Nagy tavaszi teraszfelújítás

Építőanyag.hu

Terasz

A tavasz és a jó idő beköszöntével szeretnénk minél több időt a szabadban tölteni. Sokan ilyenkor tervezik el, hogy felújítják a kerti építményeket. Ezúttal azt gyűjtöttük össze, hogy a terasz felújítása kapcsán milyen feladatokban érdemes gondolkoznunk, mikre figyeljünk a munkálatok során.

A tavaszi kerti felújítás sok mindenre kiterjedhet a kocsifeljáróktól kezdve a medence körüli részeken és egyéb, kiülésre alkalmas területeken át a teraszokig. Cél lehet a burkolat cseréjétől kezdve a pergolák, térdfalak, árnyékolók kiépítésén keresztül egészen a virágládák, új kerti bútorok kihelyezésig nagyon sok minden.

Az egyik leggyakoribb munka a terasz felületének cseréje, felfrissítése, hiszen ez van a leginkább kitéve az időjárás viszontagságainak, a fagykároknak. Az első az állapotfelmérés és a technikai paraméterek pontosítása, azután a térkő kiválasztásának szempontjai következnek, majd a térburkolat, pontosabban a teraszburkolat megvásárlása, végül a terasz felújítása.

Vízelvezetés

Mielőtt belevágunk, nem árt utánanézni a csapadékvíz elvezetésének és az aljzatszigetelésnek és a vízszigetelésnek, mert ha ezek nem megfelelőek, hamarosan búcsút mondhatunk az új burkolatnak is. Minimum 2-3%-os lejtést kell kialakítani, hogy a nedvesség ne tudjon a mélyebben fekvő fugákba beülni, és ezáltal megindítani az eróziót. A terasz külső széleinél érdemes vízvetőt, azaz teraszprofilt alkalmazni.

A víz elleni szigeteléshez kültéri vízszigetelő anyagokat kell használni, különös tekintettel a fal és padló találkozásaira: itt hajlaterősítő szalag beépítése javallott.

Ha a vízelvezetés korábban is hibásan volt megoldva, nem kizárt, hogy a korábbi évek során a víz nemcsak a burkolatokat repesztette meg, hanem az alattuk lévő aljzatot is kikezdte már. Ez azonban csak a munkálatok megkezdése, a felület megbontása után derül ki. Lelkiekben – és persze anyagiakban is – készüljünk fel erre az eshetőségre is. A szétfagyott, repedezett aljzatot mindenképp ki kell cserélni.

Burkolat

Ha az aljzathibákat, szigetelést, vízelvezetést orvosoltuk, jöhet az új burkolat kérdése. Hatalmas választék áll rendelkezésünkre. Gondolkozhatunk hidegburkolatban és melegburkolatban egyaránt. Előbbi esetében kő, beton, tégla, kerámia, utóbbi esetben pedig fa, kompozit és műanyag is színesíti a palettát.

A burkolat kiválasztásánál fontos szempont a csúszásmentesség, különösen akkor, ha a terasz nem fedett. A kültér miatt a fagyállóság és magas kopásállóság szintén alapkövetelmény.

Ha a teraszhoz lépcső is csatlakozik, kiemelten fontos az élvédelem. A beépített lépcsőprofil nem csak a csúszásmentességet erősíti, de a tartósságot is növeli, mivel védi a homloklapot a terheléstől.

Ha kisebb költségvetés áll rendelkezésre, egy szimpla betonozás, majd annak ötletes festése is teljesen új külsőt biztosít teraszunknak. Ha különböző geometriai mintákra osztjuk a felületet, és úgy festjük le egymással harmonizáló színekkel, mindenki csodájára fog járni.

Ragasztó

Ha tartós teraszt szeretnénk, akkor kulcsfontosságú, hogy a burkolat teljesen beágyazódjon a ragasztóanyagba. Nem szabad hagyni, hogy az aljzat és a burkolólap között légbordák alakuljanak ki, mert ha bejut oda a víz, akkor megfagyva felnyomja a lapokat.

Amennyiben hagyományos, flexibilis ragasztót használunk, akkor ajánlott a kétoldalas kenés. A másik lehetőség az üregmentes, folyékonyágyas ragasztó alkalmazása.

Fontos tudni, hogy az eltérő tulajdonságaik miatt az aljzatbeton hő hatására nem ugyanolyan mértékben tágul, mint a padlóburkolat, ezért megfelelő dilatáció kialakítása szükséges. Megoldás lehet a flexibilis ragasztó használata is, az ugyanis alkalmas a hőtáguláskor fellépő alakváltozás elviselésére.

Díszítés

A megszépült teraszunkon az ötletes berendezések, szép növények tehetik fel az i-re a pontot. Ha korábban építkeztünk, a ház más részét is felújítottuk, valószínűleg rajtunk maradt pár holmi. Érdemes ezek felhasználásában is gondolkozni. Remek virágtartó készíthető egy már elnyűtt talicskából, megkopott, kilukadt bakancsból, a kiselejtezett régi kádból. De akár a régi nyílászárók megunt kazettái újrafestve romantikus hátterei lehetnek a balkonládáknak. A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. Az újrahasznosítással pedig a környezetvédelemnek is adózunk.

Ne feledd: a teraszfelújításhoz nálunk beszerezheted a teraszburkolatot és a homlokzati nyílászárókat is!

Kapcsolódó cikkek
Kerti támfalak építése
Hogyan építs kerti sütőt?
A kerti burkolatok fajtái

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel