS hőszigetelés esetén (EPS homlokzati és XPS lábazati hőszigetelés, homlokzati vakolattal, a szükséges profilokkal, segédszerkezetekkel és minden szükséges segédanyaggal együtt) meghatározásra került az elszámolható munkadíj és anyagár.

Ezek szerint az EPS szigetelés esetén bruttó 25 220 Ft/m2 munkadíj számolható el.

A polisztirol anyagárakat a vastagság függvényében határozták meg: 12 cm szigetelés vastagságig bruttó 25 838 Ft/m2, 13-15 cm szigetelés vastagság esetén bruttó 27 414 Ft/m2, 16-20 cm szigetelés vastagság esetén bruttó 30 565 Ft/m2 számolható el.

Új elem, hogy a kőzetgyapot hőszigetelés is a támogatott építési anyagok közé került.

Meghatározták mennyi az elszámolható munkadíj és anyagár kőzetgyapot homlokzati és hozzá az XPS lábazati hőszigeteléshez, homlokzati vakolattal, a szükséges profilokkal, segédszerkezetekkel és minden szükséges segédanyaggal együtt. A kőzetgyapot homlokzati szigetelés munkadíjára bruttó 25 220 Ft/m2 számolható el.

Az elszámolható homlokzati szigetelés anyagköltsége ebben az esetben is a vastagságtól függ: 12 cm kőzetgyapot szigetelés vastagságig bruttó 27 767 Ft/m2, 13-15 cm kőzetgyapot szigetelés esetén bruttó 30 307 Ft/m2, 16-20 cm kőzetgyapot szigetelés esetén bruttó 34 422 Ft/m2 lehet.

A végleges pályázati kiírásban megtalálható a tetősík, a padlásfödém, pincefödém, árkád feletti alulról hűlő födém, nem járható egyenes rétegrendű lapostető elszámolható munkadíja és anyagára is.

Jó hír, ha kicseréltetnéd a nyílászárókat

Míg eredetileg kültérhez kapcsolódó, vagyis homlokzati műanyag nyílászáró szerepelt a projektben, az új, véglegesített változat a fa nyílászáró beépítésére való pályázást is lehetővé teszi.

Sokan előnyben részesítik a fa nyílászárókat, környezetbarát tulajdonságuk, természetes megjelenése miatt. A korszerű fa ablakok és ajtók kialakítása és üvegezés biztosítja a jó szigetelést, a rezsiköltségek csökkentését. A pályázat mérhető energiamegtakarításának szempontjából jó alternatíva lehet a műanyag nyílászárók mellett a fa nyílászáró.

A pályázat és a kölcsönszerződés benyújtásának határideje

A kérelmet 2024. július 1-től 2025.12.31-ig, illetve a forrás kimerüléséig nyújthatod be.

Kölcsönszerződés megkötésére az otthonfelújítási program keretében utoljára 2026.04.30-ig, illetve a forráskeret kimerüléséig van lehetőséged.

A lebonyolítás az MFB Zrt-vel kapcsolatban álló, megfelelő jogosítvánnyal rendelkező közvetítőknél lehet. Ezek listája a Lakossági MFB Pont Plusz címen található.

Egy pályázó személy, egy megpályázott ingatlan az otthonfelújítási támogatáshoz

A hitelprogramban egy természetes személynek (mint adósnak), legfeljebb egy kölcsönkérelme részesülhet támogatásban. Pontosabban: ugyanazon kölcsönigénylő a 2021-2027-es programozási időszakra szóló uniós forrású energetikai célú lakossági programból kizárólag egyszer kaphat támogatást. (Ideértve a vállalkozások számára meghirdetett 2021-2027-es programozási időszakot is.

A fentihez hasonlóan a pályázatban ugyanarra az ingatlanra csak egy kölcsönkérelem nyújtható be.

Fontos részlet, hogy kizárólag lakhatási célú energiafelhasználás történhet a felújítandó házban.

A keretösszegen túli költés

Az eredeti tervezetben és a végleges kiírásban 7 millió forint összköltséggel számoltak, amihez 1 millió saját erő kell, és így 6 millió forint a támogatás. Vagyis a finanszírozási összeg (kölcsönrész és a vissza nem térítendő támogatás együttesen) minimum bruttó 2,5 millió forint és maximum bruttó 6 millió forint lehet.

Az új szabályok szerint a projekt költségvetése több is lehet, mint 7 millió forint, de az efölötti rész nem számolható el költségként.

Fontos elem azonban, hogy a projektben szereplő el nem számolható költségből megvalósított korszerűsítés eredménye beleszámolható a kötelező 30 százalékos energiamegtakarításba.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke

A támogatást is pontosították. Azt eddig is tudtuk, hogy egy úgynevezett éven túli lejáratú kamatmentes beruházási kölcsön és vissza nem térítendő támogatás kombinációja lesz. Ezt úgy kell értelmezni, hogy a maximális kamatmentes kölcsön 6 millió forint, ennek bizonyos százalékát engedik el támogatás formájában. Ennek mértéke elsősorban attól függ, hogy melyik járásban használod fel a támogatást. Ha a beruházás elszámolható összköltsége alacsonyabb 7 millió forintnál, akkor a saját forrás, a vissza nem térítendő támogatás és a kölcsönrész is arányosan alacsonyabb lesz.

A támogatás mértékének számításakor nem csak az számít, hogy a felújítandó házad melyik járásban van, hanem a te és az adóstársad nettó havi átlagjövedelme is.

Új elem, hogy az átlagjövedelem kiszámításánál figyelembe vehető az igénylővel egy háztartásban élő eltartott gyerekek száma is.

Saját forrás több lehetőséggel

Újdonság, hogy saját forrásba beleszámít a lakástakarékpénztári megtakarításod is.

Ráadásul a saját forrás terhére több dolog is elszámolható: az energetikai tanúsítványok (a beruházás előtti és utáni állapotot rögzítve) és a tulajdoni lap beszerzésének költsége.

Hosszabb futamidő az otthonfelújítási programban

A kamatmentes kölcsön futamideje (amely a türelmi és rendelkezésre tartási idővel együtt értendő) 12 évre emelkedett. Így a havi törlesztőrészlet is csökkenhet.

A rendelkezésre álló idő a kölcsönszerződés megkötésétől számított minimum 6 hónap, de legfeljebb 24 hónap, amely indokolt esetben maximum 6 hónappal meghosszabbítható.

A türelmi idő a rendelkezésre tartási idő végétől számított 3 hónap.

Projekt megvalósítási határideje a kölcsönszerződés megkötést követő 24 hónap, amely indokolt esetben egy alkalommal további maximum 6 hónappal hosszabbítható meg.

A hosszabb futamidő alacsonyabb havi törlesztőrészletet von maga után. Ez pedig egyrészt a családok havi kiadásait csökkenti, másrészt a futamidő végére akár meg is térülhet a beruházás

Támogatható beruházások pontosítása

A végleges felhívásban részben a korábbról is megismert megvalósítandó célok szerepelhetnek, de bekerült új elem is:

Külső, fűtött és fűtetlen tereket elválasztó határolók teljes körű szigetelése, beleértve a födémszigetelést is.

Homlokzati (fűtött és fűtetlen tereket elválasztó határolók) nyílászáró szerkezetek cseréje vagy energiamegtakarítást eredményező korszerűsítése.

Használati melegvíz (HMV) rendszerek korszerűsítése, azzal a kikötéssel, hogy önállóan, illetve kizárólag fűtéskorszerűsítéssel kiegészítve nem támogatható tevékenység.

Fűtéskorszerűsítés:
-kondenzációs kazán és a és a hozzá közvetlenül kapcsolódó kéménytechnikai fejlesztések elvégzése (csak a kettő együtt)
-levegő-víz hőszivattyú fűtési rendszer kiépítése

Önálló tevékenységként nem támogatható gáz kondenzációs kazán létesítése, korszerűsítése, használati melegvíz rendszer telepítése, korszerűsítése, illetve a helyreállítási munkálatok.

Nem igényelhető támogatás a nyílászárócseréhez kapcsolódóan épületek nyári és téli hővédelmének javítása, mint az árnyékoló, vagy árnyékvető szerkezetek.

Elszámolható és nem elszámolható költségek az otthonfelújítási támogatásban

Fontos eleme a pályázati kiírásnak, milyen költségeket lehet a projektbe beemelni, és melyek, amelyek kimaradnak ebből, tehát nem kérhető rá finanszírozás. Ezt az elemet érdemes áttanulmányozni, mert segíti a tervezést, megkímél a fölösleges ügyintézéstől és a projekt sikerét is befolyásolja.

Kiemeltünk ezekből néhány tipikus és problematikus pontot.

Elszámolható költségek mindazok, melyek közvetlenül kapcsolódnak és nélkülözhetetlenek a projekt megvalósításához.

Jellemzően ilyen elszámolható költség a kizárólag a kereskedelemből beszerzett új anyag vagy berendezés.

A leggyakrabban előforduló elszámolható költségek közül a munkadíj, az energetikai tanúsítvány költsége, a tervezési díj, az eljárási költségek, szakvélemények díjai.

A nem elszámolható díjak közül is kiemeltünk néhány tipikusan előforduló, a lakosság számára kérdéses dolgot.

Ezek például: saját kivitelezésű munkálatok költségei; szállítási díj, kiszállási díj, raktározási költségek; beltéri nyílászárók, belső terek (két fűtött helyiség) közötti falak hőszigetelése, belső határoló szerkezetek festése, mázolása; tetőszerkezeti teherhordó elemek megerősítése; szigeteletlen lábazat festése, felújítása; split- vagy ablakklímák beépítése, cseréje, korszerűsítése, felújítása.

A teljes érvényes pályázati kiírást erre linkre kattintva találod, témakörönként rendszerezve.

Kapcsolódó termékek