Mire ügyeljünk az erkély beépítésekor?

Építőanyag.hu

mire ügyeljünk az erkély beépítésekor

Ki kell választanunk a beépítés rendszerét és kivitelezésének módját, és meg kell tervezni a helyiség magas színvonalú hőszigetelését is.

Mielőtt belekezdenénk az erkély beépítésével kapcsolatos feladatok ismertetésébe, először tisztáznunk kell az alapfogalmakat. Sokan nincsenek tisztában például az erkély és loggia közötti különbségekkel, ami mind a jogszabályok értelmezésében, mind a megfelelő beépítési mód, mind a megfelelő szakember kiválasztásában nehézséget okozhat.

Erkélynek a ház homlokzatából kiugró építészeti házelemet nevezzük, amelynek általában nincsenek oldalfalai. Ha pedig a lakásunkhoz közvetlenül csatlakozó külső tartózkodó tér három oldalról falakkal, alulról és felülről födémekkel, a homlokzat síkjára eső oldala felől pedig korláttal vagy mellvéddel határolt, akkor loggiának nevezzük.

 

Miért fontos, hogy erkély vagy loggia az, amelyet szeretnénk beépíteni?

Az erkély tulajdonképpen csak a homlokzati oldalon és alulról rendelkezik falazati elemmel (ez tulajdonképpen egy födém, ami a legtöbb esetben beton). Az erkély külső korlátja leggyakrabban fémrács, vagy tégla/kő/beton és fémrács kombinációja. Így ennek beépítése, különösen ha teljes körbeépítéssel a lakáshoz szeretnénk integrálni, összetett, bonyolult és költséges, már ha egyáltalán lehetséges és engedélyt kap. Erkélyek esetében a beépítésen sokszor árnyékolók vagy féltetők kialakítását értik, ami például polikarbonátból készülhet.

Amit gyakrabban be szoktak építeni, az a loggia. Ennek az épületelemnek a jellemzője az, hogy sokkal jobban integrálódik a homlokzat síkjába, illetve több falazati elemmel rendelkezik, mint az erkély. Így ‒ elméletben ‒ „csak” ki kell egészíteni ablakokkal, lambériából vagy acéllemezekből készült külső „fallal”.

Mielőtt a beépítésről döntünk, fontos tisztában lennünk vele, hogy Magyarországon a társasházak homlokzatának jellegét, szerkezetét érintő átalakítások, és azok a típusú felújítások, átalakítások, amelyek a lakások rendeltetési egységeinek számát vagy használati jellegét megváltoztatják, engedélykötelesek. Ezért ha az erkélyünket vagy loggiánkat bármilyen mértékben be szeretnénk építeni, az építésügyi eljárás lefolytatásához a kormányhivatalhoz kell fordulni, mivel az építési engedélyt 2020. március elsejétől ők adják ki. Ezért a tervezett átalakításról mindenképpen készíttessünk látványtervet, mert az engedély igényléséhez ezt mellékelni kell majd. Továbbá a lakóközösség, vagyis a tulajdonostársak hozzájárulását kell kérni, mivel az átalakítással megváltoztatjuk az ingatlan homlokzatát.

 

erkély loggia beépítése építőanyag

 

 

Loggia beépítése: miért, hogyan és milyen mértékben?

A loggia beépítésének módja elsősorban attól függ, hogy mi a célunk vele. Ha a nyári tűző naptól szeretnénk védeni a lakásunk külső térbe nyúló egységét, akkor műanyag (polikarbonát) vagy üvegtető telepítésére kerülhet sor. Ezeket általában zártszelvényből kialakított rácsszerkezetre rögzítik. A tetőre érdemes madártüskéket telepíteni, mert a galambok előszeretettel telepednek rá, és gyorsan tönkretehetik vagy akár el is törhetik a műanyag vagy üveg elemeket.

Sokan a loggia területén nem fűtött szobát, csupán egy széltől és nedvességtől védett, zárt részt szeretnének kialakítani, például tárolási céllal. Attól függően, hogy mit szeretnénk itt tárolni, döntsük el, hogy szeretnénk-e biztosítani a fagymentességet. Ehhez a változathoz alkalmazzák a műanyaglambéria- vagy lemez-falakat, vagy más könnyűszerkezetes falelemeket (hőszigetelés nélkül vagy visszafogottabb megoldásokkal) és az ezekhez illeszkedő ablakokat. Ebből a változatból mobil kialakítású is elérhető, azaz bizonyos elemei nyárra kivehetők, míg télen megoldható, hogy a télikert jellegű helyiség zárt legyen.

Sokan választanak olyan megoldást, ahol minél nagyobb az ablakok felülete, akár a teljes külső „fal” ablakokból készülhet. Ha ezt találjuk szimpatikusnak, mindenképpen alaposan járjunk utána, hogy milyen típusú nyílászáró mellett milyen klímája lesz a készülő helyiségnek. Ebben az esetben a fűtött helyiségek és a külső térben kialakuló lakásrész között helyezkedik el a hőszigetelés.

Ha a lakás egységébe szeretnénk integrálni a beépítésre kerülő loggiát, akkor annak külső falait úgy kell kialakítani, és olyan minőségű ablakokat kell ide választanunk, hogy a hőszigetelés megbízható legyen.

 

Mire kell figyelnünk a loggia teljes beépítésekor?

Azon kívül, hogy megválasztjuk a beépítés rendszerét és kivitelezésének módját, meg kell megterveznünk a beépítendő egység magas színvonalú hőszigetelését is.

Nem könnyű a feladat, mivel nehéz lesz áthidalni a lakás többi része és a beépítendő loggia eltérő hőáteresztési tényezőit. (Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy mi is ez és mit kell tudni róla.) A társasházi lakások minden helyiségét általában több oldalról fűtött helyiségek veszik körbe, míg a loggia aprócska helyisége ezeken kívül helyezkedik el, így minden irányból a környezeti hőmérséklet veszi körül. A loggia alsó és felső födémjének anyaga beton, amit gondosan hőszigetelni kell ahhoz, hogy ne engedje át a hideget. A felső födém szigetelése azonban problémás lehet, hiszen az már nem a mi lakásunkhoz tartozik. A hőszigetelés lehetőségeiről és a hőszigetelésről helyhiány esetén már írtunk korábbi blogbejegyzéseinkben.

Nagy figyelmet kell fordítani a loggia-födémek és a homlokzat valamint az új és régi épületegységek találkozásainak hőszigetelésére, mert ha ez nem történik meg, hőhidak alakulhatnak ki. A párazárásról is gondoskodni kell.

A felsoroltak miatt sajnos a beépített loggiák jelentős részében nem megfelelő a klíma (nehezen felfűthető vagy huzatérzés lehet), illetve penészesedés alakul ki a hideg sarkokban. Megfelelő hozzáértéssel és gondos szakmunkával azonban ezek a problémák elkerülhetőek.

Kapcsolódó anyagok:

Mi az a hőátbocsátási tényező és miért fontos?

Mit tehetünk a penészedő fal ellen?

Mivel és hogyan hőszigeteljük az otthonunkat?

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    Raktáron
    13 095 Ft / db
     
    Megnézem
    • Expressz átvétel