Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Mire ügyeljünk az erkély beépítésekor?

mire ügyeljünk az erkély beépítésekor

Ki kell választanunk a beépítés rendszerét és kivitelezésének módját, és meg kell tervezni a helyiség magas színvonalú hőszigetelését is.

Mielőtt belekezdenénk az erkély beépítésével kapcsolatos feladatok ismertetésébe, először tisztáznunk kell az alapfogalmakat. Sokan nincsenek tisztában például az erkély és loggia közötti különbségekkel, ami mind a jogszabályok értelmezésében, mind a megfelelő beépítési mód, mind a megfelelő szakember kiválasztásában nehézséget okozhat.

Erkélynek a ház homlokzatából kiugró építészeti házelemet nevezzük, amelynek általában nincsenek oldalfalai. Ha pedig a lakásunkhoz közvetlenül csatlakozó külső tartózkodó tér három oldalról falakkal, alulról és felülről födémekkel, a homlokzat síkjára eső oldala felől pedig korláttal vagy mellvéddel határolt, akkor loggiának nevezzük.

 

Miért fontos, hogy erkély vagy loggia az, amelyet szeretnénk beépíteni?

Az erkély tulajdonképpen csak a homlokzati oldalon és alulról rendelkezik falazati elemmel (ez tulajdonképpen egy födém, ami a legtöbb esetben beton). Az erkély külső korlátja leggyakrabban fémrács, vagy tégla/kő/beton és fémrács kombinációja. Így ennek beépítése, különösen ha teljes körbeépítéssel a lakáshoz szeretnénk integrálni, összetett, bonyolult és költséges, már ha egyáltalán lehetséges és engedélyt kap. Erkélyek esetében a beépítésen sokszor árnyékolók vagy féltetők kialakítását értik, ami például polikarbonátból készülhet.

Amit gyakrabban be szoktak építeni, az a loggia. Ennek az épületelemnek a jellemzője az, hogy sokkal jobban integrálódik a homlokzat síkjába, illetve több falazati elemmel rendelkezik, mint az erkély. Így ‒ elméletben ‒ „csak” ki kell egészíteni ablakokkal, lambériából vagy acéllemezekből készült külső „fallal”.

Mielőtt a beépítésről döntünk, fontos tisztában lennünk vele, hogy Magyarországon a társasházak homlokzatának jellegét, szerkezetét érintő átalakítások, és azok a típusú felújítások, átalakítások, amelyek a lakások rendeltetési egységeinek számát vagy használati jellegét megváltoztatják, engedélykötelesek. Ezért ha az erkélyünket vagy loggiánkat bármilyen mértékben be szeretnénk építeni, az építésügyi eljárás lefolytatásához a kormányhivatalhoz kell fordulni, mivel az építési engedélyt 2020. március elsejétől ők adják ki. Ezért a tervezett átalakításról mindenképpen készíttessünk látványtervet, mert az engedély igényléséhez ezt mellékelni kell majd. Továbbá a lakóközösség, vagyis a tulajdonostársak hozzájárulását kell kérni, mivel az átalakítással megváltoztatjuk az ingatlan homlokzatát.

 

erkély loggia beépítése építőanyag

 

 

Loggia beépítése: miért, hogyan és milyen mértékben?

A loggia beépítésének módja elsősorban attól függ, hogy mi a célunk vele. Ha a nyári tűző naptól szeretnénk védeni a lakásunk külső térbe nyúló egységét, akkor műanyag (polikarbonát) vagy üvegtető telepítésére kerülhet sor. Ezeket általában zártszelvényből kialakított rácsszerkezetre rögzítik. A tetőre érdemes madártüskéket telepíteni, mert a galambok előszeretettel telepednek rá, és gyorsan tönkretehetik vagy akár el is törhetik a műanyag vagy üveg elemeket.

Sokan a loggia területén nem fűtött szobát, csupán egy széltől és nedvességtől védett, zárt részt szeretnének kialakítani, például tárolási céllal. Attól függően, hogy mit szeretnénk itt tárolni, döntsük el, hogy szeretnénk-e biztosítani a fagymentességet. Ehhez a változathoz alkalmazzák a műanyaglambéria- vagy lemez-falakat, vagy más könnyűszerkezetes falelemeket (hőszigetelés nélkül vagy visszafogottabb megoldásokkal) és az ezekhez illeszkedő ablakokat. Ebből a változatból mobil kialakítású is elérhető, azaz bizonyos elemei nyárra kivehetők, míg télen megoldható, hogy a télikert jellegű helyiség zárt legyen.

Sokan választanak olyan megoldást, ahol minél nagyobb az ablakok felülete, akár a teljes külső „fal” ablakokból készülhet. Ha ezt találjuk szimpatikusnak, mindenképpen alaposan járjunk utána, hogy milyen típusú nyílászáró mellett milyen klímája lesz a készülő helyiségnek. Ebben az esetben a fűtött helyiségek és a külső térben kialakuló lakásrész között helyezkedik el a hőszigetelés.

Ha a lakás egységébe szeretnénk integrálni a beépítésre kerülő loggiát, akkor annak külső falait úgy kell kialakítani, és olyan minőségű ablakokat kell ide választanunk, hogy a hőszigetelés megbízható legyen.

 

Mire kell figyelnünk a loggia teljes beépítésekor?

Azon kívül, hogy megválasztjuk a beépítés rendszerét és kivitelezésének módját, meg kell megterveznünk a beépítendő egység magas színvonalú hőszigetelését is.

Nem könnyű a feladat, mivel nehéz lesz áthidalni a lakás többi része és a beépítendő loggia eltérő hőáteresztési tényezőit. (Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy mi is ez és mit kell tudni róla.) A társasházi lakások minden helyiségét általában több oldalról fűtött helyiségek veszik körbe, míg a loggia aprócska helyisége ezeken kívül helyezkedik el, így minden irányból a környezeti hőmérséklet veszi körül. A loggia alsó és felső födémjének anyaga beton, amit gondosan hőszigetelni kell ahhoz, hogy ne engedje át a hideget. A felső födém szigetelése azonban problémás lehet, hiszen az már nem a mi lakásunkhoz tartozik. A hőszigetelés lehetőségeiről és a hőszigetelésről helyhiány esetén már írtunk korábbi blogbejegyzéseinkben.

Nagy figyelmet kell fordítani a loggia-födémek és a homlokzat valamint az új és régi épületegységek találkozásainak hőszigetelésére, mert ha ez nem történik meg, hőhidak alakulhatnak ki. A párazárásról is gondoskodni kell.

A felsoroltak miatt sajnos a beépített loggiák jelentős részében nem megfelelő a klíma (nehezen felfűthető vagy huzatérzés lehet), illetve penészesedés alakul ki a hideg sarkokban. Megfelelő hozzáértéssel és gondos szakmunkával azonban ezek a problémák elkerülhetőek.

Kapcsolódó anyagok:

Mi az a hőátbocsátási tényező és miért fontos?

Mit tehetünk a penészedő fal ellen?

Mivel és hogyan hőszigeteljük az otthonunkat?

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Lépés- és kopogóhangok szigetelésére
  Közbenső födémben úsztatott padlószerkezethez
  Nyers födémre teríthető
  A terméket folyóméterben értékesítjük

  Raktáron, 10 m2
  692 Ft / m2
  Megnézem

  Páraáteresztő ásványi ragasztó és ágyazó habarcs
  Multipor építési rendszerekhez
  Anyagszükséglet: 3 kg/m2/réteg
  40 zsák/raklap

  Raktáron, több mint 10 db
  13 095 Ft / db
  Megnézem

  Multipor külső és belső oldali hőszigetelő lap
  Födémek és homlokzati falak belső és külső szigetelésére
  Kiváló hőszigetelő képesség
  Fehér színű
  4,16 db/m2
  72 db/raklap

  Raktáron, több mint 100 db
  2 960 Ft / db
  Megnézem