Mit tehetünk a penészedő fal ellen?

Építőanyag.hu

Penész

Rémálmaink közé tartozik, hogy lakásunkban megjelenik a penész. Pedig annyira nem is ritka jelenség. Számos dolgot tehetünk a megelőzés érdekében is, de akkor sem kell teljesen kétségbeesni, ha már felütötte a fejét. Több megoldás közül is választhatunk.

Tévhit, miszerint a penész csak ósdi, régi, nyirkos épületekben jelenhet meg. A spórák mindenhol jelen vannak a levegőben, így elméleti szinten bárhol megtelepedhetnek. Persze, vannak körülmények, amelyeket jobban kedvelnek. Tipikusan ilyen a magas páratartalom, a hűvös, nyirkos, ritkán szellőztetett, hőhidas felület.

A pára

A páratartalom növekedéséhez már önmagában az is elég, hogy mi emberek a helyiségben tartózkodunk és lélegzünk. Ehhez jön még a mosott ruhák kiteregetése, a fürdővíz megengedése, az ebéd főzése. Tehát nem kell oly nagyon szabadjára engednünk a fantáziánkat ahhoz, hogy a spórák számára ideális körülmények adottak legyenek. Ezért is rendkívül fontos a gyakori szellőztetés.

Miért nem jó a penész megjelenése?

A penész nemcsak esztétikai okokból zavaró, az egészségünkre sincs épp támogató hatással. Ugyan nem mindegyik típusa mérgező, de szinte mindegyik irritációt okoz. Szemszárazságot, orrdugulást, orrfolyást, torokkaparást, köhögést hoz magával. Huzamosabb ideig fennálló jelenléte pedig akár asztmához, allergiához, krónikus légúti betegségekhez vezethet.

Fontos, hogy ha mégis felüti a fejét a penész, akkor első körben magát az okokat kell megszüntetni, különben egy felesleges, soha véget nem érő háborúba kerülünk vele. Járjunk utána, mi a nedvesedés oka: csöpög a csap, szivárog a radiátor, nem szellőztetünk eleget, a bútorok nem hagyják szellőzni a falakat, esetleg gondoljuk át a hőszigetelés kérdését is.

A megfelelően kiválasztott, szakszerűen beépített szigetelés ugyanis segít meggátolni a hőhidak keletkezését, vagy legalábbi csökkenteni, szinte észrevétlenné tenni a hőhidakat. 

Szigetelés

Hogyan tüntessük el a penészt?

Ha az okokat feltérképeztük és megszüntettük, következhet a már megjelent penész eltüntetése. Első körben alaposan mossuk le és fertőtlenítsük a falat. Lehetőség szerint kifejezetten az ilyen helyzetekre gyártott szereket használjunk. Ha erre még sincs lehetőségünk, akkor az is megteszi, ha egy liter felforralt vízhez egy deciliter 20%-os ecetet öntünk, és ezzel a keverékkel mossuk le a penészes felületet. Csempe esetén kefét is használhatunk, falnál szivaccsal érdemes dolgozni.

Ha sikerült a penészt eltávolítanunk – érdemes ezt a réteget teljesen eltávolítani -, utána fessük újra a falat penészesedést gátló festékkel. Használhatunk alá hasonló hatásfokkal bíró alapozót is. Tapéta esetén pedig keressünk gélalapú szereket, amelyeket akár magára a tapétára is felhordhatunk.

A későbbiekben érdemes pár apró praktikát alkalmaznunk az otthonunkban. Érdemes egy tál sót elhelyezni az adott helyiségben, amely magába szívja a felesleges nedvességet. Illóolajként használjunk teafaolajat, amely erős gombaölő hatással bír. Takarításaink során a csempéket, járólapokat mossuk át ecettel is. A bútorok és a falak között hagyjunk szabad teret. De sokat segíthet az is, hogy akár még a hűvösre forduló őszi évszakokban is kint teregetjük ki a ruhákat.

Ha sikerült megszüntetni a penészt, gondoskodj a szigetelésről, és hívj szakembert a szigetelőanyagok beépítéséhez!

Kapcsolódó cikkeink:

Mi az a hőkibocsátási tényező, és miért fontos?

Házépítés lépésről lépésre - Hőszigetelés

Mivel és hogyan hőszigeteljük az otthonunkat?

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel