Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Nagy tavaszi teraszfelújítás

Terasz

A tavasz és a jó idő beköszöntével szeretnénk minél több időt a szabadban tölteni. Sokan ilyenkor tervezik el, hogy felújítják a kerti építményeket. Ezúttal azt gyűjtöttük össze, hogy a terasz felújítása kapcsán milyen feladatokban érdemes gondolkoznunk, mikre figyeljünk a munkálatok során.

A tavaszi kerti felújítás sok mindenre kiterjedhet a kocsifeljáróktól kezdve a medence körüli részeken és egyéb, kiülésre alkalmas területeken át a teraszokig. Cél lehet a burkolat cseréjétől kezdve a pergolák, térdfalak, árnyékolók kiépítésén keresztül egészen a virágládák, új kerti bútorok kihelyezésig nagyon sok minden.

Az egyik leggyakoribb munka a terasz felületének cseréje, felfrissítése, hiszen ez van a leginkább kitéve az időjárás viszontagságainak, a fagykároknak.

 

Vízelvezetés

Mielőtt belevágunk, nem árt utánanézni a csapadékvíz elvezetésének és a szigetelésnek, mert ha ezek nem megfelelőek, hamarosan búcsút mondhatunk az új burkolatnak is. Minimum 2-3%-os lejtést kell kialakítani, hogy a nedvesség ne tudjon a mélyebben fekvő fugákba beülni, és ezáltal megindítani az eróziót. A terasz külső széleinél érdemes vízvetőt, azaz teraszprofilt alkalmazni.

A víz elleni szigeteléshez kültéri vízszigetelő anyagokat kell használni, különös tekintettel a fal és padló találkozásaira: itt hajlaterősítő szalag beépítése javallott.

Ha a vízelvezetés korábban is hibásan volt megoldva, nem kizárt, hogy a korábbi évek során a víz nemcsak a burkolatokat repesztette meg, hanem az alattuk lévő aljzatot is kikezdte már. Ez azonban csak a munkálatok megkezdése, a felület megbontása után derül ki. Lelkiekben – és persze anyagiakban is – készüljünk fel erre az eshetőségre is. A szétfagyott, repedezett aljzatot mindenképp ki kell cserélni.

 

Burkolat

Ha az aljzathibákat, szigetelést, vízelvezetést orvosoltuk, jöhet az új burkolat kérdése. Hatalmas választék áll rendelkezésünkre. Gondolkozhatunk hidegburkolatban és melegburkolatban egyaránt. Előbbi esetében kő, beton, tégla, kerámia, utóbbi esetben pedig fa, kompozit és műanyag is színesíti a palettát.

A burkolat kiválasztásánál fontos szempont a csúszásmentesség, különösen akkor, ha a terasz nem fedett. A kültér miatt a fagyállóság és magas kopásállóság szintén alapkövetelmény.

Ha a teraszhoz lépcső is csatlakozik, kiemelten fontos az élvédelem. A beépített lépcsőprofil nem csak a csúszásmentességet erősíti, de a tartósságot is növeli, mivel védi a homloklapot a terheléstől.

Ha kisebb költségvetés áll rendelkezésre, egy szimpla betonozás, majd annak ötletes festése is teljesen új külsőt biztosít teraszunknak. Ha különböző geometriai mintákra osztjuk a felületet, és úgy festjük le egymással harmonizáló színekkel, mindenki csodájára fog járni.

 

Ragasztó

Ha tartós teraszt szeretnénk, akkor kulcsfontosságú, hogy a burkolat teljesen beágyazódjon a ragasztóanyagba. Nem szabad hagyni, hogy az aljzat és a burkolólap között légbordák alakuljanak ki, mert ha bejut oda a víz, akkor megfagyva felnyomja a lapokat.

Amennyiben hagyományos, flexibilis ragasztót használunk, akkor ajánlott a kétoldalas kenés. A másik lehetőség az üregmentes, folyékonyágyas ragasztó alkalmazása.

Fontos tudni, hogy az eltérő tulajdonságaik miatt az aljzatbeton hő hatására nem ugyanolyan mértékben tágul, mint a padlóburkolat, ezért megfelelő dilatáció kialakítása szükséges. Megoldás lehet a flexibilis ragasztó használata is, az ugyanis alkalmas a hőtáguláskor fellépő alakváltozás elviselésére.

 

Díszítés

A megszépült teraszunkon az ötletes berendezések, szép növények tehetik fel az i-re a pontot. Ha korábban építkeztünk, a ház más részét is felújítottuk, valószínűleg rajtunk maradt pár holmi. Érdemes ezek felhasználásában is gondolkozni. Remek virágtartó készíthető egy már elnyűtt talicskából, megkopott, kilukadt bakancsból, a kiselejtezett régi kádból. De akár a régi nyílászárók megunt kazettái újrafestve romantikus hátterei lehetnek a balkonládáknak. A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. Az újrahasznosítással pedig a környezetvédelemnek is adózunk.

Kapcsolódó cikkek
Kerti támfalak építése
Hogyan építs kerti sütőt?
A kerti burkolatok fajtái

 

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  "A" komponens
  Meglévő padlókra és vakolatokra
  Közvetlenül burkolható
  Meglévő hajszálrepedések áthidalása
  "B" komponens nélkül nem használható

  Raktáron, több mint 10 zsák
  35 690 Ft / zsák
  Megnézem

  Gyalogos forgalomra
  3,8 cm kővastagság
  Kiváló minőségű, klasszikus termék
  Könnyen tisztán tartható
  Csak a javasolt fugatávval építhető be (min. 5 mm)
  Fagy- és olvasztósó álló
  Fövenybarna színű
  Beton
  6,1 db/m2
  9,18 m2/raklap

  Raktáron, több mint 100 db
  1 050 Ft / db
  Megnézem

  Kerámia és természetes kő lapokhoz
  Kül- és beltéren használható
  Anyagszükséglet: 2-5 kg/m2
  25 kg/zsák
  50 zsák/raklap

  Raktáron, több mint 10 zsák
  8 150 Ft / zsák
  Megnézem